Jelenlegi hely

Beteg papagáj

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
Két hete vásároltam egy papagájt. A problémám az, hogy egész nap egy ágon ül a kalitkájába, és semmit se akar magától csinálni, viszont kézből elfogadja az ennivalóját. Ön szerint mi lehet vele a gond? Kalitkáját nem szokta meg, vagy tőlem fél még egy kicsit?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Botond!
Gyakorlatilag minden madár betegség gubbasztással kezdődik, ezért ha egyéb tünetet, például híg széklet, nehézlégzés...stb nem tapasztal, akkor még nagyon nehéz bármi konkrétat mondani.
Mivel még minden ismeretlen a madárnak, ezért adni kell egy kis időt neki, hogy megszokja új otthonát és gazdáját. Ha esetleg elmenne az étvágya is, akkor feltétlenül vigye el egy vizsgálatra az állatorvosukhoz.
Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Van egy kézhez szoktatott hullámos papagájom, aki a mai nap a kezemen állva, egyszer csak visszaöklendezte az előtte megevett magokat. Ezután gubbasztani kezdett és felborzolta a tollazatát. Nem reagált a közel tartott kézhez sem.
Egy kis idő múúlva aztán jobban lett és most már újra csipog és életvidám.
Mi történhetett vele?
Válaszát előre is köszönöm
Rácz Levente

Kedves Levente!

Feltehetően csak egy kis begy irritáció lehetett a baj. Meg kell nézni, hogy nem evett-e össze valami szokatlant a madárka. A hullámosak is hajlamosak kíváncsiságból ebbe-abba belecsippenteni (szobanövények, emberi ételmaradékok stb.) A vizsgálat egyrészt irányulhat a visszaöklendezett magvakra, hogy látszik e benne valami egyéb is, illetve érdemes megszemlélni a magkeveréket is. Az is előfordulhat, hogy magában a gyári magkeverékben lehet oda nem illő dolgokat találni. Ez még akkor is előfordulhat ha a fél zacskót már megette a papagáj és nem lett semmi baja, most meg elért egy olyan szakaszhoz, amibe belekeveredett egy káros, például gyomnövénymag. Nem ártana akár lecserélni az egész takarmányos zacskót és inkább egy frisset, újat bontani.
Szerencsére a leggyakrabban nincsenek komolyabb következmények. Az öklendezés és egy kis gyengeség után rendbe jön a kis madár és nem is mutat több tünetet. Picit hasonlít ez egy emberi gyomorrontáshoz!
Jó egészséget kívánok, és ha persze merülne fel újabb kérdés, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Kb. 2 hete nem jön ki a kalitkábòl a rózsásfejű papagájom.Kitessékeltem,mert látni akartam mi a probléma.Akkor vettem észre,hogy nem tud repülni.Akkoriban mikor egyszer hazajöttünk,észre vettük,hogy leszakadt az egyik ülőpálca.Szerintem akkor sérülhetett meg.Az egyik szárnyát szorosan a teste mellé húzza,és hátulról nézve így ferdén is áll.Eszik rendesen,a kis párjával jól meg van ettől függetlenül.De nem mer kijönni,mert magatehetetlen.Szokott nyújtózkodni,a szárnyait tudja mozgatni.Egyszer-kétszer próbált felrepülni,amikor kitessékeltem,de nem sikerült neki.Már nem próbálkozik.Nagyon aggódom érte.Vajon mi lehet a baja?Már 2 hete tart ez az állapot és semmi változás.

Kedves Manoildi!

Ebben az esetben a traumás sérülés gyanúja áll fenn és a legvalószínűbb, hogy vagy ficama, vagy törése van a madárkának. Erre pontos választ egy röntgen felvétel készítése után lehetne adni. Ha csupán ficamról van szó, akkor helyre lehet tenni az elmozdult ízületeket. Ha törésről, akkor kezelés attól függ, hogy melyik csonton és ott is hol történt a sérülés. Ha nagyon rossz helyen van a baj, akkor sajnos még az is előfordulhat, hogy nem lehet meggyógyítani a szárnyát, hanem így marad.
Nem hinném, hogy csak rándulásról lenne szó, mert akkor már egy enyhe javulást mutathatna 2 hét alatt a madárka.
Tehát a legjobb, amit tehetnek, hogy felkeresik állatorvosukat a szükséges vizsgálat elvégzése érdekében.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia