Jelenlegi hely

Időskor, rákos dagadnat, epilepszia

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Az elmúlt napokban a kétségbe esett netes keresgéléseim során sok hasznos tanácsot olvastam Öntől, ezért kérem, ha tud, segítsen nekünk is.
Van egy már a 13. életévéhez közeledő, már nem annyira, mint fénykorában (cc.45 kg), de nagytestű (cc. 35 kg) befogadott kan kutyusom, Kóbor. Bár kertes házban élünk és Ő hivatalosan "kinti" kutya, naponta, ha tehetem, többször is sétálunk, manapság egyszerre már csak 1-2 km-t, tehát jó fizikuma van.
Kb. fél évvel ezelőtt volt egy enyhe epilepsziás rohama, ami állatorvosunk szerint, miután nem jelentkezett többet, nem volt teendőnk vele. Időben ekkor elkezdett néha rohamszerűen tüsszögni, allergiára gyanakodtam, de miután véletlenszerűen érkeztek és kívülről semmi sem látszott, állatorvosunk szerint, sajnos ez már lehet komolyabb, akár szívproblémára utaló jel is, de ez az ő korában szintén olyasmi, amivel, ha az állatot nem zavarja, ne foglalkozzunk.
Néhány héttel ezelőtt, halványan, de észrevehető módon egy dudor jelent meg az orrnyergén.Elmentünk egy olyan állatorvosi klinikára, ahol endoszkópos vizsgálat és röntgen is van, ill. ahol a dudort - miután a két előbbi eljárás a szűkülő orrjáraton kívül nem mutatott ki semmit - megszúrták az orrjárat felől és kívülről is. Sajnos egy hónapja már, hogy tudjuk, rosszindulatú daganat fejlődött az orrában, amit már nem lehet kiműteni, ami sajnos az alkalmazott, első héten naponta, azóta kétnaponta fél tabletta Medrol 32mg szedés ellenére is nő, eltorzítva szegény fejét.

A vizsgálat helyén dolgozó szakemberek és a saját állatorvosunk szerint is a közelgő búcsúzásra kell, hogy készüljünk - max. hónapok. Persze, azóta csak még jobban igyekszem, hogy a végsőkig fenntartsam a jó életminőségét, de érkezett néhány olyan, számomra új probléma, amit nem tudom, hogy kezeljek.
Feltehetően a Medroltól, állandóan éhes, kb. 3-4 óránként etetésre jelentkezik, próbálom naponta többször keveset etetni, mert az izületei miatt nem szeretném, ha hízna. Ez az ünnepek alatt, míg itthon vagyok megoldható, de félek, ha újra dolgozni járok, max. tápot tudok neki elől hagyni (egyébként főzök), ami nem fagy meg, amire addig jár rá, amíg majd el nem fogy. Lehet ezt a kontrollálatlan éhségérzetet csillapítani valahogy? Esetleg a gyomra ég? Adhatok-e Quamatelt, ha igen, mégis mennyit, mikor?

A daganattól, vagy attól függetlenül, nem lehet tudni, de két hete egy súlyos epilepsziás rohama is volt, utána állatorvosi tanácsra, szőlőcukros vizes-tejet itatva és órákig nyugtatgatva, de helyre jött. Egyszer-egyszer megelőzésképpen külön is itatok vele így, de azóta sajnos, ha nem eszik, ha nem ájultan, vagy remegve-morcogva alszik, akkor megállás nélkül járkál, liheg, zakatol. Néha úgy tűnik, teljesen öntudatlanul, felcserélve akár a napszakokat is. Már nincs meg odakinn, nem megy be a házába, amit évek óta használt és szeretett, eleinte csak éjszakára kéredzkedett be, amire az állatorvos azt mondta, hogy nem nagy baj, ha napközben kinn van, most már-már roham-közeli állapotig, órákig köröz az udvaron, majd ha beengedem, ájultan elalszik. Ez megint egy olyan helyzet, amit, ha nem leszek itthon, nem tudom, hogy kellene kezelni. Ahhoz, hogy el tudja végezni a dolgát, kinn kell, hogy legyen (teljesen szobatiszta volt, de már itt is előfordult baleset). Félek, nem fogja érteni, ha a munka miatt egész nap nem leszek itthon, és halálra járkálja magát ahelyett, hogy befeküdjön a jól ismert, kényelmes és szigetelt házába, míg haza nem érek. Jelentkezhet az időskori agylágyulás ilyen gyorsan? Az agyi funkcióin pl. B1 vitaminnal segítenék, vagy ártanék?

A sok-sok kényszeres járkálás miatt szeretném erősíteni az izületeit, de az állatorvosi javallatra kb. két hónapja, egy rossz mozdulatból eredő éles gerincfájdalom kezelésére szedett Arthromed zöld-kagyló kapszulára enyhe allergiás tüneteket produkált (bedagadt az alsó ajka), amit most nem tudom, hogy adhatok-e még, vagy egy esetleges ödémásodás csak tovább szűkíti a felső légutait, nehezítené a légzését?

Néhány nappal ezelőtt este sajnos az előre jelzett orrvérzés is megérkezett, két-három erősebb tüsszentés után eleredt az orra, elég erősen vérzett, de pár perc után, tamponálás nélkül is elállt. A hideg levegő, gondolom, mint nálunk, jótékony hatású, így ha rájön a tüsszögés, kimegyünk kicsit. Nem tudom, ezt jól teszem-e?

Eszik-iszik, emésztése rendben, és bár a hallása-látása is sokat romlott az elmúlt hetekben, de ha jól van, akkor aktív, figyel, kedves és együttműködő, kérem kedves Doktornő, ha tud, amire tud, adjon tanácsot, mit tehetnék, hogy felkészülve a dolgos hétköznapokra, a kényszerű távollétem alatt is biztosítani tudjam a napközbeni biztonságát és jó közérzetét.
Tudom, hogy ha elérkezik az idő, milyen döntés vár, de hiszem, hogy ezekkel még tehetnék valamit a késleltetése érdekében.

Segítségét előre is nagyon köszönöm,
üdvözlettel, Ildikó

Kedves Ildikó!

Sajnos az éhségérzet a Medrol mellékhatása. Ez ellen nem tud mit tenni. Mondjuk abban az esetben, ha Medrol mellett ugyanolyan növekedést tapasztaltak, akkor én nem erőltetném a szedését, hiszen erősen terheli a szervezetet és mint látszik nehézséget okozó mellékhatásokkal is jár. Véleményem szerint konzultálni kellene a kezelőorvossal és amennyiben ő is egyetért velem, akkor hagyja abba a Medrolt a kutyust. Így legalább az egyik problémája megszűnne. Idegrendszeri tünetek enyhítésére szedheti a B1 vitamint a kutyus. A demencia jellegű tünetek, szerintem az epilepsziás rohamok következményei. Az is lehet, hogy a daganatnak van agyi áttétje. Erről MRI vizsgálattal lehetne meggyőződni. Ha igen, akkor lehet, hogy sajnos hamarabb kell elbúcsúzni, mert ez rohamos állapot romláshoz vezethet.
Ha nincs nyugalma a kutyusnak odakinn akkor én azt javasolnám, hogy próbálják a lakás egy olyan részében tartani, ahol nem okozhat kárt, illetve nem olyan nagy baj a ha bepisil, például az előszobában. Ha esetleg nap közben valaki haza tud ugrani kivinni pisilni, akkor a dolog működhet.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő,

Tegnap napközben meglátogatott minket a kezelőorvosunk, és sajnos nagyjából ugyanazt mondta, amit este Ön írt. Az újabb roham(ok) elkerülése érdekében (részemről a közelgő óévbúcsúztató durrogásoktól is tartva) ugyan kaptunk Sevenalt, de véleménye szerint orvosilag már semmiféle további kezelés nem indokolt, az elkövetezendő napokban a szereteten és a gondoskodáson kívül Kóbornak már semmire sincs szüksége tőlünk.

Bízva a fájdalom- és újabb traumamentes elmúlásban, örökre hálás leszek neki, amiért immáron több, mint 12 éve rám talált és élete végéig megtisztelt a rajongásával, bizalmával és a barátságával!

Önnek nagyon köszönöm a válaszát, azt, hogy ez az oldal létezik, kívánok nagyon sok sikert az áldozatkész munkájához!

Üdvözlettel, Ildikó

Kedves Ildikó!

Nincs mit köszönnie! Minden jót kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia