Jelenlegi hely

Tengerimalac ivartalanítás

Fórum: 

Kedves Doktornő!

6 hete vásárolt tengerimalacunk váratlanul megkölykezett, két gyönyörű kismalac született. Sajnos az egyik hím, nem tudjuk, mi legyen vele. Hogyan lehetne a további szaporulatnak elejét venni? Meddig maradhat a mamájával? Létezik-e fogamzásgátló gyógyszer tengerimalacoknak? A műtéti ivartalanítás mennyire kockázatos?

Köszönettel:
Kiss Magdolns

Kedves Magdolna!

A hím tengerimalac 8-10 hetesen lesz ivarérett, míg a nőstény 4 hetesen. Érdemes a kisfiút tehát kivenni a lányok közül, amikor elérik a 4 hetes kort.
A nem kívánt szaporulat ellen a legjobb, ha ivartalanítják a hímet. Minden műtétnek van valamekkora kockázata, de a castratio egy meglehetősen gyakran végzett rutin beavatkozás. A legbiztonságosabb az inhalációs altatás, ezért érdemes megérdeklődni állatorvosuknál, hogy ilyen anesztéziára van-e lehetőség.
Ha kérdése lenne még akkor írjon nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő !

Mennyi idős kortól lehet a fiú tengerimalacot ivartalanítani?
Fiú tengerimalacunk hamarosan négy hetes lesz, külön kell költözteteni a mamájától és a testvérétől, de nem szeret egyedül lenni. Hogyan lehet megállapítani, hogy ivarérett-e már? Két hetes kora óta kergeti a lányokat !

Köszönettel:
Kiss Magdolna.

Kedves Magdolna!

Elviekben a malika 14-19 hetes kora között tud már termékenyíteni, ha párázásra kerülne a sor. Elméletileg eddig a korig tarthatná őket együtt úgy, hogy nem kell félni a kismalac áldástól. Azért írom, hogy elméletileg, mert azért a malacok sem gépek, ritkán előfordulhat, hogy mégis sikerül utódot nemzeni. Azt nyugodt szívvel mondhatom, hogy most még biztosan nem kell félni egy nem kívánt vemhességtől. Én azt javasolnám, hogy nagyjából 12-13 hetes koráig tartsa őket együtt, majd válassza szét őket és 4,5-5 hónapos korban elvégeztetheti az ivartalanítást.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia