Jelenlegi hely

Hullámos papagáj megfázás

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
Ezúton szeretném kérni az Ön segítségét. Remélem, mindent le tudok írni ami szükséges.
Mivel nagyon vidéki vagyok, így nem tudok felkeresni állatorvost személyesen, sok-sok órát kellene utaznom a beteg madárral, hogy segítséget kapjon. Kérem, segítsen!
A madár egyedül van, kb. 2 éve van nálunk (állatkereskedésben 1 éves madárként vettük) de már lassan egy éve áll fenn nála az a probléma, hogy nehezen veszi a levegőt.
Valószínűleg megfázott egyszer, és azóta ezt nem tudta kiheverni és így ha pici légmozgás éri, máris visszabetegszik. Sajnos hiába próbálom, nem eszi meg a plusz ételeket (idegenkedik mindentől, kivéve tyúkhúr, répalevél, alma) és a szervezete ellenálló képessége is a nullával egyenlő. Pedig igyekszem. De pl. a sütőtök esete is az volt, hogy egyszer belekóstolt, elszaladt, mindig csak ott van valami (pl répa) de még csak rá sem hajlandó nézni az első kóstolás után.
Éjjel mostanában megint arra ébredek, hogy ahogy veszi a levegőt, sípol, minden egyes levegővétel alkalmával. Mintha nyögés lenne de alszik. Nappal is akkor vehető észre, ha "ellazul". Élénk, szaladgálós hangos madár. Étvágya van.
Néha tüsszög és néha kitátott csőrrel kapkod levegő után, de utána "rendbe jön", ez nem állandó. Most szegénykém abban a szakaszban van, hogy nem tüsszög, de folyamatosan a farktollaival látszik a légvétele. Ott tartottunk kb 2 hete, hogy már szörcsögött amikor vette a levegőt (de csak éjjel), végső elkeseredésemben kamilla teával párologtattam - ezt kb 1 hétig napi kétszer csináltam, már nem olyan rossz és kritikus a helyzet, de még mindig nehezen veszi a levegőt és a "jajgató" hang még ugyanúgy megvan. Nem enyhül tovább.
Amikor a probléma kezdődött, azt mondták más fórumokon, hogy nincs mit tenni, valami tüdő problémája lehet, hagyjam, magától meggyógyul, mert ha antibiotikumot kapna, lehet, hogy belepusztulna. És idővel nagyon sokat javult az állapota. Ez lehet, hogy így van? Remélem nem.
De most, hogy megint jött a hideg, nem tudunk neki magasabb hőmérsékletet biztosítani és az ablakok sem nagyon jól záródnak, régi házban élek, de azért nem gondolnám, hogy ez olyan erős, hogy huzatot okozzon és hogy emiatt fázott meg megint.
Kamilla teás párologtatást már nem merek megint, nehogy az ártson neki, de sós vizes párologtatás hasznos lenne vagy ez itt már fölösleges?.... Mit tegyek? Szükséges-e valamilyen gyógyszer?
Kérem, segítsen, amennyiben van ideje és lehetősége!
Köszönöm előre is,
K. Anita

Kedves Anita!

Én úgy gondolom jó volna egy antibiotikum kúra. Állatpatikában vásárolhat Enrobioflox 10%-os oldatot, amiből naponta 3-4 cseppet kell adni a madárnak 8-10 napig. Emellett immunerősítésre Vetri DMG oldatot javaslok, amit szintén állatpatikában vehet meg.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia