Jelenlegi hely

Beteg Nimfapapagáj

Fórum: 

Üdvözletem!
Bocsánat, ha a következő írás sablonos lesz esetleg, de nem olvastam át alaposan ezt a fórumrészt, nagyon hirtelen regisztráltam és írtam ide.

Még tavaly novemberben vettem tenyésztőtől egy hím nimfapapagájt. Tudni kell róla, hogy nagyon szelíd és imádja a simogatást. Elhalmozom minden jóval, mindig szabadon van, mászkálhat kedvére, persze vigyázunk rá.

Amióta megvan, mindig egy adott magkeveréket kapott, ugyan azon csapvizet stb... Szóval semmi változás nem történt az étrendjében. Én is sokat voltam itthon (egyetemista lévén, hétfőtől csütörtökig albérletben lakom, aztán megyek haza), de mostanában az említett napokon a családom vigyáz a madárkára, akik ugyan olyan jól bánnak vele.

Szóval, tegnap észre vettem, hogy a kismadárka gubbaszt, nem énekel, nem hiperaktív, nem mozgékony. Szóval furcsán viselkedik. Nem tudtam mire vélni, azt láttam, hogy rengeteget tollászkodik, mindig vakarózik, a feje örökösen hátul van a szárnya tövénél. Gondoltam nincs gond máskor is tollászkodott már... Igen ám, de elkezdett aludni nappal, amit azelőtt soha nem csinált... Fej hátra, fél lábát felhúzta, felfújta a tollait és aludt... Aztán vettem észre, hogy piros a csőre hegye... Megszemléltem a szárnyát és ezt láttam (betadinnal be lett kenve, a barna folt az az. a kép készítése után megint be lett kenve. http://noob.hu/2012/03/24/DSC08551.JPG ) A furcsa, hogy néha mászkál, csipked, szokásosan megtámadja a telefon nyakba akasztós zsinórját stb, viszont utána begubózik és csak annyit szeretne, hogy simogassam a kis fejét. A hangját egész nap nem hallottam, nem fütyül, csak néha ad ki halk csippantást.

Nem tudom ezt hová tenni, mert jelenleg iszonyat mód rettegek, nehogy valami baj legyen... Nagyon imádom ezt a madarat, és félek, hogy valami baja lesz. Állandóan vakarózik, félek, hogy máshol is ilyeneket művel. Hétfőn viszem állatorvoshoz, viszont nála nincs röntgen, nem tudom, hogy fémmérgezést kaphatott -e...
Linkelem még egyszer, ez a gond: http://noob.hu/2012/03/24/DSC08551.JPG

Kedves Harcizeller!

Ha semmilyen változás nem történt, ahogy írta is, és a környezet madárbiztos, akkor nem valószínű a fémmérgezés. Külső élősködőirtás mindenképpen javasolt lenne, erre pedig spot on készítményt javasolnék, ivermektin hatóanyaggal.
Lehet a seb még egy bakteriális bőrgyulladás következménye is. Ennek kivizsgálásához egy bőrkaparékot érdemes lenne levenni. Ha valóban ez a seb kialakulásának oka, akkor helyi és szisztémásan adagolt antibiotikum, illetve naponta többször végzett fertőtlenítés lehet majd a megoldás.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia