Jelenlegi hely

Nimfa him papagáj

Fórum: 

Jó napot kívánok!

Mostanában a papagájom furcsán viselkedik, sokat tollászkodik zavartan viselkedik a ketrecben és állandóan borzolja magát amúgy semmi baja sincs a tollának eszik iszik rendesen de állandóan támad, nem rég vettem és nem tudom, hogy ez normális-e.

Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Ádám!

Lehetséges persze, hogy az új környezet miatt viselkedik így a madár, de sokszor tapasztalunk hasonló tüneteket tolltetvesség, vagy atkásság idején is. Mind a két betegségre megoldást jelenhet a tarkó bőrére csepegtethető, ivermektin tartalmú parazita irtó szer, melyet állatpatikában lehet megvásárolni.
Sokszor a kórokozót csak a tollak óvatos szétfújásával lehet észrevenni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt dr.nő,nimfa papagájom már 8 éves,mindíg fütyült semmi betegsége nem volt még ezidő alatt.Sajnos ma észre vettem ,hogy felborzolt tollal gubbaszt és nem eszik nem iszik nem fütyül,csak fúj és kóvályog mintha leakarna esni az ülőfájáról,az étrendjén nem lett változtatva és takarítva is rendszeresen van minden héten.Arra gondolok,hogy most lett véve egy kis tengerimalac és t is ott helyeztük el ahola íGyurika van egy légtérben,nem lehet,hogy tőle kapott el valamit?

Kedves Anikó!

Nem valószínű, hogy Gyurika a malactól kapott volna el valamit. A sokkal inkább lehetséges, hogy mikor kiengedték akkor kapcsolatba kerülhetett esetleg egy olyan tárggyal, amivel bevittek az otthonukba egy fertőző ágenst.
Sajnos rengeteg kórokozó szerepelhet a listánkon és a madarak betegségei általában a toll borzolásával és a gubbasztással kezdődnek.
Én azt javaslom, hogy minél hamarabb mutassa meg Gyurikát állatorvosuknak, mert valószínűleg gyógyszeres beavatkozásra lesz szükség.
Addig is multivitamin készítmény adagolását azonnal megkezdheti otthon.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen a válaszát.Írok majd ,hogy mi lett vele.

Kedves Anikó!

Nagyon szívesen! Várom a fejleményeket!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia