Jelenlegi hely

fulladozás

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Egy ivartalanított szuka mopsz kutyusom van, aki májusban lesz 3 éves.
Sajnos fennáll nála, ami tudomásom szerint jellemző a mopszokra, hogy néha-néha furán fulldoklik, krákog, kapkodja a levegőt.
Ez 2-3 hetente egy alkalmat jelent körülbelül, ám nem tart tovább 10-20 másodpercnél. Ilyenkor kiguvadnak a szemei, és furán hörög.
2 hete ügyeletre kellett vinnünk, mert ismét furán krákogott, viszont nem maradt abba, és a nyakát is nyújtogatta folyamatosan.
Az orvos szerint ödéma volt. Kapott rá injekciókat és gyógyszert is.
Tegnap éjjel azonban megint krákogni kezdett, de nem úgy, mint 2 hete az ödéma esetében, hanem a "szokásos" módon, viszont nagyon nehezen múlt el neki, eltartott vagy 1-2 percig is.
A kéredésem az lenne, hogy ilyenkor mi a legokosabb megoldás, mit kell vagy lehet tenni ha fuldoklik, és hogy egy ilyen "roham" lehet-e végzetes? Nagyon aggódom érte, és minden megoldás érdekelne.

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Kedves Alexandra!

Ha ilyen gyakran fordulnak elő fuldoklós periódusok, akkor érdemes lenne endoszkópos vizsgálat során megtekinteni a lágyszájpadlást, mivel ennek extra hosszú mérete és a gégefedővel való találkozás okozhatja a köhögő rohamokat. Ha tényleg nagyon hosszú a lágyszájpad akkor azt műtéti úton lehet rövidíteni és így megoldódhat minden baj.
A vészhelyzetek kezelésére egyelőre hörgőtágítót javasolnék. Az emberi Atrovent sprayt lehet ilyenkor a kutyus orrához, szájához fújni, ami segít a jobb oxigén ellátásban, és a roham hamarabbi megszűnésében.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia