Jelenlegi hely

Fog kitörése

Fórum: 

Üdvözlet mindenkinek!
Van egy nagy gondom. A kislányom kezéből kiugrott a tengeri malacunk, és amikor leesett, kitört a felső egyik foga!!!! Azt szeretném tudni, vissza nő-e nekik, mert valakitől azt hallottam.Elég problémás így ennie, csak apró falatokra összevágva tud enni!!! Mit tegyek???
Rappai Andrea

Kedves Andrea!

Ki fog nőni a letört fog, de addig még lesz teendő a malackával. A legfontosabb, hogy most nagy figyelmet kell fordítani a letört foggal szembeni, ellenoldali fogra. Ennek a fognak ugyanis a koptatása a szemközti fog híján nem megoldott, így az hajlamos túlnőni és további sérüléseket okozni az ínyen és akadályozni a rágást. A karbantartás érdekében lehetséges, hogy ezt a fogat egy vagy két alkalommal vissza kell majd vágni az orvosuknak, hogy ne okozzon bajt.
Sajnos most nagyjából 3-4 hétig nehézkesebb lesz a rágás, amit valóban segíthetnek azzal, ha apróra vágják a zöldségeket, de még a szénát is érdemes kisebb darabkákra vágni. Az első 1-2 hétben érdemes lenne zöldséges bébiételekkel segíteni a malacot, hogy az energiafelvétel ne essen vissza nagyon. Ezeket a püréket fecskendővel fel tudja szívni az üvegből és szépen a malac szájába adagolhatja. 2 hét után már annyira ügyesednek a malackák, hogy általában nem igénylik a püré adagolását feltéve, hogy az alsó fog sem nő túl és figyelnek rá. Mivel ilyenkor módosul az általános táplálkozás, ezért mindig szoktam javasolni probotikum adagolását is, amit állatpatikában vehet meg paszta vagy por formában. Én önöknek elsősorban a pasztát javasolnám a nehézkes táplálkozás miatt.
Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen!!! Sajna mára a másik fog is kipottyant,gondolom az is megsérült!!Kézből etetem, ami reggel problémás lesz munka előtt!!De megoldom valahogy.Attól tartok, hogy fogja bírni, mert még csak 5 hónapos!!Akkor az alsó fogaival milyen sűrűn kell majd orvoshoz vinni, hogy ne nőjön túl?
R. Andrea

Kedves Andrea!

A fogak visszavágásával havonta egyszer szinte biztosan meg kell jelenniük az orvosuknál. Ez addig lesz fontos, amíg a felső és alsó fogak felülete nem érintkezik.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

nálunk is ez volt kb egy honapja,kiugrott a kezemböl de neki roszabb lett az ütéstöl neki mind a 4 fogát ki kelet huzni,pépesitettem neki az ételt minden nap dolgoztam és ugy hagytam ott hogy egy jo nagy adag pépes kajával!de nagyon ügyes volt már 2.nap ette a szénát 4fog minusszal.kis hös volt,fog nélkül is ment és ette a tápot el se hittem.

Kedves Dolphine!

Szerencsére a legtöbb malac gyorsan megtanulja ajakkal felvenni az ételt. Örülök, hogy önöknél is minden rendben volt.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia