Jelenlegi hely

dzsungáriai törpehörcsög

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
A dzsungáriai törpehörcsögöm egyik napról a másikra elpusztult, minden előjel nélkül. Előző nap kicseréltem a helyét, kimostam az itatót, és örült a tiszta helynek. Kapott utána enni is, azt is eszegette. Ma ahogy hazaértem, azt vettem észre, hogy nem jön ki a házából. Levettem róla a házat, és láttam, hogy csak fekszik, és még szuszog. Tett néhány nyújtózkodó mozdulatot, és utána ugyan úgy feküdt tovább. Volt nekem már régebben is hörcsögöm, és azok is pont ugyan így pusztultak el: előtte való nap életvidámak, futottak a kerékbe, ettek, aztán pedig másnapra elpusztultak. Mi lehet a probléma?
A terrárium felszerelése: itató, fa házikó (ezt kivettem tőle nemrég, mert nagyon rágta), WC papír guriga, etető tálka, kerék. Amit enni kap: magvak: napraforgó, kukorica, búza, és bolti eleség.
Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Tiduj!

Nagyon sajnálom a hörit. Sajnos ők nem hosszú életű állatkák ezért előfordulhat, hogy semmilyen különösebb elváltozás, vagy probléma nincsen sem a környezettel sem a táppal, hanem egyszerűen ilyen hirtelen adja fel a szervezetük.
Biztosat csak boncolással lehetne mondani. Mielőtt persze új állatkát hozna érdemes a biztonság kedvéért teljes fertőtlenítést esetleg a berendezés cseréjét is megejteni, illetve váltsanak tápot.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Fiatalok voltak egyébként, mert az egyik kb fél éves, ha lehetett. A fertőtlenítést pedig már akkor megcsináltam, mikor az első 2 elpusztult (1 hét különbséggel). Mindent fertőtlenítettem, kis háztól kezdve a terrárium is fél napot ázott a fertőtlenítős vízben. Tehát amit most vettem, az teljesen tiszta helyre került, 1 hónapja ha nálam volt. Másoknál azért azt a bizonyos 2-3 évet kihúzzák, ahol tudom, hogy vannak. De nálam valamiért idő előtt elpusztulnak, amit nem nagyon értek, mert mindene volt. Hallottam olyat is, hogy túlpörögnek, és ezért pusztulnak el. Lehet-e benne valami?

Kedves Tiduj!

Én úgy gondolom, hogy egyszerűen balszerencséje volt. Érdemes lenne esetleg most nem kisállat kereskedésből venni állatot, hanem közvetlenül tenyésztőtől. Lehet, hogy valamilyen kereskedésből hozott baj miatt hullottak el a hörik. Egy megbízható tenyésztőtől mindig jobb állatot vásárolni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen a tanácsot!

Kedves Tiduj!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: dr. Farkas Patrícia