Jelenlegi hely

beteg tengerimalacka

Fórum: 

Tisztelt dr. Farkas Patrícia Éva!

Tanácsára lenne szükségem, van egy 2 éves nőstény tengerimalackám,
3 napja a feje balra húzódik, és szegényke próbálja egyenesbe hozni, de mindig csak balra viszi a feje. Ha nincs épp akadálya akkor balra körbe is forog. Természetesen el vittem állatorvoshoz, kizárta a fül gyulladást,szerinte valamilyen idegrendszeri probléma lehet, akár egy bakteriális fertőzés. kapott 2 db szurit, talán gyulladásgátló, aminek kb
4 napig van hatása, de többet állítólag nem lehet érte tenni.Sajnos ez idáig nem láttam változást a malackán, hogy jobban lenne.
van egy nőstény testvére együtt laknak, mindig kapnak ivóvizet, mindig van széna, alma, sárgarépa, és narancs, mandarin, és táp is.Utóbbi időben ezeket ették, annak ellenére hogy balra húzódik a malackám feje, jó állapotban van, ugyan úgy eszik,és persze kedve is van jön kérni ennivalót, szaladgál is, keveset már amennyire engedi a feje.
ha ölbe veszem akkor tényleg csak körbe körbe forogna ha oda teszem a kezem hogy megtartsam a fejét érzem hogy azt is kis erővel tolja a kezemet.
Remélem minden információt leírtam.
Kérdésem az lenne: erre a betegségre van valami gyógymód?
ebbe a betegségbe elpusztulhat a malackám?
kérem ha valamilyen lehetőség van a malackám kezelésére,írja meg legyen szíves, válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: TAJLORO

Kedves Tajloro!

Nyilván én nem vizsgáltam meg a malackát, de az ön leírásából nekem igenis a belső fül gyulladása a valószínű, ami az egyensúlyozó szervet érinti. Én ilyen esetekben mindig két oldalról kezelem a malackát. Egyrészt egy fülmosás után helyileg fülcseppel (antibiotikum és gyulladáscsökkentő tartalmút) is kezelek, másrészt pedig szisztémásan antibiotikum és gyulladás csökkentő injekciókat adagolok, legalább 5 egymást követő napon. Természetesen az antibiotikum miatt probiotikus készítményeket kell szájon adagolni az érzékeny bélflóra miatt.
Azt tanácsolom, hogy hétfőn keresse fel újra orvosukat, vagy egy másik szakembert és kérje ki az ő véleményét is. Ezt azért is javaslom, mert én nem vizsgáltam az állatot, de a leírás nagyon egyértelmű. Ha a másik kolléga is azonos véleményen van az előzővel, akkor nem lehet vele vitatkozni.
Én mindenesetre az előbb említett módon járnék el, ha beigazolódik az egyensúlyozó szerv gyulladásának gyanúja.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Válaszát köszönöm! Hétfőn elviszem egy másik orvoshoz is vizsgálatra.
Bár ez az orvos, megvizsgálta lámpával mindkét fülét és azt mondta tiszták nincs gyulladás,de meglátjuk mit mond a másik orvos.
Még egyszer köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Tajloro

Kedves Tajloro!

Nagyon szívesen! Jobbulást és minden jót kívánok önöknek!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt dr. Farkas Patrícia Éva!

Szeretném a segítségét kérni 8 hónapos tenrimalacom miatt. 2 napja az orrán kijött egy kemény borsószemnyi duzzanat. Elvittem állatorvoshoz de nem tudta pontosan megmondani, hogy mi lehet a probléma (Romániai lakos vagyok, itt nehéz olyan állatorvost találni aki értsen a rágcsálókhoz, sajnos). Azt mondta, hogy kenegessem Betadin kenőccsel és ha változik az állaga akkor szóljak, mert akkor kell antibiotikum. Nagyon aggódok a malackám miatt, mostmár munkába hordom magammal, hogy felügyelni tudjam. Kérem segítsen ha tud, én akár Budapestre is elutazom ha kell. Köszönöm előre is!

Kedves Annabella!

Látatlanban nehéz konkrétumokat mondani, ezért talán az lenne a legjobb, ha küldene egy képet a malackáról. Link formájában feltudja ide tölteni a képet.
A dudor sok minden lehet. Lehetséges, hogy egy kis gennyet tartalmazó tályogról van szó, amit okozhatott például egy növényi rész szúrása. A gyulladás ebben az esetben eltokolódott. Tengerimalacnál gyakran olyan sűrű lehet a genny, hogy a tályog magától nem fakad fel, hanem egy pici bódításban fel kell szúrni azt és kiüríeni.
Lehet még egy pici szemölcs, vagy egyéb kis bőrdaganat, amit egy rövidke kis műtéttel, vagy égetéssel el lehet távolíani.
A kép alapján közelebbit fogok tudni mondani, de így látatlanban nekem a tályog a legvalószínűbb.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen gyors válaszát mellékelem a linkeket a képekhez amiket készítettem:

http://kepfeltoltes.hu/130208/2013-02-08_07.19.15_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/130208/2013-02-08_07.19.29_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A mai nap folyamán probálkoztam még egy itteni állatorvossal, aki a malackát rögtön műteni szerette volna lézerrel, hogy leégesse a dudort. Azonban ha nem muszály én nem tenném ki szegény malackát altatásnak. Kérem szépen informáljon engem a helyes kezelésről/beavatkozásról, a képek megnézése után. Előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Rákóczi Annabella

Kedves Annabella!

Én első lépésként az orvosuk helyében megszúrnám egy picit vastagabb tűvel a dudort. Azért vastagabbal, mert a tengerimalacok esetében is sokszor nagyon sűrű a genny, ami a tályogban lehet, ezért a nagyobb nyílásnál lehet arról megbizonyosodni, hogy valóban tályoggal van-e dolgunk.
Ha gennyet, tud az orvosuk kiszívni, vagy kinyomni a képletből, akkor egy enyhe bódításban kis metszésen keresztül ki lehet üríteni a tályog tartalmát, majd helyét kifertőtleníteni és ezt ismételni még néhány napon át.
Ha nem ürül más csak vér, akkor egyetértek az orvosukkal és altatásban leégetném a képletet.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia