Jelenlegi hely

Egyensúlyprobléma?

Fórum: 

Üdv!
Van egy 13 éves Nagy Sándor tojóm, és néhány napja észrevettem,hogy nem találja az egyensúlyát, kapaszkodik a csőrével, ha pedig a fán szeretne végig menni és nem tud kapaszkodni a kalitka oldalán, akkor furcsán, bicegve jár, mintha nem találná az egyensúlyát, néha a szárnyait is kitárja, amikor megijed,hogy leesik... 1 hete tojt három tojást,
(amit azóta elvettünk tőle, mert nem tenyésztjük, egyedül tartjuk őt,) de semmi problémát nem vettem észre... Rendesen eszik, "beszélget", mintha semmi baja nem lenne, csak nem áll biztosan a lábán. Mi lehet a probléma?

Kedves Niki!

Elég sok oka lehet az egyensúly zavaroknak. Oka lehet egy idegrendszert érintő fertőzés, vagy belső szerv megbetegedése következtében tapasztalt idegrendszeri tünet, bár ez utóbbi ritkább. Néha a tüdő, illetve a légzsákok gyulladása is okozhat egyensúly zavart, mert például a beteg tüdőfél nehezebb és ez megborítja a madár egyensúlyát, amit folyton korrigálnia kell.
Szakmailag a legjobb az lenne ha orvosi vizsgálaton átesne a madár, amibe én egy röntgen felvétel készítését is javasolnám.
Fertőzés esetén minél hamarabb megkezdenek egy gyógyszeres kúrát, antibiotikum adagolását annál hamarabb remélhetik a javulást.
Egy egyszerű belső fül gyulladás 7 napos antibiotikum kúrával kikezelhető.
Természetesen otthon is tehetnek a madárkáért valamit.
A sérülés veszély elkerülésére legjobb ha most a kalitka alján tartózkodik a madár. Vagy nagyon alacsonyra helyezzék az ülőrudakat, ahonnan szinte leszökkenhet, vagy vegyék ki teljesen az állapot javulásáig.
Adagolhatnak multivitaminokat is az általános állapot javítására, és külön kiemelném B1 vitamin adagolását is, ami minden idegrendszeri tünettel járó betegség kezelésében hasznos lehet. Ember patikában vásárolhatnak B1 vitamin készítményeket. Lehet ez akár tabletta is. Ilyenkor ezt porrá törve késhegynyit tehetnek a madár vizébe, vagy gyümölcsre is szórhatják.
Ha kérdése lenne még, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm szépen a válaszát! Szerencsére már jobban van a papagájom, eddig ha az ágon akart enni és meg akarta fogni a lábával a gyümölcsöt, nem tudta, de mostmár egylábon is tud állni és keveset billeg. Bár még mindig kapaszkodik, és kicsikét bicegve jár az ágon, de úgy látom sokkal jobban van. Éjszaka is az ágon alszik, billegés nélkül.

Köszönettel: Balogh Nikoletta

Kedves Nikoletta!

Nagyon örülök a pozitív változásnak. A B1 vitamin adagolása azért javasolt lenne, de nagyon örömteli, hogy javult a madárka állapota!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia