Jelenlegi hely

ivartalanítás utáni inkontinencia

Fórum: 

Tisztelettel kérdezném, hogy 6 hónapos staffordshire terrier kan kutyánkat ivartalanítani kellett, mivel örökbefogadtuk. A műtétet követően vizeletét nem igazán tudja tartani. Azóta nagyon sokat iszik, de a szája, orra száraznak tűnik. Sajnos egy nap többször is bepisil, bár szól de már nem érünk le vele. Igen nagy mennyiségeket. A kedélye, étvágya, mozgékonysága a régi. Mit lehet tenni? eA műtét előtt ilyen probléma nem volt, teljesen szobatiszta volt. Történhetett-e valami probléma a műtét során, melyet nem közöltek velünk? Lehet ezzel a jelenséggel valamit kezdeni, gyógyitani? A kutyát nagyon szeretjük, nem szeretnénk ha baja lenne, de így nem igazán lehet lakásban tartani. Tisztelettel Ördögh Rita

Kedves Rita!

A hím kutya ivartalanítása során a húgyutak nem érintettek az operációban ezért nem sok esélyt látok rá, hogy ezzel kapcsolatos lenne a baj. Valószínűbb egy húgyúti fertőzés, vagy esetleg még cukorbetegség is lehet az ok. Az első esetben antibiotikumos kezelésre van szükség, a másik esetben pedig vércukor mérések után inzulin adagolásra és diétára, aminek kiírásához állatorvoshoz kell fordulni.
Az incontinentia esetén egyébként a kutyus nem tudja kontrollálni a vizelet ürítést, hanem az folyamatosan csöpög, vagy álmában elengedi, tehát az a jel, hogy a kutyus próbál figyelmeztetni a bepisilés előtt, ellentmond a műtéti összefüggésnek.
Azt javaslom, hogy feltétlenül menjenek vissza orvosukhoz a diagnózis felállítása és a gyógykezelés érdekében.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia