Jelenlegi hely

Tengerimalac etetési problémák

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Van egy 5 éves tengerimalacom, akinek az etetése igen problémássá vált az utóbbi időben. Íny-gyulladása volt, a két első foga kiesett, majd mivel ezután nem igazán evett szénát, a fogai túlnőttek. Ezt az állatorvos - akihez elvittem - lecsiszolta, azonban az a probléma, amellyel legelőször vittem el, továbbra is fennáll: amikor eszik, akkor nagyon sokáig rág, és amikor próbálná lenyelni, olyan, mintha nem akarna lemenni a torkán. Olyan tápláléknál, mint például a korpakeksz, nincs probléma. Viszont már egy uborka, a sárgarépa, petrezselyem zöldje, stb. lenyelése már mind-mind nehézséget jelentenek neki. A szénát nem eszi, emiatt a széklete híg, ezért is próbálom a korpakekszet adni, hogy rost tartalmú étel jusson a szervezetébe, már csak a bélflóra helyreállítása miatt is. Amikor sikerült búzakorpával kicsit megetetni nagy kínlódás árán, akkor szilárdult a széklete, de azóta azt se eszi.

A problémát tetőzi, hogy válogatós. A tengerimalac fórumon ajánlottak babapürét is, de ezeket ő nem hajlandó megenni. Ugyanezen a fórumon ajánlották, hogy Önhöz bátran fordulhatok segítségért. Ezért is írtam. Én arra gyanakszom, hogy nyelőcső probléma, vagy a rágásért felelős izmok gyengülése lehet a háttérben, persze én nem vagyok állatorvos.

Ön mit tud ezzel kapcsolatosan tanácsolni?

Kedves Studenak!

Több okot is el tudok képzelni a nehezített nyelés hátterében. A komolyabb száj- garatüregbeli fertőzések és ezekből következő gyulladások is vezethetnek nyelési problémákhoz. A nyelőcső szűkülete is vezethet ilyen tünetekhez, amit okozhat az állkapocs mögötti nyirokcsomók duzzanata (például egy gyulladás miatt), vagy akár a nyelőcsőben vagy annak környékén kialakult térfoglaló folyamat miatt is, ami lehet akár egy daganat is. Amit mindenképpen javasolnék az egy koponya és mellkas röntgen lenne, ami kimutathat egy térfoglaló folyamatot is, de akár a foggyökerek gyulladása is látszódhat.
A nyelés izommunka, ezért annak támogatására adhat calciumot a malacnak. Ez lehet pezsgőtabletta is, amit érdemes fecskendőből itatni vele. Ha beidegzési zavar lenne a háttérben, akkor érdemes B1 vitamint is porítva, vízben oldva adni neki, ami minden idegműködést elősegít.
A bélflóra helyreállítására pedig probiotikumokat javasolnék, melyeket állatpatikában megvásárolhat por vagy paszta formájában.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

A koponya és mellkas röntgen mennyibe kerül Önöknél?

Kedves Studenak!

5000 Ft a felvételek elkészítése és értékelése.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia