Jelenlegi hely

Rágás

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Van egy lassan 11 hónapos kan németjuhász kutyánk és a problémánk az vele, hogy megrágja a kertben található növényeket. Tudom, hogy mg kölyök és, hogy ez valamilyen szinten természetes, de akkor is bosszantó. Talán egyetlen egyszer fordult elő, hogy egy papucsot megrágott, de sajnos átszokott a gyümölcsfák, sőt a rózsák pusztítására. Legtöbbször akkor történt ez meg, ha itthon hagytuk egyedül, de ma a hóban is unalmában megszabta az egyik fa koronáját. Valóban jól gondolom, hogy unatkozik vagy valami más van a háttérben. esetleg dac, hogy egyedül van és nem foglalkozunk vele? Mit tehetnénk, hogy leszokjon eme rossz szokásáról?

Köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel:
Andi

Kedves Andi!

Sajnos sokszor ha az ember kutyát tart akkor le kell mondani a szép kertről, de persze a kutyus azért nevelhető.
Először is ha rajtakapják akkor mindig le kell szidni. A leghatékonyabb ilyenkor a büntetés, hiszen ha rajtakapják akkor még összeköti a cselekményt a következménnyel.
Megpróbálhatják a fákat a kiszemelt kedvenc rágó-növényeket keserű spray-vel lefújni, aminek kellemetlen keserű íze miatt a kutyus undorodni fog és magától abbahagyja a rongálást.
Végül az unalom elűzésére javasolnám az enyves rágókák vásárlását, amivel a kutyus kiélheti a rágcsálási hajlamát és le is foglalja magát.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia