Jelenlegi hely

betegség

Fórum: 

Kedves doktornő!
Karácsonyra kaptam egy tengerimalacot és februárban játszottam vele ekkor a kutyáktól megijedt és akkor vettem észre, hogy csomóba hullik a szőre és a füle mögött kopasz. Mitől lehet ez és mit csinálhatok vele?

Előre is köszönöm Anikó.

Kedves Anikó!

A fül mögött a tengerimalacon természetes mértékben is van kopasz folt. Látatlanban erre még nem tudom azt mondani, hogy betegség jele lenne. Link formájában ha feltölt képet, akkor szívesen megnézem.
A szőrhullásnak sok oka lehet. Elsőnek mindig parazitára gondolunk, ami mondjuk egy kereskedésből vásárolt malacnál igen gyakran elő is fordul. Ennek kezelésére ivermektin tartalmú bőrre cseppenthető készítményt javasolnék, amit állatpatikában vásárolhat meg.
A másik gyakori ok szokott lenni a bőr gombás fertőzése. Ha erről van szó, akkor általában helyi kezeléssel kezdünk, ami először is jódoldattal történő fertőtlenítést követően gombaölő krémek használatát jelenti, például az emberi Canesten kenőcs alkalmazásával.
Én azt javasolnám, hogy elsőnek élősködő ellen történjen kezelés, és persze a malac helyét is alaposan fertőtleníteni kellene, az alomanyag gyakoribb cseréjével együtt. 3 héten keresztül heti egyszer történjen kezelés.
Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen, hogy válaszolt a kérdésemre. A másik füle mögött találtunk egy sebet. Azt is Canestennel és jódoldattal kenegessük? A helyét rendszeresen takarítom. Alomnak mit ajánlana ami a legjobb lenne? Előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Papp Anikó

Kedves Anikó!

Kenegethetik az újabb sebet is jódoldattal és Canestennel.
Alomnak alkalmas lehet a forgács, vagy a pelletált faipari termékek is. Én annyit szoktam javasolni, hogy lehetőleg ne műhelyekből származó faforgács legyen, mert az ilyen műhelyekben gyakran megfordul egér vagy patkány, akik különféle parazitákat betegségeket hagynak maguk után a forgácson. Ezért jobbak elsősorban a német, vagy osztrák gyártmányú jó minőségű alomnak szánt forgácsok.
Nem szükséges illatosított, vagy színezett forgácsot választani, mivel a malacot úgysem fogja ez érdekelni, ellenben allergiás reakciót kiválthat.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia