Jelenlegi hely

Túl rövid lett a foga, a degunak?

Fórum: 

Tisztelt Dr. Farkas Patrícia Éva!

Van 2 degum, 4-5évesek. Az egyiknek, időnként túlnő az alsó metsző foga, egyszer már levágta állatorvos. Ma is elvittem állatorvoshoz, mert nagyon le volt már soványodva, azt gondolom a túlnőtt fog miatt. Az állatorvos levágott a fogából, de közben besokkolt a degum. Kértem, hogy legalább valami vitamint adjon be neki, amitől erőre kap (ha a sokkon nem is tud segíteni). Kb 1 óra elteltével, már jobban lett a degu. Jelenleg nem tud enni a degu, pedig próbálkozik, de mintha nem tudna rágni, se keményet, se puhát nem tud enni. Az alsó metsző fogai most nem látszanak ki a szájából, mikor a doki vágta letolta a száját és még van a szájában (takarásban) fog, csak most kisebb lett mint normális esetben (a másik degumnak, normális a foga, és az alsó metsző fogai kilátszanak a szájából). Elképzelhető, hogy túl sokat vágott le az orvos? Mit tudok most tenni? Nem szeretném hogy éhen pusztuljon. Lehet, hogy csak azért nem tud enni (több mint 12óra elteltével sem) mert furcsa még neki, hogy rövidebb lett a foga, vagy érzékeny? Mennyi idő mire vissza nő normális hosszúságra a foga? Nagyon aggaszt a dolog.

Köszönöm szépen előre is a választ!

Üdv. F. Judit

Kedves Judit!

Előfordulhat persze, hogy picivel nagyobbat sikerült vágni a fogból, de az étvágytalanságnak nem feltétlenül ez az oka. Lehetséges, hogy egyéb betegség van a háttérben, hiszen írta is, hogy eleve lesoványodott állapotban került orvoshoz a kis degu. Nyilván ok lehet erre a túlnőtt fog miatti akadályozott táplálkozás is, de az sem kizárt, hogy egy betegség miatt került ilyen állapotba a kis állatka. Én azt javasolnám, hogy alapos kivizsgálás érdekében menjenek el állatorvoshoz, mert én úgy vélem szükség lesz itt kezelésre.
Amit otthon most tehet, hogy pürésített bébiételekkel elkezdi táplálni a degut. Fecskendővel fel tudja szívni ezeket a pépeket és szépen a degu szájába nyomogathatja. Ez addig is egy átmenetet nyújthat amíg a fogak megnőnek annyira, hogy rendesen tudjon enni a kicsi. Ez nagyjából 2-2,5 hetet vesz majd igénybe.
A táplálás mellett multivitamin cseppek adagolását javasolnám önöknek. Ilyen rágcsálóknak készült cseppeket állatpatikában, vagy felszerelés boltban vásárolhat.
Ha kérdése lenne még, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia