Jelenlegi hely

Tengerimalac hasmenés?

rena1202 képe
Fórum: 

Kedves Patrícia!

Azt vettem észre a napokban az egyik fiú tengerimalacomnál, hogy amikor kiveszem, sikít, mintha fájna valamije. A keze alatt és a fenekénél szoktam megfogni és felemelni, eddig semmi ilyen gond nem volt.
A másik probléma pedig az, hogy a széklete hígabb, puhább, mint a többi malacé, és nagyon lassan eszik mostanában, az uborkát alig eszi meg, pedig régen imádta. A szőre is fel van borzolva, mintha a hideg rázná. Lassan mozog és általában fekszik, viszont az emeletére fel szokott menni. Orvoshoz sajnos csak kedden tudnám vinni, félek, hogy addig valami baja lesz.
Ő egyébként egy 2éves fajtiszta angol rövidszőrű ivartalanított fiú malac, a szőre is mindig erősen hullott, bár úgy hallottam, hogy vannak malacok akiknek jobban hullik a szőrük. Egy 4hónapos kisfiú a társa, jól kijönnek egymással, egy 100*50cm-es ketrecben vannak, Cavia Nature tápot, szénát és vizet kapnak.

Üdvözlettel: Bertalan Reni

Kedves Reni!

A leírás alapján sajnos nem tűnik túl biztatónak a helyzet és bizony rögtön mondhatom, hogy itt valóban az orvosi ellátás nélkülözhetetlen.
Az egész emésztőtraktus vizsgálatra szorul, amit nyilván az orvosuk fog megtenni. Ön annyit tehet otthon, hogy próbáljon meg a szájába belenézni. Ha esetleg egy letört fog miatt nehezebben eszik a malac, akkor elkezdheti fecskendőből, pürésített bébiétellel etetni, hogy energia veszteség legalább ne legyen. Ugyanígy vizet is adhat neki fecsiből.
A fájdalmas visítás feltehetően a bélcsatornából sugárzó fájdalom miatt tapasztalható. Ezzel ön otthon nem sokat tud kezdeni. Esetleg egy kis langyos kamilla teát itathat a malaccal és ami még jobb lenne, ha van otthon probiotikus készítmény rágcsálóknak, akkor kezdje el adni azt is.
Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

rena1202 képe

Kedves Patrícia!

Megnéztem a malac fogait és az alsó fogai elég nagyok és hegyesek voltak. Elvittem állatorvoshoz, kapott antibiotikumos szurit és a fogából is lecsíptek, az ínye néha vérzett és az alsó fogai között rés keletkezett, pedig előtte nem volt ilyen, valószínűleg ezért nem tudott rendesen enni. Az orvos (Dr. Szigeti Sándor, Vezér Állatorvosi Központ, Szeged) azt is mondta, hogy bélhurutja lehet. A malac jobban lett,úgy tűnik, de még mindig hasmenése van. Vigyem vissza a malacot az orvoshoz?

Üdvözlettel: Bertalan Reni

Kedves Reni!

Ha még tart a hasmenés és elkezdett az orvosuk egy antibiotikumos kúrát akkor azt meghatározott ideig folytatni is kell. Általában enrofloxacin hatóanyagot legalább három egymást követő napon kell adni, hogy hatékony gyógyszerszint alakuljon ki.
A hasmenés kezelésére feltétlenül javaslom probiotikum adagolását. A malacok bélflórája igen érzékeny, így a gyógyszeres beavatkozás miatt önmagában is szükséges a probiotikum, de a hasmenést is megfoghatja önállóan is. Állatpatikában vény nélkül vásárolhat por vagy paszta formájában is kifejezetten rágcsálók számára összeállított ilyen terméket. Bár a paszta drágább, de én azt javasolnám első sorban.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

rena1202 képe

Kedves Patrícia!

Az orvos azt mondta, hogy bead neki egy antibiotikumos injekciót és hogy ettől majd biztos jobban lesz, nem mondta, hogy vigyük vissza, de nem javult az állapota. Visszavisszük akkor és veszünk probiotikumos pasztát is.

Köszönöm a tanácsot!

Üdvözlettel: Bertalan Renáta

Kedves Reni!

Alapszabály, hogy egy antibiotikum adag, nem kezelés. Egy nem megfelelő ideig és mennyiségben adott antibiotikum kúra többet árthat, mint használhat. Feltétlenül menjenek vissza és csináltassák végig a kúrát. A probiotikus kúrát legalább 7-8 napig javaslom. A pasztából napi 2 x 1 egységet kell adagolni.
Ha kérdése lenne még akkor írjon nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

rena1202 képe

Kedves Patrícia!

Sajnos rosszul alakultak a dolgok. Elvittem egy másik állatorvoshoz a Körtöltés utcába, elmondtam mi a helyzet és arra jutott az orvos, hogy a hátsó őrlőfogaiból le kellene csiszolni, mert nem evett rendesen a malac és így elkezdtek nőni a fogai. Viszont a műtét közben kiderült, hogy nagyobb a baj, valamilyen baktérium megtámadta a malac állkapocscsontját és gyakorlatilag majdnem eltüntette, ezért nem tudott enni és nagy fájdalmai lehettek. Eléggé le is fogyott, meg is döbbentek, hogy az előző orvos elintézte egy antibiotikumos szurival, sajnos én sem tudtam, hogy van ez az antibiotikumos dolog, mondjuk nem nekem kellett volna tudnom, de legalább most már tudom mi a teendő ilyen helyzetben. Próbálta az orvos rögzíteni a malac állkapcsát drótokkal, mert úgy látta akkor még, hogy eltört az állkapcsa, de aztán rájött, hogy menthetetlenül sérült a malac állkapcsa. Így el kellett sajnos altatni, nagyon sokkolt a dolog, nem gondoltam volna, hogy ez lesz belőle, nagyon szerettem a malacomat.
Az viszont egy kis reménysugár, hogy végre megtaláltam a megfelelő orvost, ha a többi malacommal gond lenne, tudok kihez fordulni. Természeten az Ön segítségét is nagyon köszönöm, közelebb vitt a baj forrásához.

Üdvözlettel: Bertalan Reni

Kedves Reni!

Őszintén nagyon sajnálom a malacot és önt is hiszen tudom, hogy most nehéz önnek. Főleg a váratlanság miatt nehéz az ilyen helyzetekkel mit kezdeni.
A Körtöltés utcai kollégák nagyon jó szakemberek, én is kedvelem őket.
Nagyon sok erőt kívánok és vigasztalja az a tudat, hogy ön minden lehetségest megtett a malacka megmentéséért.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

rena1202 képe

Kedves Patrícia!

Köszönöm az együttérzést, hát igen, sokáig velünk élt, de van róla nagyon sok képünk és néhány videónk is, így az emléke megmaradt. Rendben, ez tényleg vigasztal valamennyire, és az is, hogy amíg velünk volt, boldog élete volt.
Láttam a nyuszis fórumban, hogy már rendel szegeden a Bokor utcában április első hetétől, ez jó hír, mert el szeretném majd vinni a 4 hónapos kisfiú tengerimalacomat ivartalanítani, hogy a két lány mellé majd be tudjam rakni, hogy ne legyen magányos.
0620-436-1723 : ezen a számon el tudom érni, hogy bejelentkezzünk, amit a nyuszis fórumon megadott?

Üdvözlettel: Bertalan Reni

Kedves Reni!

Az átépítési munkálatok miatt csak április 15-én, hétfőn fogunk nyitni. A fenti telefonszám él, azon lehet bejelentkezni.
Szerintem is arra kell gondolni, hogy milyen sok örömet adott és kapott is a kis malacka és biztos vagyok benne, hogy szerette önöket!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia