Jelenlegi hely

cukorbetegség miatti kóma

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Kutyusunk 2 hónapja cokorbeteg. Az első 10 napban Caninsulint kapott, aztán Novomix 30-at írtak fel napi 2X20 nemzetközi egységet.
Voltunk már vércukor ellenőrzésen, az első alkalommal a 22,4-es cukor 21,4-re csökkent. Majd 3 hét elteltével az ellenőrzéskor már 24-et mértek.
A doktor úr ekkor felemelte a napi adagját 2x25 egységre. Tegnap este fordult elő először, hogy az inzulin beadását követő 3 óra elteltével kómába esett, habzott a szája, görcsbe rándultak a lábai, elvesztette az eszméletét, elharapta véresre a nyelvét.
Ma viszont magunktól az adagját 16 egységre csökkentettük le, s most az injekció beadása után 1 órával lépett fel az első kóma. Iszonyatos látvány volt, azt hittük a kezünkben/ölünkben hal meg a kutyus.
A Novomix 30-ról most olvastam, hogy az első és 4. óra között fejti ki a maximális hatását, s hatóideje 24 órán át tart a szervezetben. Ma a kutyusnak (Pascal) 7 db rohama volt az inzulin beadása után 1-4 órával.
Már az 5. órában tartunk épp, roham nincs, csak nagyon gyenge, viszont a fejét emeli és próbál lábra állni eddig sikertelenül.
Kedves Doktornő! Lehetséges az, hogy mivel a Novomix 30 inzulin 24 órán át fejti ki hatását, elég lenne napi egy alkalommal inzulinozni? A reggeli injekció után még sosem volt rosszul. A kóma közben nem tudtunk neki igazán jól kockacukrot adni, mert görcsbe rándult a fejecskéje, szája teljesen összezáródott. Mézzel kentük az ínyét.
Nem tdjuk, hogy a cukor, cukros tej és méz mellett vagy helyett kell-e ilyen esetben mást adni?
A kutya 27,3 kg jelenleg. Ön szerint napi hány alkalommal kellene és mennyi egységet kapnia a Novomixból. A részletes véreredménye nagyon jó volt, nem károsodott a mája és egyéb belső szerve sem.
A cukorbetegségét is csak akkor ismertük fel, amikor egyik napról a másikre megvakult.
Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Ágota

Kedves Ágota!

A leírása alapján egyértelműen nem megfelelő az inzulin beállítás. Individuális eltérések is lehetnek, de jobb szokott lenni a napi kétszeri adagolás, mert kevésbé hullámzik a kutyus vércukor szintje. Én személy szerint azt javasolnám, hogy ne a Novomix-hez ragaszkodjanak. Számos egyéb humán inzulin készítmény is van, de vigyázni kell, mert vannak amelyek rapid, azaz gyors módon alakítják ki hatásukat és van amelyik elnyújtottan, illetve ezek kombinációjában is léteznek szerek. Az említett méz és cukros tej mellett glükóz tartalmú infúzió adagolása lehet megoldás, amit bőr alá adagolhatnak. Ha már az inzulinozást megtanulták, akkor nem lesz nagy kihívás vészhelyzet esetére megtanulni a bőr alá adható infúziót.
Azt semmiképpen nem javaslom, hogy egyedül, orvosi felügyelet nélkül kísérletezzenek a vércukor beállításában, mert csak további rohamokat és kómát idézhetnek elő. A legjobb az lenne, ha a kutyus inzulin adagját kórházi körülmények között állítanák be napi 5-6 vércukor méréssel. Ez 2-3 nap alatt megtörténhet, viszont évekkel meghosszabbíthatja a kutyus életét, ha pontos a beállítás. Nem tudom merrefelé laknak, de szerintem a legszerencsésebb az lenne, ha keresnének egy közeli állatkórházat, ahol a kutyus 24 órás megfigyelésére és az inzulin beállítására mód van. Néha be kell látni, hogy csupán rendelői ellátás, napi esetleg két vércukor ellenőrzéssel nem elegendő a maximális szakmai ellátáshoz.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia