Jelenlegi hely

Tengerimalac betegség

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Van 3 tengerimalacom, két hím és egy nőstény. Az egyik hím és a nőstény testvérpár. A probléma a következő: a két kicsi nem egyforma ütemben fejlődik. A hím olyan pici, hogy a tenyeremben elfér, míg a nőstény lassan utoléri növésben az elsőnek vásárolt hímet. Ezenkívül probléma az is, hogy bár jó étvággyal eszik, idekerülése óta nem hízott szinte semmit, pedig március eleje óta vannak nálunk. Kapott állatkereskedésben kapható C-vitamint, de nem használt. Kb. két napja kicsit megváltozott a viselkedése, eddig mindig kitörő örömmel fogadta édesanyámat, és ha ő hívta magához, egyből odament, és rögtön elvette az ételt, amivel kínálta. Most azonban nem olyan mozgékony, hívásra csak nehezen reagál, és a beadott ételre nem csap le úgy, mint ezelőtt. A másik probléma az, hogy a két hímnek az orrán kihullott a szőr és ki is sebesedett. Canestennel és Betadinnel lekezeltük, azóta sokkal szebben néz ki az orruk, viszont a szőr nem nőtt vissza. Ez a kisebesedés azután kezdődött, hogy egy 100x50-es használt nyúlketrecbe kerültek,amit drótkefével és Flóraszepttel ki lett takarítva kívül-belül. Tudna esetleg valami tanácsot adni, hogy mi lehet a probléma? Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel: Fec089

Kedves Fec089!

A kis hím malacnak emésztőszervi, vagy legalább is tápanyag felszívódási problémája lehet. Ez több okból is lehetséges, de elsőnek a bél parazitózisra gondolnék. Ennek kezelésére vásárolhat állatpatikában ivermektin tartalmú szert, melyet a tarkó bőrére kell cseppenteni és ez segíthet a férgek eliminálásban.
Ha továbbra is fogy, vagy esetleg további tüneteket tapasztanak akkor ideje állatorvosukhoz fordulni. Én javasolnék egy ultrahang és egy vérvizsgálatot is az ok felderítésére.
Mivel a szőrhullás Canestenes kezelésre megállt ezért helyes lehetett a diagnózisuk a gombát illetően. A szőr növekedésének serkentésére omega zsírsavakban gazdag olajokat javasolnék, melyeket a bőrre kell cseppenteni. Ilyet állatpatikában tud vásárolni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm szépen a segítséget és a gyors választ. Mielőtt megkaptam a válaszát, rákerestem az Interneten, hogy mi lehet a probléma, és a tünetek alapján én is erre gyanakodtam. Tegnap délután a biztonság kedvéért vettem az állatpatikában tengerimalacoknak való féreghajtót, és mind a 3 malacot lekezeltük féreghajtóval. Úgy beszéltem meg az állatorvossal, hogy ha nem javulna az állapota, vagy tovább fogyna, akkor a héten elviszem kivizsgáltatni. A féreghajtó úgy látszik, hogy megtette a hatását, már tegnap este is, és ma is sokkal aktívabb volt.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Tisztelettel: Fec089

Kedves Fec089!

Örülök, hogy jobban van a malac, és annak ha segíthettem! Ha kérdése lenne még, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia