Jelenlegi hely

Fejen lévő duzzanat

Fórum: 

Tisztelt dr. Farkas Patrícia Éva!

Én Viktor vagyok, és van egy 8 éves németvizsla keverék kutyám aki nagymamámmal él. Én szinte minden hétvégén ott vagyok náluk és a kutyát én szoktam vinni sétálni. Így történt ez a múlt hétvégén is. Rá egy napra (szilveszterkor), hív nagymamám hogy valami duzzanat van a kutya fején a szeme alatt az arccsonton, akkor még nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget gondoltuk biztos beütötte. Csakhogy rá egy napra nagyobb lett a duzzanat. Most szerdán Én is kimentem hogy megnézzem, a duzzanat akkorára dagadt hogy enyhén nyomja a kutya szemét és szinte csont keménységű lett, a felülete sima, se seb, se csípés nem látszik. Kicsit olyan mintha "behúztak" volna neki egyet.
Úgy néz ki hogy a növekedése abbamaradt, mivel ma már nem vettünk észre változást a duzzanaton.
Egyébként a kutya viselkedésébe semmi változás nem volt, se láz, se étvágytalanság, nem kedvetlen, nem fáj a foga, sőt úgy tűnik hogy a duzzanat sem és az orra is nedves, tehát nem tűnik betegnek.
Lehet hogy semmi komoly, de azért gondoltam az a biztos ha írok Önnek és kikérem a véleményét a duzzanattal kapcsolatban. Meg állatorvoshoz vinni nem lenne túl egyszerű feladat mivel az idegenekkel (főleg az állatorvossal) enyhén szólva sincs kibékülve, szóval egy esetleges orvosi vizsgálat is csak altatással egybekötve képzelhető el, szerintem.

A segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel Viktor!

Kedves Viktor!

Több oka is lehet a duzzanatnak! Ha már ilyen gyorsan növekedett, akkor a legvalószínűbbnek egy tályogot tartok, aminek a kiinduló pontja lehetett egy szúrás, csípés, de akár a foggyökér gyulladása is, amely egyébként tipikusan ezen a területen szokott tályogot képezni. Az, hogy a kutyusnak nem fáj a foga, vagy nem jelzi, még nem jelenti, hogy nem lehet mégis foggyökér tályog az ok. Sokszor a szúrás helyét is azért nem találjuk meg, mert már régen begyógyult mire a tályog meggyűlt gennyel.
A másik ok ami valószínű lehet, már sokkal rosszabb, mivel ebben az esetben a daganatra gondolnék. Ritkán még a nagyon-nagyon gyors növekedés is lehetséges. Ebben az esetben már minden attól függ, hogy milyen típusú daganat, jó, vagy rosszindulatú, műthető-e.
A tályog esetén azt meg kell nyitni, kitisztítani, és antibiotikum kúrát kell a kutyusnak szednie. Ha foggyökér tályogról van szó, akkor az érintett fogat is ki kell húzni.
Megpróbálhatják otthon meleg-langyos kamilla teával borogatni a duzzanatot hátha kifakad, de a legjobb a kutyus szempontjából is, mégis az orvosi vizsgálat és ellátás lenne. Azért is volna ez a legjobb választás, mert ha esetleg tényleg daganat, akkor nem mindegy, hogy az mikor derül ki. Egy gyors növekedésű tumor esetén bizony napok is számítanak!
Jobbulást kívánok és ha kérdése van, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt dr. Farkas Patrícia Éva!

Mindenekelőtt szeretném megköszönni az előző válaszát. És szeretnék beszámolni az azóta történtekről.
A duzzanat valamelyest elkezdett apadni amiből arra következtetek hogy mégsem daganattal állunk szemben. Gondoltam csinálok egy képet is róla mert így talán mégis könnyebb mint látatlanban: kép
Ha ez a duzzanat nagy valószínűséggel tályog akkor lenne egy olyan kérdésem hogy én találtam az interneten a HáziPatika.com oldalán egy tályog kenőcsöt FUCIDIN 20 mg/g. Szeretném megkérdezni hogy érdemes lenne-e egy próbát tenni vele, hátha meggyógyítja?
A tájékoztatóban azt írják hogy antibakteriális hatással rendelkezik és gyorsan behatol a bőrbe ill. a fertőzés gócpontjába és kifejezetten tályogra is javasolják.

Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel Viktor

Kedves Viktor!

Megpróbálhatják a Fucidint, ha nagyon szeretnék, de előre szólok, hogy én nem fűznék hozzá túl sok reményt. Egyrészt azért nem általában nem ilyen nagy méretű elváltozásokon szokott használni, másrészt azért mert a behatolás szőrtelen bőrön hatékonyabb. Persze leborotválhatják a kutyus pofijáról a szőrt és kenhetik a krémmel, de ha ezt megteszik, akkor már csak egy lépésre vannak attól, hogy esetleg meg is legyen nyitva az a képlet a sebészet szabályai szerint.
Én megmondom őszintén mindig egy kicsit szkeptikus vagyok, mikor tályogot csak külsőleg kezelnek, mert tapasztalatból tudom, hogyha egy igazán makacs gennykeltő baktérium lakik a tályogban, akkor őt aztán lehet kenni bármivel, csak akkor fog elpusztulni, ha a képlet meg van nyitva, alaposan ki van fertőtlenítve, akár többször is és egy nagyon komoly antibiotikum kúrát kap a kutyus.
Tehát tehetnek egy próbát, hátha sikerül, de ha nem reagál 1 hét alatt, akkor menjenek el az orvosukhoz, mert lehet, hogy a megnyitás után pikk-pakk jobban lesz a kutyus és nem kell heteken át kezelgetni.
Jobbulást kívánok és persze ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

ÜDV
AZ én kutyámmal is ugyanez a Probléma Tegnap Óa szilveszter napján.
Kis Tefford kutyus 9 Hetes és tegnap este Óta nagyon dagadt a Feje az egyik Oldala . de reggelre kicsit lement . de aztán most mégnagyobb lett
Szereték segítséget Kérni

Kedves Dávid!

Állatorvoshoz kell fordulni. Lehet allergiás reakció is, de szív probléma is. otthon nem tud különösebb segítséget adni a calcium itatásán kívül, ezért mindenképpen menjenek orvoshoz.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia