Jelenlegi hely

Elpusztult hullámos papagáj

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
Egy hete elpusztult a hullámos papagájom (tojó).
A betegség egy hét alatt vitte el. Először hasmenése volt, feküdt a kalit alján, majd jobban lett. Három nap múlva azonban észrevettem, hogy nehézkesen lélegzik, fejét az ülőrúdhoz dörzsölte, a csöre tövét véresre dörzsölte. Az állatorvos atkák elleni készítményt csepegtetett a csőrére. Ezek után egyre rosszabbul lett, a szemei bedagadtak, furcsán lélegzett, kattogó hangot adott ki légzés közben. Két nappal később lebénult és pár percen belül elpusztult. Az állatorvos azt tanácsolta, hogy az addig tünetmentes párjának adjunk 5 napig doxygalos vizet. Ez megtörtént. A madárka viszont 3-4 nappal a párja elhullása után egyre apatikusabbá vált. Egész nap csak gubbaszt, teljesen elnémult. Más tünetei nincsenek, az első napokban sokat tollászkodott, de ez abbamaradt. Nem tudom, beteg lehet-e, vagy csak rossz neki egyedül. Kérem adjon valami tanácsot. Az itteni állatorvosunk nem igazán ért a madarakhoz. Köszönettel: Audrey

Kedves Audrey!

Először is részvétem a kis papagáj elvesztése miatt.
Nekem valószínűbb, hogy vírusos fertőzés volt, ami a madárka halálát okozta. Kezdődött ez egy bélgyulladással, majd tüdőgyulladással folytatódott. A csőrét azért dörzsölgette az ülőrúdhoz, mert az orrüregben levő váladéktól próbált megszabadulni.
Ami most nagyon fontos lenne, hogy a kalitkát és annak minden berendezését, játékot, ülőrudat, mindent fertőtleníteni kellene alaposan. Mivel és vírust gyanítok a háttérben, ezért a madárkának immunerősítés céljából el kellene kezdeni adagolni multivitamin cseppeket, melyeket állatpatikában és felszerelés boltban is megvásárolhat. Ha mégis jelentkeznének tünetek, akkor én elsősorban enrofloxacin hatóanyagú antibiotikus készítményt javasolnék. Ezt az orvosuknak kell kiírni receptre és állatpatikában tudják majd megvásárolni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!
Köszönöm a gyors választ. Még lenne egy olyan kérdésem, hogy egy ilyen vírusos fertőzést elkaphat-e más állat is, amely egy helyiségben tartózkodik a madárkával. Van egy törpenyuszink és egy máltai kutyusunk is. A kutyus még meg is nyalogatta a beteg madárkát.
Köszönöm a segítségét. Tisztelettel: Mojzes Adriána

Kedves Adriána!

Ezek a vírusok állatfajra adaptálódtak, tehát a többi állatka elviekben nincs veszélyben. Azért egy alapos takarítás, fertőtlenítős felmosás hasznos lenne.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia