Jelenlegi hely

Tengerimalac fején kis púp

Bumika képe
Fórum: 

Kedves Patrícia!!

Gyorsan leírom, mit vettem észre Gaiácskám fején. Orvoshoz vinni csak a jövő héten tudom, nem is sürgős a dolog, csak izgulok már a sok malactragédiánk után, mire készüljek.
Pár hónapja tapintottam ki a füle mögött/ fölött jobb oldalon egy kis csomócskát, ami mozgatható a bőr alatt. Akkora volt, mint egy feketebors szem.( vagy még kisebb)
Most pedig nőtt, már egy kisebb borsószemhez hasonló nagyságú, nem fáj neki, kívülről - még a szőr alatt se látszik, de aggaszt, hogy nőtt. Először arra gondoltam, hogy zsírcsomó, de már nem tudom.
Amúgy 4 és fél éves, jó súlyban lévő malacka, 1 kiló 10-20 deka között mozog.
Vigyük mindenképpen orvoshoz, és lehet, meg kell műteni??

Válaszát előre is nagyon köszönöm!!

Tisztelettel: Rita

Kedves Rita!

Nem fájdalmas csomóknál a tályog és a daganat gyanúja is felmerül. Általában a daganatok egzotikus állatoknál gyorsabban szoktak növekedni ezért egyelőre talán a tályog valószínűbbnek tűnik. Lehetséges, hogy éber állapotban is meg lehet szúrni a képletet és az alapján már el lehet dönteni, hogy tályog, vagy daganat.
Ha növekedő képletről van szó, azzal mindenképpen foglalkozni kell és ha szükséges, akkor egy kisebb metszésen keresztül eltávolítani.
Nekem mindenesetre a tályog gyanúsabb, de szívesen megnézem fényképen is, ha küldenek egyet!

Üdvözlettel: Patrícia

Bumika képe

kedves Patrícia!!
Köszönöm a gyors választ, majd este megpróbálom lefényképezni, remélem, nem daganat lesz...A másik malackánál már volt részünk benne. Majd felteszem a fotót, igyekszem valahogy úgy csinálni, hogy látszódjon.
Köszönettel: Rita

Kedves Rita!

Nagyon szívesen! Hamarosan megnézem a képet!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Bumika képe

Kedves Patrícia !

A malacka fején még mindig nem látszik semmi, hiába próbálom fényképezni. Fehér szőrű a malac, világos a bőre, nem piros, nincs rajta seb, semmi. Csak érezni lehet, ahogy simogatom. Nem fájlalja, de mintha kissé nőtt volna. Kis gömb alakú, elmozdítható, a bőr alatt van.
Még nem mertem elvinni orvoshoz, de előbb-utóbb csak muszáj lesz...Meddig érdemes halogatni egy ilyen beavatkozást?
Sajnos a régi rendelőben új orvosok vannak, nem tudom, mennyire értenek a kisállatokhoz.

Köszönöm előre is a válaszát! Rita

Kedves Rita!

Ha úgy érzi, hogy nőtt a dudor, akkor nem érdemes várni. Különösen nem egzotikusnál, mert ott nagyon gyors lehet a daganatos elfajulás.
Az egyik orvos frissen végzett, a másikról nem tudom, mennyire ért a kisállatokhoz. Esetleg Szőke István doktor urat, vagy Haraszti Péter doktort tudnám még javasolni.

Üdvözlettel: Patrícia

Bumika képe

Kedves Patrícia!

Köszönöm szépen a válaszát, akkor nem várok vele sokat, hamarosan elviszem őt. Az egyik az ajánlott állatorvosok közül itt rendel a közelünkben, csak még nem jártunk nála, úgyhogy köszönöm az ajánlást!
Majd beszámolok róla, mi lett Gaia diagnózisa.

Köszönettel: Rita

Kedves Rita!

Köszönöm ha megírja mi van Gaiaval. Remélem nem lesz semmi komoly.
Várom levelét!

Üdvözlettel: Patrícia

Bumika képe

Kedves Patrícia!!

Tegnap elvittük Gaia malackát az orvoshoz, megnézettük a kis csomót a füle mögött. A doktor úr megvizsgálta, és azt mondta , hogy ez zsírcsomó, ő nem bántaná, max. ha még a kétszeresére növekszik. Ártalmatlan, teljesen elkülöníthető, azt mondta, hogy ki lehetne onnan pattintani, de kár ezért altatni, piszkálni. Úgyhogy annyiban maradtunk, hogy figyeljük a malackát. Reméljük, nem történik vele semmi rosszabb, mert a kedve, étvágya nagyon jó, és gyönyörű kis állatka. Vasárnap hozunk mellé kis társat!

Köszönjük Patríciának az eddigi segítségét, és ha bármi változás lesz, írni fogok !!

Üdvözlettel : Rita

Kedves Rita!

Örülök, hogy Gaia jól van, remélem ez így is marad. Ezek szerint bővülni fog a kis konda?
Nálunk a rendelő építés jól halad, úgy tűnik április 15-én megnyitunk.
Ha bármi gond, vagy kérdés van, akkor írjon nyugodtan!

Üdvözlettel: Patrícia

Bumika képe

Kedves Patrícia!!

Jaj, de jó hír ez most!!! :-) Nagyon vártuk már, hogy végre Önhöz hozhassuk a malackákat!
Most egy gyönyörű kismalacot néztünk ki Gaia társának a tavaly eltávozott Somika helyére. Egy gondunk van csak vele: hogy kisfiú! Így hamarosan ivartalanítanunk kell, addig nem tehetjük őket össze. Mivel ő jan. 28-án született és szép nagy termetű legény, éppen április végén lenne esedékes az ivartalanítása. Keresni fogjuk mindenképpen a doktornőt, és azért Gaiát is elhozzuk megmutatni, akkor nyugodnék meg igazán.

Köszönöm szépen a válaszát és ezt a jó hírt!!

Üdvözlettel. Rita

Kedves Rita!

Szeretettel várjuk Önöket!

Üdvözlettel: Patrícia

Bumika képe

Kedves Patrícia!

Most néztem vissza, hogy február 27-én írtam először Gaia "dudoráról".
Aztán vittük is orvoshoz, aki azt mondta, nem kell vele foglalkozni, csak egy kis zsírcsomó. Aztán most , 7 hónap elteltével beigazolódott, amit már akkor gondolt Patrícia, hogy tályog van a malacka füle mögött.. Nem értem, más erre miért nem jön rá???
Köszönjük szépen a segítségét, most szép a tályog helye, és kezelem, ahogy megbeszéltük. Még szerencse, hogy az eltelt idő alatt nem súlyosbodott a malac állapota.
Ezután csak és kizárólag az Ön tanácsaira fogok hallgatni, és mindig csakis Patríciához hozzuk mindegyik állatunkat!! ( remélem, azért nem kell sűrűn!:-) )
Még egyszer köszönöm szépen Gaia kezelését!
Rita

Kedves Rita!

Nagyon szívesen segítettem. Remélem Gaia és a többiek is jól vannak.

Üdvözlettel: Patrícia

Bumika képe

Kedves Patrícia!

Örömmel jelentem: mindannyian jól vannak! Esznek, visítanak a kajáért. Gaia már 5 dekát gyarapodott, most 85 deka, és nagyon szépen begyógyult a kis feje. Tegnap mértem őket. Mascherato, a kis 8 hónapos hosszú szőrű gyönyörűség 1 kiló 20 deka! :-)
Ma megvettük Bumi kutyának a Stomorgyl tablettát is, amiről a jó múltkorában beszéltünk, most a vacsorával be is vette szépen az első szemet. Sajnos a fogai nagyon fogkövesek, de 14 éves létére reméljük, emiatt még nem lesz komolyabb baja. Ezért most csak úgy határoztam, hogy megvesszük, és adjuk neki a gyógyszert, ne gyulladjon be véletlenül az ínye, vagy a foga. Eszik szépen, de már csak a puha husikat tudja enni, emellett a kedve jó, tegnap még bolondozott is a malacokkal. :-)
Köszönjük szépen még egyszer a jó tanácsokat , és Gaia gyógyítását!

Üdvözlettel: Rita

Kedves Rita!

Nagyon szívesen! Örülök, hogy Gaia szépen javul.

Üdvözlettel: Patrícia