Jelenlegi hely

yorki baba

aniracz képe
Fórum: 

Tisztelt Doktor Nő!

Van egy 5 éves yorkshire terrier fiú kutyusunk, aki alapból nagyon félős. Pár hete furán kezdett viselkedni, "lábfóbiája" lett, annyira megriadt a lábunktól, ahogyan a lakásban közlekedtünk, hogy hátrafelé tolatva nekiment mindennek, mint aki nincs is magánál. Egy pár nap múlva a kis feje folyamatosan jobbra kezdett állni, és a tőle jobbra levő tárgyak mellett úgy ment el, hogy rátapadt (az ajtón nem találta a kijáratot). Elvittük már a két orvoshoz is. Az első azt mondta nem lát bele valami idegrendszeri probléma adott neki sotapent injekciót és kész. A másik lázat mért neki, volt is 39 felett, aztán a fülét kitisztította szerinte belső fülgyulladása van, ezért károsodott az egyensúly központja. Kapott fülcseppet, és gyógyszert 8 szemet, ma vettük be az utolsót, de semmi javulás. Felhívtam az orvost, azt mondta, hogy ha megsérült az agynak ez a része az nem fog helyre jönni, adjak neki B1 vitamint. Én csak arról szeretnék megbizonyosodni, hogy tényleg ilyen jellegű baja van-e, vagy valami egészen más.Egyébként eszik, iszik a kedve jó (bár borzasztó szerelmes, még az 5 év alatt nem is tapasztaltam nála) és ha így kell eztán élni, akkor így alakítom ki a környezetét, hogy biztonságban legyen, csak nehéz, mert kézben is alig lehet fogni, sehogy sem jó neki, mintha fájna bizonyos pózokban, vagy szédüne? Szeretném tanácsát kérni, hogy találkozott-e már hasonló esettel? Vagy valami komolyabb kivizsgálásra lenne szükség? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Ani

Kedves Ani!

Lehetséges, hogy egy belső fülgyulladásból maradványtüneteket tapasztalunk és megmarad fejoldaltartás, vagy egyéb idegrendszeri probléma. A leírás alapján azonban nem zárható ki sem az agydaganat, sem az agyhártya gyulladás lehetősége sem. Az előbbi kivizsgálásához MRI lenne a javasolt az utóbbi esetleg egy hemokultúra.
A pontos diagnózis felállítása után lehet komolyabban jóslatokba bocsátkozni a kutyus jövője és életminősége felől.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Köszönöm válaszát, már nagyon vártam :)Tegnap elvittem Békéscsabára a kutyust olyan helyre, ahol van röntgen, MRI és szakember állatorvos, nem csinált gépi vizsgálatot, kapott egy halom injekciót 14 napos antibiotikumot, szteroidot.Kértem volna, hogy "nézzen bele" a buksijába, de azt mondta doktor úr, hogy nem tartja szükségesnek.Most várunk hátha lesz valamit hatása,de sajnos még most sem tette rá senki a pontot, hogy tényleg fülgyulladás-e ezért szerettem volna egy fejvizsgálatot.

Kedves Ani!

Érthető az aggodalma és ha nem javul a kiírt kúra feléig semmit a kutyus, akkor ragaszkodjon a vizsgálathoz.
Kívánom a legjobbakat!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Kedves Patrícia!

Köszönöm, hogy ismét megtisztelt válaszával, bárcsak közel lakna hozzánk, biztosan elvinném a kutyusunkat Önhöz :). Talán picit javult pindurka, kicsit stabilabban közlekedik, nagyon jó az étvágya, a félés, megriadás az még meg van. Körbe párnáztuk az olyan helyeket, aminek neki eshet, ha nem vagyunk a nappaliban olyan gyönyörűen kimegy az ajtón, ha viszont ott állunk az ajtó környékén akkor nem megy ki vagy neki megy. Azt szerettem volna még megkérdezni, hogy milyen vizsgálattal lehetne kideríteni, a konkrét baját, MRI vagy röntgen? Ezekhez altatni kell a kutyust, és kb. milyen árban van egy ilyen vizsgálat. Köszönöm és szép napot! :)

Kedves Ani!

Köszönöm megtisztelő bizalmát!
Mind a röntgen, mind az MRI javasolt lenne. Az előbbi azért, mert a csontos képletek elváltozását tudja megmutatni, utóbbi pedig a lágy részek, tehát az agy megbetegedéseit. A röntgen nem olyan drága dolog, 5-7000 forint körül van, az MRI viszont nagyobb falat, mert az általában 30-40.000 forint magasságában van. A vizsgálatokhoz mindenképpen javasolt lenne az altatás, de legalább is a bódítás, mivel fontos a mozdulatlan állapot a tökéletesen kivitelezett vizsgálathoz. Kérhetnek ébresztős altatást is, ahol a kutyusnak beadják az altató ellenszerét, így hamarabb és szebben ébred a kutyus.
Ha kérdése van még nyugodtan írjon! Kívánom a legjobbakat!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Kedves Patrícia!

Először is köszönöm gyors, és részletes válaszát. Csak reménykedni tudok, hogy gyógyul a kicsi, mert sajnos anyagilag mi nagyon messze állunk, ehhez a vizsgálathoz :(. A kutyust a nagyszülők vették 5 éve Vandának, ő a lányom, aki abban az időben elég rossz állapotban volt. Szorongás, és pánikbetegség együttesen. Orvos ajánlotta a kutyust, az lyen jellegű betegségeknél segít azt mondta. És segített, családtag lett a kis maki kutya, úgy imádja mindenki rengeteg szeretet ad nekünk :)Félve és nem elkiabálva azt mondom, hogy javult kicsit, ha ténylegesen 14 napos a injekció, amit kapott akkor most járunk a 7. napnál. Leírom, hogy milyen szurikat kapott érdekelne a véleménye, mert elolvastam szinte minden hozzászólását, és nagyon tetszenek :)
Cerucal 0,2 ml, Convenia 0,25 ml, Depedin 0,2 ml, Ketofen 1% 0,1 ml, Quamatel 0,2 üve

Kellemes hétvégét!

Kedves Ani!

Örülök, hogy a kutyus javulást mutat. A kapott gyógyszerek közül a Cerucal a hányás csillapítására szolgál, ami a hasonló idegrendszeri problémák esetében egy kísérő tünet. A Convenia egy cefalosporinok közé tartozó antibiotikum, ami nagyon széles hatásspektrumú és jól alkalmazható hasonló esetekben, főleg a hosszú lebomlási ideje miatt, ami tartósan magas gyógyszerszint elérését biztosítja.
A Depedin és a Ketofen is gyulladáscsökkentők, bár én nem szoktam a kettőt együtt alkalmazni, de nyilván itt a gyulladás mértéke miatt orvosuk indokoltnak vélhette. Mivel ezek a gyulladáscsökkentők gyomorfekély kialakulására hajlamosítanak, ezért kapta a Quamatelt a kutyus, ami gyomorvédő.
Lehetséges, hogy a kutyus kap majd még egy Convenia injekciót, hogy a kúra kellően hosszú legyen.
További jobbulást és kellemes hétvégét kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Kedves Patrícia!

Köszönöm ismét, hogy ilyen részletesen elmagyarázta, melyik szuri milyen tünetek kezelésére szolgál. Azt mondta az orvos, hogy lehet a fülgyulladás egy mandulagyulladásból alakult ki. Roni nagyon sokat "krágok" szörcsög, tüsszög és éjszakánként többször csámcsog, mint akinek tele van a torka és nem tudja lenyelni. A Quamatelt adom neki gyógyszerben egy negyedet naponta remélem ezzel nem csinálok bajt (gondolom, ha szuriban kapta akkor gyógyszerben is lehet) és B1 vitamint adok neki 2x negyedet naponta, nem tudom hogy többet adhatok-e vagy kevesebbet adjak neki. A Convenia injekció akkor lesz aktuális ismét (ha kell), ha lejárt a 14 nap? Üdvözlettel: Ani

Kedves Ani!

Nagyon jó, hogy a Quamatelt tablettában is adagolja, nem árt vele. A B1-vitaminból elég a 2x1/4, nem kell emelni az adagon. A Convenia pedig ahogyan írta is 14 nap eltelte után lesz újra aktuális, feltéve ha az orvosuk szükségesnek fogja találni. Reménykedjünk benne, hogy Roni olyan szépen fog javulni, hogy szükségtelenné válik az ismételt injekció.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Kedves Patrícia!

A javulást lehet csak én beszélem be magamnak :(, vagyis valamilyen szintű javulás az, hogy kitalál az ajtón a kutya, ha nem állok ott, és egész jól közlekedik a lakásban,ha nincs senki a környékén, de bármi megzavarja a közlekedésben, akár a lábam, vagy ha a teste hozzáér valamihez, akkor "megzakkan" azonnal és lükvercbe teszi magát, úgy hogy szinte el is borul oldalra, és tök nehezen tud felállni dűt-borít maga körül. Továbbra is azt mondom, hogy nem vagy csak homályosan lát a jobb szemével, lehet azért is ennyire bizonytalan, de a fülével is ez a helyzet( jobb füle) nem reagál arról az oldalról nagyon semmire. Pl. az etető tányérját leteszem elé, totál vaknak tűnik 10 cm-el távolabb keresi, aztán pördül egyet és forgás közben a balszemével beméri és egyből megtalálja. Nekem a szeme is kidülledtnek tűnik, de lehet már bebeszélek minden hülyeséget, szó, ami szó szerintem nem a fülével van baj, ennyi gyógyszertől már helyre kellene jönnie,szerintem a kis buksiját érte valami vagy ott van valami. Ez az iszonyatos félés, valamitől nagyon megijedt volna, vagy leesett az ágyról, vagy nekifejelt megint mert elmérte az ugrást, mikor nem voltunk otthon? Mióta ilyen nem is mert felugrani az ágyra. Sajnos egyedül van egész nap, délben van fél órám, akkor örülünk egymásnak jobbra-balra :) futkos egy nagyot az udvaron, de utálom így otthagyni bár körbe van párnázva az egész lakás :)
Egyébkén a barátnőm Szegeden lakik ajánlottam neki egy nagyon jó állatorvost Dr. Farkas Patrícia Évát :) neki egy mops kutyusa van.
Nem tudom, ha letelik a 14. nap mitévő legyek, pénzem nincs komolyabb vizsgálatokra, és ha lenne, sem tudom, hogy jó lenne-e, ha megtudnám, hogy mondjuk daganat van a fejében szegény kis "szőrős gyerkőcömnek" a gondolattól is kifekszem.Vagy, ha mondjuk agyvérzése volt szegénynek attól ilyen, azzal lehet valamit csinálni?
Üdvözlettel: Ani

Kedves Ani!

Sajnos, ahogy már az első válaszomban is írtam, a tünetek alapján nem tudom kizárni akár az agydaganatot sem. Lehetséges az agyvérzés is, ezt esetleg egy szemfenék vizsgálattal meg lehet állapítani. Nem tudom mi a jobb, a bizonytalanság, vagy egy rossz dolog biztos tudata. Ezzel a dilemmával én is szembenéztem gazdiként (végül a biztos tudat mellett döntöttem).
Egyértelműen a röntgen az anyagilag barátságosabb vizsgálat és lehet, hogy minden kérdésre választ ad. Nyilván, ha tényleg agydaganat, úgy az nem sok jót jelent.
Az agyvérzés esetében mindig attól függ minden, hogy az agy melyik része és milyen mértékben károsodott. A vérömleny fel tud-e szívódni, vagy nagyobb elhalt területek maradnak vissza a nyomában. Sajnos az idegszövetek nehezen regenerálódnak, de ennek elősegítésére szedi Roni a B1-vitamint. Az agyvérzéses betegek esetében is a legfontosabb a türelem, mert igen hosszú időt (hónapok) is igénybe vehet, amíg nagyjából rendbe jön a kutyus.
Ha mégis a további vizsgálatok mellett döntenek, akkor esetleg próbáljanak részletfizetést kérni orvosuktól. Az állatorvosok is tudják, hogy a gazdinak komoly költségeket jelenthet kedvence kivizsgálása, illetve kezelése, ezért a legtöbb rendelőben hajlandóak ilyen lehetőségeket biztosítani.
Otthon próbáljanak meg úgy közlekedni, illetve Ronit megközelíteni, hogy ő már hamarabb észlelhesse ezt, tehát mindig balról, és tartózkodjanak a hirtelen mozdulatoktól körülötte, mivel szegény megijed ezektől, mert nem tudja térben elhelyezni a történteket, valószínűleg nehezen méri fel azt is, hogy milyen messze van a hirtelen mozdulatot tett test.
Ha valami kérdés felmerülne, nyugodtan írjon!
Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Jaj, Doktor nő annyira várom mindig válaszát, megnyugtat és annyira reális így látatlanba is amiket leír és amilyen tanácsokat ad. Egy kérdés, amire lehet annyira nem várom majd a választ, de hátha kedvező magyarázatot kapok. Szóval, ha tegyük fel daganat (és nagyon remélem, hogy nem az) annak nem lennének egyéb tünetei, pl. nem eszik, rossz kedvű fáj neki? És, ha tényleg ott van meddig élhet vele a kutyus?? Még a kérdés is szörnyű :(

aniracz képe

http://www.hungarovet.com/?p=1791 szeretném, ha megnézné Patrícia ezt az oldal, ha majd ideje adódik rá. Nagyon szeretném a véleményét kikérni a fenti linken olvasható dologról (Geriátriai egyensúlyozó rendszer betegség, Idiopatikus Vestribuláris szindróma) a tünetek eléggé hasonlóak, mint nálunk. Köszönöm: Ani

Kedves Ani!

Természetesen ismert az említett betegség. A vestibuláris, vagy egyensúlyozó szerv betegségének kezelése zajlik Roninál pillanatnyilag is. Ez a szerv a belső fülben található és megbetegedése esetén az önök által is tapasztalt tüneteket, vagy azok egy részét lehet felismerni. A cikkben Gál doktor is említette, hogy számtalan ok lehet még a háttérben, például a daganatok. Elhanyagolhatónak jellemzi az agyvérzés és agyhártya gyulladás lehetőségét is, de ebben a kérdésben nagyon sok állatorvos nem ért vele egyet. Ahogy a szteroidok alkalmazását sem javasolja, mert ő szteroid ellenes. Szintén sokan nem értünk vele egyet ebben a kérdésben sem.
Gál doktor említi azt is, hogy spontán gyógyulások is előfordulnak. Talán az megnyugtató lehet nekünk Roni esetében is, hogy a most kapott gyógykezelések ártani biztosan nem ártanak, csak segíthetnek. Ha spontán gyógyulna valószínűleg soha nem tudnánk meg, hogy ez magától következett be, vagy a gyógyszerek hatására, de talán nem is törődnénk vele.
Mindenesetre további kitartásra buzdítom önöket. A javulás hosszú és lassú lehet, ami sok erőt igényel, de nagyon fontos, hogy ne adják fel.
Ha felmerülne még bármilyen kérdés, kérem nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Köszönjük (Ronika is) :). Jókedvű a kis drágám imád a szabadban lenni, a tányérját továbbra sem találja, de egy fordulás után sikerül, ha így marad sem számít csak sokáig így maradjon. Pénteken hívtam volna az állatorvost, hogy mi a helyzet javasol-e még egy 14 napos adagot a Convenia-ból, de nem vette fel a telefont. Most az "igazi" :) gyerkőcömmel kezdem az orvoshoz járkálást, a lábaszárán nagy vöröses-sárgás foltok vannak és nem a bőr felszínén, hanem alatta egy éve kezdődött egy kicsi folttal. Akkor ráfogták, hogy ekcéma, de közel sem az szerintem, most imét egy nagy labor és talán kitalálják mitől van :(. Patrícia! Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk,és jó egészséget! Fogok még jelentkezni :) Üdvözlettel: Ani

Kedves Ani!

Nagyon örülök, hogy Ronikának jobb a kedve. Sajnos maradványtünetek előfordulhatnak, de reméljük még ezek is elmúlnak majd és Roninak hosszú és boldog élete lesz.
Úgy tűnik a baj mindig csőstül jön, de általános igazság, hogy a rosszabb időszakok után mindig jobb következik. Jobbulást kívánok "igazi" gyerkőcének és Ronikának is.
Én is Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok és várom későbbi jelentkezésüket.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Nem sokáig bírtam :) szabályosan hiányzik az oldal és a feltett kérdéseimre a válaszok. A helyzet változatlan tegnap egész ügyes volt a kis manó, de ma nagyon zavarodottan viselkedett. Forgott-pörgött maga körül egész nap a lábunk láttán, aztán tolatás majd jobbra elborulás, onnan fel kell venni, mert jár keze-lába de nem tud felállni :(, mint aki valami rohamot kap. A fokális epilepszia az "idényszerű" vagy folyamatosan jelen van? Már annyit turkáltam a neten hasonló tüneteket keresve aztán mindig találok valami "marhaságot", és ráfogom szegény kutyának az a baja. Meghülyülök már ettől a tudatlanságtól, de úgy vélem, hogy hiába viszem már olyan állatorvoshoz, akinek nincs megfelelő műszere amivel kivizsgálható ez a dolog :(

aniracz képe

Most beszéltem a doktor úrral, aki a 14 napos szurit adta neki, mondtam, hogy a fejferdeség nem igazán javult és a tüneteket elmondtam. Azt mondta, hogy megvakult és megsüketül valószínű, el lehet vinni Ct-re de nem sok értelme van, mert nem tudnak neki mit csinálni fájdalommentes elaltatást javasol :( az ütő is megállt bennem. Dehogy altatom el, úristen, ha sírna és fájdalmai lennének persze, hogy nem kínoznám szegényt, de azonkívül, hogy nem jól tájékozódik (ez sem jó persze)normális kutya, eszik, játszik ugat, bohóckodik. Ráadásként, mikor voltunk én mondtam neki, hogy olyan, mintha nem látna a jobb szemével, egy lámpafénnyel bizonygatta, hogy reagál a fényre tehát lát. Most ez nagyon szíven ütött :(. Egyébként az nem írtam, hogy szemlátomást nem iszik vizet a kutya legalább 2 hete tejet adok neki esténként egy kis tálkával azt imádja és meg is issza, mintha elfelejtette volna a vizet. Lehet neki tejet adni ? (nem megy a hasa tőle)

Kedves Ani!

Roni nyugodtan kaphat tejet, ha nincsen tőle hasmenése. Ez azt jelenti, hogy meg tudja emészteni a tejcukrot. Nyugodtan hígíthatja is egy kis vízzel a tejet.Ezt még valószínűleg nem is fogja észrevenni a kutyus.
Az euthanasiával kapcsolatban azt tudom mondani, hogy az állatorvos mindig csak javaslatot tehet rá, de kizárólag a gazdi dönt. Ebben az esetben azért vezette elő ezt a lehetőséget orvosuk, mert nem bízik a kutyus felépülésében illetve állapota javulásában. Mindezek mellett nem az orvosuk él együtt Ronival, hanem Önök. Ő nem látja, hogy eszik, iszik, játszik, jól érzi magát, csupán a kórformát. Amennyiben Önök úgy látják, hogy Roni életminősége a tájékozódás romlásán kívül nem rosszabbodott, akkor azt javaslom ne gondoljanak az elaltatásra és ne hagyják, hogy ez árnyékot vessen mindennapjaikra. Igyekezzenek sok örömet adni a kutyusnak, hogy Ő is adhasson Önöknek. Nyugodjanak meg, állatorvosuk részéről ez egy olyan irányú szakmai javaslat volt, amit a betegség stagnálása miatt javasolt.
Kívánom a legjobbakat és nyugodtan írjanak, ha még kérdés merülne fel!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Kedves Patrcía!

Azt szeretném kérdezni, hogy ahol Ön is dolgozik klinikán, van-e lehetőség részletfizetésre (vizsgálat pl. MR)? Nem javul a kis kutyánk sőt, most mintha romlott volna az állapota ott tartunk, ahol kezdtük 2 hónapja, tök ferde az egész kutya ingatag is nagyon. Olvastam az MR vizsgálatról, a jó oldala, hogy mindent vizsgál, agy, gerinc izület a félő része számomra az altatás attól tartok nem bírná ki szegénykém. Az ivással továbbra is gondunk van, konkrétan, hogy egyáltalán nem iszik vizet, csak ha bele"erőszakolom". Tejet kap mindennap de a víz egyáltalán nem kell neki, pedig régen, ha mondjuk virslit evett azután fecsert egyfolytában. A beleerőszakolom azt jelenti, hogy a tenyerembe nyomom a fejét és kénytelen kinyitni a száját, így lemegy 1-2 korty. Lehet hülyén hangzik, vagy szadizósan, de sajnos másképpen nem tudom belecsempészni egy kortyot sem :(

Kedves Ani!

Sajnos nálunk nincs MR, így a vizsgálat nem kivitelezhető. Budapesten és Kaposváron is van lehetőség ilyen vizsgálatra, de azt nem tudom, hogy hozzájárulnak-e a részletfizetéshez. Ezt meg kell az érintett vizsgálatot végző intézménnyel beszélni, esetleg segítséget kérhetnek az eddigi kezelőorvosuktól is, hogy igazolja, hogy minden eddigi kezelést rendeztek nála. Nyilván az MR vizsgáló orvos is tudja, hogy milyen nehéz a helyzet ma Magyarországon és, hogy kevesen vannak, akik gond nélkül vállalni tudják az ilyen vizsgálat költségeit.
Az altatásnak természetesen a nullánál nagyobb százalékú kockázata van, de ma már nagyon biztonságos ébresztős altatók, vagy gázos altatók vannak használatban, melyekkel minimális a kockázat.
Ha nem sikerül elrendezni az MR vizsgálatot (ami diagnosztikailag a legjobb lenne), akkor azt javaslom, hogy a koponya röntgent feltétlenül végeztessék el.
Az itatáson talán könnyítene, ha fecskendőből próbálkoznának. Bármelyik ember patikában is tudnak vásárolni 10 vagy 20 ml-s fecskendőt. Ezzel a napi mennyiséget is tudnák mérni.
Ha bármi kérdésük lenne, akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Fecskendőt már rég beszereztem, de egyszerűen nem nyitja ki a száját a kis majom :) A koponya röntgent az a CT?

Kedves Ani!

Nem is kell, hogy Roni kinyissa a száját a fecskendős itatáshoz. A szemfog mögött van egy pici foghíjas rész és ide be tudja majd szuszakolni a fecskendő csőrét. Itt még ha rá is harap a fecsire Ön nem fog megsérülni.
A koponya röntgen nem egyezik a CT-vel, bár abban igaza van, hogy mind a két vizsgálati módszer inkább a csontos elváltozások leképezésében használatos. Azért javasolnám legalább a röntgen elvégzését, mert egy nagyobb rendellenes képlet jelenlétét ez is ki fogja tudni mutatni, így diagnosztikai értéke ennek a vizsgálatnak is van. Ha például csontot is érint a destruktív folyamat, akkor azt is mutatni tudja a röntgen, például ha elvékonyodik a csontlemez, gyulladásban van, vagy ne adja ég csontdaganat jelenléte gyanítható.
A röntgen ára a legbarátságosabb a többi említett vizsgálat közül. Sajnos koponya röntgen készítéséhez szintén altatni kell Ronit, hiszen itt is nagyon fontos, hogy ne mozogjon a kutyus, illetve nagyon pontos beállításokra van szüókség, hogy a röntgen sugarak a megfelelő szögben érjék a koponyát.
Ha van rá módjuk, akkor szerintem ebbe vágjanak bele.
A tejet próbálták vízzel hígítani? Úgy elfogadta Roni?

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Kedves Patrícia!

Voltunk már kétszer Szolnokon egy kedves dokinál. Ő is fülgyulladásra gondolt, de első nap nem tudta a dobhártyát megnézni normálisan, (valamit a fülébe dugott és monitoron nézte kinagyítva a füle belsejét) szóval akkor annyira rosszul volt a kutyi,hogy bódítani sem merte. Kapott szteroidot, meg antibiotikumot.Másnap (tegnap) kellett visszavinni, kicsit jobban volt, így kanűr be, aztán minket kiküldtek altatta így röntgent is csinált nyitott szájon keresztül. Szóval azt nézte először is, hogy a dobhártya homorú vagy domború, mert ha domború lett volna akkor felszúrta volna a fülét, de nem talált elváltozást. A röntgennel sem tehát igazából a fülgyulladást kizárta. Aranyos volt, mert előző nap a yorkis betegségeket tanulmányozta este szerinte ennél a fajtánál jellemző az agyhártyagyulladás szerű dolog, de mindenképpen valami idegi eredetű valamire gondolt, és persze ő is mondta,hogy az MR ami erre igazán választ tudna adni. Kapott gyógyszereket most egy hétig azt kell szedni veraflox szuszpenzió (ez valami macskagyógyszer) de gondolom, hogy kistestű azért meg prednisolon tabletta meg nutri-plus gel-t nyalogatunk. Én vettem neki neurobion tablettát, olvastam valahol, hogy jó idegrendszerre, de megvárom patrícia véleményét. Amúgy kezd vizet inni :)

Kedves Ani!

A Veraflox létezik kutyusoknak tablettában, csak Roni kicsi testtömege miatt kapták a szuszpenziót, mert azt könnyebb így dozírozni. A Neurobion tabletta B1 vitamin tartalmú, ami segíthet az idegrendszeri tünetek mérséklésében és a megfelelő idegi működés támogatásában. Nyugodtan adagolhatják Roninak, mert nincsen semmilyen ellenjavallata a most kapott gyógyszerek mellett.
Remélem a legjobbakat és kérdezzenek nyugodtan, ha valami kérdés felmerülne!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Kedves Patrícia! A neurobion forte tablettából mennyit adja Roninak (1,90 kg a kutyus)?

Kedves Ani!

A nagyon kis testtömeg miatt napi kétszer késhegynyi reszeléket adagolnék Roninak Neurobion-ból.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Kedves Patrícia!

Doxicitin (vagy valami ilyesmi) antibiotikumot mondott az orvos, hogy írassam ki a kutyusnak (verafloxot 2 hétig szedte), azt mondta, hogy most váltsunk antibiotikumot. Én olvastam a betegtájékoztatót, de nem is nagyon merem adni roninak (napi 1/4) olyan erősnek tűnik. Csak nem is emlékszem a nevére, doxicitin tartalmú az tuti, doxiprotec is az van több ilyen tartalmú antibiotikum is. Azt olvastam, hogy ha valami agyvelő-agyhártya gyulladása van akármitől is akkor nagyon hosszú gyógyszeres kezelés szükséges, de már annyira félek, hogy valami baja lesz ettől a sok gyógyszertől. Várom véleményét :)

Kedves Ani!

Doxyciklin a hatóanyag, és számos készítmény van belőle forgalomban. Humán gyógyszert szoktunk kiírni ilyen esetben, amit általában minimum 3 hétig kell szednie a kutyusnak. Az emberi Lyme-kórt is ezzel kezelik például, hasonlóan hosszú ideig.
Ha Roni szervezete érzékenyen reagálna a kiírt antibiotikum dózisára azt könnyen észre fogják venni, hiszen általában a gyomor nem bírja a gyógyszert és a kutyus hányni fog. Nem véletlen, hogy magas dózissal próbálkozik az orvosuk, hiszen az agyhártyák környékén tartós és hatékony antibiotikum szintet elérni nem olyan könnyű. Ha az egyszerre beadott negyed szem meghánytatná Ronit, vagy láthatóan rossz közérzetet okozna nála, akkor két részletben is bevehetik a gyógyszert, vagyis reggel és este 1/8 szemet. Természetesen erről azért tájékoztassák kezelő állatorvosukat is.
Nyilván megviseli egy kissé a tartós gyógyszerezés a szervezetet, de ez feltehetően nem okoz maradandó, vagy hosszabb rehabilitációt igénylő állapotot, ezért azt javaslom, hogy kövessék orvosuk tanácsát és kezdjék el az újabb antibiotikum kúrát.
Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Jah, telefonon beszéltem doktor úrral, most nem tudtunk elmenni azért nem emlékszem pontosan a nevére a gyógyszernek :)

aniracz képe

Kedves Patrícia!
Rég jelentkeztem,jártuk az orvosokat hétről-hétre.Voltunk MR-en, agyvízvételen és semmit jó derült ki ezekből sem. Idézek az MR eredményből: 1. Súlyos fokú, feltehetően secunder hydrocephalia; az érintett cerebralis területek kifejezett elvékonyodásával.
2. Fokális, minimális agyödéma, feltehetően a hydrocephalus következtében.
3. Intraaxialis lézió a thalamusban; a régió heterogén, T2 fokozott, T1 csökkent jelintenzitású, minimális, perifériás kontraszthalmozással. Diff. diagnózis: 1. Nekrotizáló (pug) encephalitis; 2. Granulomatózus meningoencephalitis; 3. Glióma; 4. Vérzés, ami a betegség krónikus lefolyása miatt legkevésbé valószínű.
Konrétan most sem derült ki, hogy melyik rossz a sok közül, de valószínű a granulómás meningitis. Ciklosporint, prednisolont, furasemidet- és panangint szedünk.Olyan szinten leromlott a kutyus állapota, hogy heteken keresztül bagzó macska hangon "énekelt" mint utóbb kiderült valószínű a nyomás miatt, ami a buksijában volt. Lábra sem tudott állni, mióta szedjük a ciklosporint kb. a 21. szem körül jelentős javulásnak tűnt, hogy felállt és járkált a kutyus bár részegesen, de állt a lábán pár percig. Egy hete azonban, totál leépülést látok, alig tudok egy kis ételt belekönyörögni, azt is csak pépeset és úgy megy össze szegény kutyus, megeszi ez a gyógyszer szabályosan. De azt mondták a neurológus szakorvosok, hogy, ha ez nem hat bár lassú javulás várható akkor semmi. Teljesen el vagyunk keseredve amit lehetett megmozgattunk, és nem tudunk segíteni szerencsétlen kis drágának. Ez valami immunológia betegség féle azt mondták az agyvízből ennyi derült ki -Lymphocytás pleocytosis, ami gyakori lelet a granulomás agyvelőgyulladás esetén. Patrícia találkozott már ezzel a fajta "nyavajával"? Válaszát előre is köszönöm

Kedves Ani!

Szomorúan olvastam üzenetét! Valóban nagyon rossz híreket kaptak és én is nagyon sajnálom.
Pontosan ugyanilyen eset még nem volt az én praxisomban, csak hasonló. Meningoencephalitises eset több is volt, de sajnos egyik sem ért jó véget. Volt amelyik az akut lezajlása miatt és sajnos több olyan is ahol a tulajdonos nem vállalta a hosszú kezelést.
Önök valóban megmozgattak és megtettek már mindent, amit lehetett és amit magam is javasoltam. Úgy gondolom, hogy most valóban a kutyuson, a természeten múlik, hogy mi fog történni. Abban biztos vagyok, hogy Önök mindent megtesznek érte, ami emberileg lehetséges és ez mindenképpen rendkívül becsülendő, és tiszteletet érdemel.
Az tény, hogy csak lassú javulás várható a kezeléstől.
Próbáljanak kitartani, amíg a reménybeli javulás megkezdődik! A táplálásra léteznek kifejezetten elfekvő kutyusok számára kifejlesztett por alapú takarmányok, melyeket langyos vízben kell oldani és fecskendővel adagolhatóak. Állatpatikában vagy állatorvosnál tudnak ilyen tápot vásárolni, illetve léteznek paszta formátumban is magas energia tartalmú tápok, melyek átsegíthetnek ezen a kritikus a szakaszon.
Ha kérdésük adódna a beteg táplálással, vagy bármi egyébbel kapcsolatban, nyugodtan írjanak!
Őszintén a legjobbakat kívánom és remélem a kedvező híreket!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Drága Patrícia! Annyira hiányoztak már ezek a megnyugtató kedves szavak, nem mindegy milyen formában közlik az emberrel, hogy a kutyus nagyon beteg, és nem sok esély van a javulására. Éppen tegnap vettünk neki egy cargo-pet nevezetű pasztát és mindenképpen rákeresek a por alapú takarmányra. Ezidáig az étvágy,volt, ami kifejezetten jól működött, viszont napok óta, egyszerűen a száját mintha nem tudná rendesen kinyitni, monjduk már fóbiája van szegénynek a szájnyitástól a gyógyszereket gyógyszeradagolóval tudom a szájába adni, olyan, mint egy fecskendő cicusoknak való, de nekünk nagyon bevállt, de ehhez is szét kell valamilyen szinten feszíteni a kis száját, hiába madárfogásozok úgy szorítja a száját, hogy csikorog a foga. Nagyon jó lett volna személyesen találkozni,Ön egy tündéri orvos lehet :).Írok, ha van valami változás, vagy valami kérdésem most is sokat segített, köszönöm Patrícia. Üdvözlettel: Ani

aniracz képe

Jaj, a lényeget elfelejtettem, nem tudná nekem a nevét megírni ennek a tápnak, amely por formában kapható beteg kutyusonak, próbáltam keresni, de nem nagyon találok ilyet, hátha neten meg tudnám rendelni.Köszönöm

Kedves Ani!

A Royal Canin Reconvalescens tápról van szó. Létezik konzerv és cicáknak alutasakos formában is. Ezek is jók, de ha nem veszi fel önállóan a kutyus táplálékot, akkor az oldott por, amit jól tudnak majd alkalmazni. Az Önök által vásárolt paszta is nagyon jó, én is szoktam javasolni, és használtam saját beteg állatom kezelésénél is. Nagyjából napi 2 ml fedezné a kutyus túléléshez szükséges ásványi anyag, vitamin és energia igényét.
Ha bármiben tudok segítenek írjanak! Nagyon-nagyon szurkolok a kicsiért, hogy erőre kapjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Köszönöm gyors válaszát, nagyon kedves :) megpróbálom beszerezni,fecskendőztem ma is, hígítottam a bébiétel az általam turmixolt húslevest, olyan, mintha nem szeretne nyelni :(az összeszorított foga között szörcsög be valamennyi kis pépes cuccot, már találtam etetőfecskendőt is a neten, ami nekem van, azon nem mennek át a picit sűrűbb dolgok. Jelentkezem Patrícia remélem jobb hírekkel, annyira örültünk mikor javulás kezdett látszódni, ui. mire ez a gyógyszer a kutyushoz került megjártuk a poklot szó szerint, hetekig, éjjel-nappal bagzómacska hangon énekelt a kutya valószínűleg az iszonyatos nyomás miatt a buksijában. Seduxenezni kellett, de kb. 2-3 órát maradt csendben. Kb. 3 hétig feküdt egyfolytában mire lábra állt és volt olyan, hogy percekig totyogott is magától,elmaradt az iszonyatos forgás is, ami a szörnyű vírnyogás előtt lett egy újabb tünet. És most ismét leépülés, annyira szörnyű :( de én még mindig nem igazán tudom mi a baja szegénynek, valami immonológiai betegség, annyit olvastam már róla, de erről a granulómás meningitis-ről nem sok mindent találok, annyit tudtam kihámozni, hogy talán valami fehérjetermeléssel van kapcsolatban.Az immunszupresszív gyógyszerek mellett biológiai szereket is alkalmaznak már (az is humán természetesen)elég jó eredményekkel. Nekünk sajnos nem sokat jósóltak ezzel sem :( Üdvözlettel: Ani

Kedves Ani!

Én is nagyon remélem, hogy hamarosan szívderítőbb hírekkel tud majd szolgálni. Sokszor azért nem talál az ember biztos válaszokat a kérdésekre, mert a kutatók sincsenek tisztában mindennek az okával. Humán gyógyászatban valóban sokkal több gyógyszerhez hozzájutnak, mint állatgyógyászatban, illetve van támogatás. Sok gyógyszert, például az interleukinokat is azért nem nagyon használjuk, mert iszonyatosan drágák, ha teljes árukat meg kell fizetni a gazdinak.
Egy esetleges utolsó lehetőség a kutyus táplálására, ha például betesznek egy orr-nyelőcső szondát. Ilyenkor a szonda az egyik orrnyíláson keresztül van levezetve a nyelőcsőbe, ezáltal elkerülhető a napi többszöri küzdelem a fecskendős etetéssel. Persze ennek behelyezéséről konzultálni kell a kezelőorvosukkal.
Nagyon várom a jobb híreket és továbbra is szurkolok a kicsiért!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Kedves Patrícia! Még mindig küzdünk és inkább kevesebb sikerrel:(. A prednisolont próbáltam csökkenteni 2 naponta negyedre de elkezdte a "virnyogást" így naponta kapja a negyedet. Semmi más gyógyszert nem kap. Búzafűlevet spirulin-al , arceolát, Vargastem-et kókuszolajat feketeáfonya levet kap :) Enni továbbra sem akar turmixolok és fecskendő nagyon sovány annyira szorítja a fogsorát nehogy beférjen egy kis kaja. Patrícia praktizál már vagy még babázik otthon? Nagyon szeretném önnel felvenni a kapcsolatot ha egy telefonos elérhetőséget adna megköszönném. Nem hordom már rég sehová a Ronit lemondtak gyorsan róla hogy ilyen betegsége van. Patrícia az első perctől próbált nekünk segíteni amit ismét köszönök. Várom további segítségünkre lehető javaslatait. A szeme nagyon csúnya szegënynek a szövetelhalások miatt fekélyes (saját diagnózis) Olyan mintha fehérje kicsapódás lenne corneregel géllel kenem nem sokat használ. Tudom belsöleg kellene ezt a gyulladást csitítani de többet nem immunszupresszálok teljesen tönkre tette Ronit:(

Kedves Ani!

Nagyon sajnálom, hogy nem látszik egyelőre javulás, de rendkívül tiszteletre méltó, ahogy küzdenek Roniért. Még nem praktizálok, de szívesen adok telefonos elérhetőséget, ha írna egy e-mailt az allatorvositanacsadas@gmail.com címre.
A prednisolon mellé ha mással nem is próbálkoznak jó lenne gyomorvédőt adni. Erre nagyon jó az emberi Quamatel mini tabletta, amit humán patikában vény nélkül kiadnak. Negyed szemet lenne érdemes adni etetés közben és a prednisolont az etetés után 20 perccel adhatják.
A szaruhártyán látható elhalások talán a kevés könnytermelés, vagy a ritka pislogás miatt alakultak ki. A szem kiszáradásának elkerülésére javasolnám a műkönnyek használatát, például az emberi Humalac szemcseppet. Talán a Corneregel-el együtt így már nagyobb esély volna egy kis javulást, vagy legalább is egy pici enyhülést elérni Roni szemével kapcsolatban.
Figyelem majd az e-mailt és küldöm az elérhetőségemet!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

aniracz képe

Írtam a gmail-es címre, köszönöm :)

Kedves Ani!

Mindjárt meg is nézem a postafiókot!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia