Jelenlegi hely

Kezdődő veseelégtelenség

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Egy kétségbeesett gazdiként írok most Önnek.
A cicám, Zsömi idén augusztusban tölti a 11. évét, és 2 hete észrevettük, hogy a szokásosnál többet iszik, illetve sokszor elég csúnya, rendezetlen a bundája. Ezen kívül viszont evett, vizelete, széklete is volt rendesen, mégis elvittük állatorvoshoz - hiszen már idősebb cica.
A héten kedden vért vettek tőle, mert tapintásra megállapította a doktornő, hogy hatalmasak a veséi, a vérvétel eredményeként pedig megállapították, hogy enyhén emelkedettek a veseparaméterei. A vérében más problémát nem mutattak ki, minden érték a normális, vagy a körül van.
Szerdán - rögtön a vérkép megérkezése után - megkezdték a kezelését, ami azt jelenti, hogy jövőhét hétfőig minden nap infúziót kap (csöpögőset és a nyakához "bogyósat" is), illetve valamilyen csípős folyadékot is kap szuriban a kanülbe.
A tegnapi nap folyamán hasi ultrahangot is végeztek rajta, a veséin kívül minden szerve rendben van, de találtak egy - valószínűleg nyirokcsomót - a pocakjában, ami nem tudják még, micsoda. Ennek hatására elvégeztek egy FIV és FELV gyorstesztet is, ami negatív lett. A vérében gyulladás jele nem található, ezért úgy gondolják, hogy az a nyirokcsomó nem jelent gondot.
A kezelés mellett pedig tegnap óta adunk Zsöminek Quamatel Mini tablettát (napi 2*1/2-et) és Ipakitine takarmánykiegészítőt.
Ami miatt viszont egyre elkeseredettebbek vagyunk és emiatt is írok Önnek, hogy mióta az infúziós kezelést kapja a cica, nem eszik szinte semmit. Pedig az állatorvosunk tanácsára vettünk Neki Royal Canin Renal száraz és tasakos eledelt is, de se azt, se a régebben kedvelt ételeit nem eszi meg. Kérni kéri, ezért azt feltételezzük, hogy éhesnek éhes, de valami miatt állandóan elfordul a tányértól. A doktornő pedig tegnap azt mondta, hogy ha 1 hétig nem eszik, akkor az már nagyon súlyos.
Kb. fél évvel ezelőtt volt Zsöminek egy fogászati kezelése, amikor eltávolították egy fogát, és annak a helye most be van gyulladva - a doktornő azt mondta, hogy valószínűleg a veséje által le nem bontott anyagok "marják ki" az ínyét. Ezt is lekezelte az orvos - kimosta folyadékkal, aztán pedig egy sárgás krémmel bekente.
Tegnap abban reménykedtünk, hogy talán a gyulladás miatt nem eszik, de ma reggel sem evett egyáltalán semmit.
Doktornő, kérem, amennyiben lehetséges, adna valamilyen tanácsot, hogy mit tehetnénk? Nem szeretnénk elveszíteni Zsömit, és sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy mióta kapja a kezelést, nem javul, hanem romlik az állapota.
Kérem, segítsen!

Köszönöm a válaszát előre is!
Tisztelettel
T. Szabina

A kezdeti tünetekből az kimaradt, hogy a sok ivás és rendezetlen bunda mellett napi szinten hányt (nem ételt, hanem először barnás, aztán pedig habos folyadékot), illetve majd fél kilót fogyott elég rövid időn belül.

Kedves Sabyna!

Orvosuk nagyon korrektül kezeli a cicust és sajnos én sem tudok mást javasolni, mint amit már tesznek a cicával. Vese elégteleneknél egyébként szokott ilyen étvágytalan periódus lenni, amíg ki nem tisztul a szervezetből a felhalmozódott méreganyagok mennyisége.
Esetleg próbálják kínálni vesekímélő házi koszttal a cicát, amire több receptet is találnak interneten.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm a korábbi válaszát!

Zsömi éppen ma van két hete, hogy megkapta az utolsó infúzióját. A kezelés végén ismét vettek tőle vért, de már csak a három veseparamétert ellenőrizték, és az eredményből kiderült, hogy az infúzió hatására újból a normális értékekkel dolgoznak/dolgoztak a veséi. A biztonság kedvéért újból elvégezték a FIV/FELV gyorstesztet is, ami újra negatív lett. Illetve kapott egy antibiotikumot is a kérésünkre, tekintve, hogy konkrétan nem tudják az orvosaink, hogy mi baja van Zsöminek.
Az elmúlt két hétben minden a legnagyobb rendben volt: a cica eszik, napi maximum 2-szer iszik, van normális széklete és vizelete (napi egyszer rengeteg - de ez kiskora óta így van). A közérzete is rendben van, játszik, kitekeredve alszik.
Az elmúlt napokban azonban észrevettük, hogy éjjelente újra hány. Minden éjjel 1 és 2 óra között, ugyanolyan átlátszó folyadékot, mint korábban. De minden éjszaka közvetlenül az előtt történik ez, hogy reggeliért könyörögne (általánosságban minden nap hajnali fél 4-kor kapja a reggelit).
A Quamatelt (napi 2*1/2-et) és az Ipakitine takarmánykiegészítőt minden nap adjuk neki fecskendővel (ételre szórva nem fogadja el, inkább nem eszik akkor semmit), valamint vettünk neki Royal Canin Renal és PetBalance Medica Renal nedves tápot is, de egyiket sem eszi meg, akárhogy próbálkozunk.
Mondta a doktornőnk, hogy adhatjuk neki az eddigi eledelét (Felix a nagy kedvenc kölyökkora óta), de Ipakitine porral párhuzamosan. Így is teszünk, ennek ellenére viszont nagyon félünk, hogy a hányás újra azért van, mert a veséi nem jól működnek.
Önnek mi a véleménye? Ma beszélek az orvosunkkal is, hogy Ő mit gondol erről, de mindenképpen meg szerettem volna kérdezni Önt is.

Valamint még egy kérdés: a Fressnapf-ban láttam egy Petbalance Medica nevű vesevédő cseppet. Ez hasznos lehet? Kiválthatja esetleg az Ipakitine port - tekintve, hogy a cseppet talán nem venné észre a vizében vagy az ételére cseppentve?

Ismét nagyon köszönöm mielőbbi válaszát és a segítségét!
Tisztelettel
T. Szabina

Kedves Szabina!

A hányás természetesen kapcsolatban lehet a vesék működésével. Így látatlanban nem merem nyugtatgatni, mert természetesen lehet összefüggés. Én javaslom az újabb vérvizsgálatot.
A Fressnapf-os cseppet személy szerint nem ismerem, de inkább maradnék a jól bevált Ipakitine-nél.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Korábban érdeklődtem a vesebeteg cicámmal kapcsolatban, amire ezúton is nagyon köszönöm, hogy válaszolt.
Most azonban ismét tanácsra volna szükségem.

A cicámmal eddig minden rendben volt (annak ellenére, hogy sajnos nem eszi egyik fajta vesekímélő tápot sem). Az elmúlt 3 napban azonban egyre többet fekszik, és napi kétszer viszonylag nagy mennyiségű, furán szúrós szagú, sötét sárga vizeletet ürít.
Beszéltem az állatklinikával, ahol kapta az infúziót, de minden áron azt akarják, hogy vigyem be kivizsgálásra. A cicának azonban nagyon stresszes volt az első egy hetes kezelés is, nem evett azidő alatt és teljesen lefogyott. Mostanra már vsont ès bőr szegénykém, így nem akarom őt kitenni még egy ilyen kúrának.
A kérdésem az lenne, hogy létezik esetleg olyan vesetisztító tea vagy valamilyen homeopátiás készítmény, ami adható cicának? Olvastam, hogy egy-két orvos a Rowatinex humánkészítményt ajánlja, de vannak ellenvélemények is.
Ön mit javasol?

Köszönöm mielőbbi válaszát!
Tisztelettel
Tóth Szabina

Kedves Szabina!

Ugyanazt javaslom, mint az állatklinikán dolgozó kollégák. Akármilyen stresszes is a cicának a bevitel vigye vissza, mert életmentő lehet. Vannak dolgok, amiket otthon egyszerűen nem lehet megoldani.
Vese tísztító gyógyszerek az Ipakitine és a Renal Advanced.

Üdvözlettel. dr. farkas Patrícia