Jelenlegi hely

fiatal hullámos köhög

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Szeretném a tanácsát, segítségét kérni kis hullámos papagájommal kapcsolatban. Még nagyon fiatal, kb. egy hónapos volt, amikor elhoztuk, és egy hónapja van nálunk.
Már a kezdetben voltak neki pici tüsszögés-szerű köhögései (azért így írom, mert nem nagyon tudtuk eldönteni, hogy melyik. A hangja tüsszentés volt, általában 4-5 gyorsan egymás után, a csőre csukva volt közben, de amikor több ilyen kis sorozatot is "előadott", akkor előfordult, hogy a harmadikat már nyitott csőrrel csinálta, ami inkább emlékeztetett köhögésre.) Ez naponta általában egyszer fordult elő, de volt, hogy két napig semmi nem történt. Emellett a madárka mindig nagyon jó étvágyú, sokat mozgó volt, nem volt sem váladék, sem sípoló vagy hörgő légzés, ami betegségre utalt volna.
Állatorvoshoz két nappal ezelőtt vittük el mégis, amikor a köhögése egyértelműbben köhögésnek tűnt. Étvágya, vidámsága nem változott. Egy cseppet kapott kezelésképpen a tarkójára, légcsőatka gyanújával.
Egy hét múlva kellene újra vinni, még egy cseppentésre. Azóta azonban változott a madár. Pozitív és negatív irányban is... Már másnap reggel többet köhögött, mint addig összesen, de egyébként még élénkebbnek, vidámabbnak tűnt, mint addig, és jóval többet csipogott, rikácsolt, énekelt. Ma reggel ugyanúgy megvolt az erősebb, egyértelmű köhögés, mellette az élénkség, csipogás, jó étvágy, de délben azt láttam, hogy úgy szunyókál, hogy a fejét hátrafordítva, a csőrét a szárnya alá dugja. Ilyet még soha nem tett, eddig előrefordított fejjel szunyókált napközben. De azóta újra élénk, és reggel óta nem köhögött.
Mitől lehet ez a hirtelen romlás, ha egyáltalán az? A csepp okozhat ilyesmit? (a nevét nem tudom, nem mondta az orvos) Felhívtam, azt mondták, vigyük el újra, lehet, hogy más a baj, nem atka, kap antibiotikumot. Én viszont bizonytalan vagyok, hogy ilyen gyorsan újra elvigyem-e és okozzam azt a stresszt neki, ami a megfogásával és szállításával jár. A múltkor sem néztek rá szegényre, csak megkapta a cseppet, és kész. Mit tegyek? Figyeljük még, vagy kockáztassuk, hogy antibiotikumot kap, de nem tudják, mi a baj? Esetleg elég, ha a cseppentésre előírt időpontban visszük el újra? Most is olyan aranyosan, vidáman énekelget a tükrének...
A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel,
K. Szalay Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Lehetséges, hogy a csepp hatására elpusztuló atkák okozta inger miatt erősödött egy kicsit a köhögés. Ha most jobban van akkor szerintem figyeljék tovább és a kiírt időpontban menjenek vissza orvosukhoz.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia