Jelenlegi hely

Francia Bulldog

jani0123 képe
Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

2 éves kan francia bulldogunknak nagyon csúnya a füle.Hámlik és csipke szerüen a szélei berepedeztek néhol vérzik is.És már lassan szőr sincs a fülén.Az az érdekes viszont a kutya testén ,fején a szőr gyönyörü.A fülei pedig ilyenek.Volt már ilyen kb 5 hónapja de akkor vettek fülkaparékot és kiderült ,hogy valami baktérium volt.Kapott 6 db gyógyszert és pár nap alatt rendbe hozta elvileg.De most újra kialakult most egyből nem vetettünk (sajnos)fülkaparékot hanem 6 hétig kapott hetente egy injekciót azt mondta az állatorvos lehet nem volt teljes a kiűzése a baktériumnak.Csak nem javult sőt rosszab lett igy vetettünk újra fülkaparékot de most kiderült hogy se baktérium se gombát nem találtak.Azt mondta az orvos lehet valami autoimmun betegség is.De azt, hogy kimutathassa venni kell a füléből kimetszést. Hát én nem igazán szeretném("kimetszetni")a kutya fülét csak ugy próbálkozásból.Ezért szeretném a tanácsát kérni.Bármit megpróbálnék csak azért ne ilyen drasztikus dolgokkal próbálkozzunk már.Amugy mi próbálkoztunk canesten illetve pimafucort kenőccsel de nem igazán mulasztja el.

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Jani!

Autoimmun betegség esetén a kórkép esetleges bizonyítására szteroid kezelés is megoldás lehet. Ha jól reagál a szteroid kúrára a kutyus, akkor feltehetően tényleg autoimmun kórról van szó.
Készüljenek fel azonban, hogy sokszor a visszatérő tünetek miatt a fülkurtítás az egyetlen megoldás az állandó sebek és fájdalom ellen, amivel a kutyus hosszú távon minőségi életet élhet majd.
Állatorvosuk felügyelete alatt próbálják ki a szteroid kúrát.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia