Jelenlegi hely

Patkány: hasmenés, rendellenes széklet

deeenes képe
Fórum: 

Fél éves nőstény patkányunknak hetek óta a megszokottnál nagyobb víztartalmú a széklete. Kb. egy hónapja puffadt volt a hasa, majd hasmenése volt. Ekkor fórumokban olvasott tanácsok alapján, pár napig élőflórás joghurtot adtunk neki, amit azelőtt nem fogyasztott. Sajnos csak később hallottuk másoktól, hogy ezt elvileg csak kis mennyiségben szabad. A probléma nem oldódott meg teljesen, a széklet azóta néha majdnem normális, de vissza-visszatérően világosbarna vagy sárga a szokásos sötétbarna helyett, és puhább, nedvesebb a megszokottnál. Ez a patkány sokáig nem volt hajlandó itatóból inni, ezért minden nap sok uborkát evett, hogy ebből fedezze vízszükségletét. Szintén patkánytartóktól kapott tanácsok alapján, ez elmúlt héten kiiktattuk az étrendjéből az uborkát, és kizárólag főtt barnarizst kap, és almaecetes vizet is adunk neki. Az étrendje azelőtt normálisan magkeverékes patkánytápból állt. A rendellenes széklet az elmúlt egy hétben e diéta hatására sem változott. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy fáj a hasa, mert néha rezgeti a lábait, ami egyes pakánytartók szerint ennek a jele.

Kérdésünk egyrészt arra vonatkozik, hogy mi lehet az oka ennek az állapotnak? Számos dologra gyanakodtunk: bakteriális vagy gombás fertőzés a bélben, bélgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, nem megfelelő étrend? Mennyire veszélyes ez az állpot, amennyiben ettől eltekintve egészségesnek tűnik, a viselkedése normális – bár kicsit többet alszik? Mit lehet tenni a kezelésére?

Kedves Dénes!

A telefonon megbeszéltek szerint érdemes eljárni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

deeenes képe

Kedves Doktornő,

Az enrofloxacin kezelés úgy tűnik használt, ha nem is azonnal, de utána lassan rendbejött a patkány emésztése. Az antibiotikum után kapott probiotikumot is pár napig. Köszönjük szépen a tanácsot!

Kedves Dénes!

nagyon szívesen!

Üdvözlettel. Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!
Hasonló probléma miatt találtam rá az oldalra: a 9 hetes új patkányunk, Miki tegnap óta nem tisztítja a hátsó fertályát rendesen, olyannyira, hogy a pólóimat is összekente, pedig előtte nem volt ilyen probléma. Jani, a másik patkányunk próbálja tisztogatni, de emiatt is aggódom, mert ha ez valami betegség tünete, nem biztos, hogy jó, ha Jani is kapcsolatba kerül vele. Általában a széklete változó, hol normális, hol folyós.
Mit tudna tanácsolni nekünk? Egy-két napig csak száraz ételt adjunk neki (alapvetően pelletált tápot kap, estelente kis zöldséget, joghurtot), és ha nem múlik, csak akkor forduljunk állatorvoshoz, vagy ez nagyobb baj előjelzője? Találkozhat addig a két patkány?
Válaszát előre is nagyon köszönöm:
Szász Brigi

Kedves Brigi!

Csak tápot kapjon a pati. A joghurtot feltétlenül vegyük ki a táplálásból, mert lehet, hogy tejfehérje érzékeny. A zöldség nedvesség tartalmától hígabb lehet önmagában is a széklet, ezért hagyjuk el ezt is. Probiotikumot kaphat, melyet vény nélkül megvehetne állatpatikában.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia