Jelenlegi hely

short ulna

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Információra lenne szükségem a következő 'problémával' kapcsolatban.
Tulajdonosai vagyunk egy 5 hónapos mini bullterriernek, akinél tegnapi napon short ulnat diagnosztizáltak a két mellső lábon és műtétre is sor került (amennyire jól tudom, mindkét lábon a csontból eltávolítottak 1-1 cm-nyi darabot).
A vizsgálatot, majd az operációt végző orvos elmondása szerint igen nagy valószínűséggel második műtétre is szükségünk lesz, mivel a kutyus mellső végtagjai kifelé görbülnek.
Jelenleg 2 hétig fájdalomcsillapítót fog kapni a kutyus (Loxicom 1,5 mg/ml), illetve 1 hónap múlva kontroll röntgenre kell vinnünk.
Természetesen mozgáskorlátozás van előírva számára, ami nyugodt természetét tekintve kivitelezhetőnek tűnik, bár ezzel kapcsolatban bennem már felmerült, hogy a nyugodtsága nem-e lábai fájdalmának volt betudható.
Kérdésem igazából arra vonatkozna (bár tudom, így hogy Ön nem tud többet az állatról, illetve nem az Ön esete nehéz bármit is mondani), hogy milyen esély van arra, hogy a kutyus lábai teljesen rendbe jönnek? Kell-e kimondottan figyelnünk valamire a kutyus további fejlődése során? (Sajnos amikor elhoztuk a kutyust, az operációt végző orvossal nem sikerült beszélnünk, éppen műtőben volt.)
Szeretnék még némi információt kapni arra vonatkozóan, hogy mitől alakulhatott ki ez a deformitás a kutyusnál (mi csináltunk valamit rosszul, ami esetleg a jövőre nézve is kerülendő)?
A kutyus egyébként nyugodt (műtét előttre és utánra is elmondható), ha számít bármit is, tápon (royal canin medium junior, előtte royal canin mini starter) nevelt.

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Edina!

Nagyon sokszor ilyen esetek hátterében a nem megfelelő táplálás áll. Az biztos, hogy önöknél nem minőségi probléma volt, hiszen az említett két táp top prémium minőségű. Ebben az esetben azonban azt sem tartom kizártnak, hogy esetleg pont az erősségüket nem bírta a kutyus szervezete. Néha a túl erős táp is problémákhoz vezet. Nyilván az orvosukkal fognak még erről konzultálni, de lehetséges, hogy előírja majd, hogy a jelenlegi tápot "hígítsák" gyengébb minőségűvel, tehát kevert tápot kapna majd a kutyus.
Bizonyos esetekben pedig az öröklött tényező is szerepet játszat. Esetleg a tenyésztővel érdemes felvenni a kapcsolatot, hogy volt-e már nála hasonló eset. Jó az is ha ő is tud erről, hátha szelekciót kellene végezni az állományában.
Felhívnám a figyelmüket a kutya fizioterápia lehetőségeire, melyek ma már hazánkban is elérhetőek. Dr. Péteri Dóra kolléganőnk ebben nagy név itthon. Honlapja is van, amin utána nézhetnének. A fizioterápia sokat segíthetne a kutyus mozgásfejlődésében kíméletesen és bár nem szeretnék hiú ábrándokat ébreszteni, de az is lehet, hogy nem lenne szükséges másik műtét.
Ha kérdésük lenne még akkor írjanak nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia