Jelenlegi hely

Beteg a Cicám legyen szíves segíteni!

Fórum: 

Jó Napot Kívánok!
Segítséget szeretnék Öntöl kérni, hogy meg tudjam gyógyítani a cicámat.
Pár nappal ezelőtt fájlalta a jobb hátsó lábát. Nem tudott rá állni. Láttuk, hogy sebes neki és egy kicsit be van dagadva. Elkezdtük neki kamilla teával kezelgetni hátha jobb lesz. De sajnos nem lett jobb. Azóta már jobban be dagadt a lábikója és már nem csak sebes hanem lila is, majdhogynem fekete. =( rá állni már nem tud. Egész nap csak fekszik és alszik. E-mail címen keresztül képet is tudnék küldeni a lábáról ha az segítség lenne.
Ön szerint mi lehet a baja a cicának és mivel tudnánk kezelni, hogy meggyógyuljon?
Előre is nagyon szépen köszönöm a választ.
Tisztelettel: Mónika

Kedves Mónika!

Ha a cica kijárós, akkor nagyon erős a gyanúm, hogy összeverekedhetett egy másik cicával. A macskák harapása nyomán nagyon csúnya fertőzéseket tudnak összeszedni a cicák, mert rendkívül agresszív kórokozók laknak a macska szájában.
A duzzadás feltehetően egy terjedő tályog. A legjobb amit javasolni tudok, hogy ne várjanak, hanem mihamarabb menjenek el orvosukhoz, mert a duzzanatot valószínűleg fel kell vágni és ki kell tisztítani a benne folyamatosan halmozódó gennyet, ami mérgezi a szervezetet. Fontos lenne minél hamarabb cselekedni, mert jelenleg fennáll a vérmérgezés lehetősége és ez akár halálos is lehet. Emellett az ilyen harapásokból olyan gyulladások is kialakulhatnak, hogy akár a végtag amputálásához is vezethet.
Természetesen antibiotikum kúra nélkülözhetetlen a kezelésben.
A legjobb tehát amit tehet, hogy minél hamarabb elviszi a cicát orvosukhoz és nem késlekednek a seb ellátásával.
Addig is ma este jódoldattal igyekezzenek alaposan átmosni a sebet és, ha a cica engedi, akkor próbálják meg kinyomkodni amennyire lehet, hogy a genny mennyiségét csökkentsék.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia