Jelenlegi hely

emésztési probléma

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

A kutyám kistermetű, 10 kg súlyú és mivel befogadtam ezért csak becsült az életkora, kb.9 éves lehet.
Panasz: puffadás, bűzös bélgáz, gyomorégés főleg hajnal 2 után ( csámcsogás, szájnyalás, fűlegelés, néha habos fehér hányás), meleg helyek előnyben részesítése, néha étvágytalan, széklete puha, okkersárgás, keveset iszik

Előzmények:
2014. aug.-ban vérképet készíttetettem, ekkor széklete kemény, száraz, aszott volt, néha köhögött és ritkán kihányta az ételt, a vizsgálat nem kimondottan emiatt készült.

KLINIKAI KÉMIA - ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK
Összfehérje 75 g/L 55 - 75
Albumin 39,0 g/L 25.0 - 41.0
Globulin 36,0 g/L 20.0 - 45.0
A/G arány 1,08 0.60 - 1.50
ALT (GPT) 48 U/L 5 - 60
AST (GOT) 17 U/L 10 - 50
Alkalikus foszfatáz 93 U/L - 280
GGT Hemolízis miatt nem mérheto U/L - 9
Összbilirubin 4,8 umol/L 0.1 - 5.1
Alfa amiláz 645,00 U/L 100 - 1200
Lipáz 249 U/L 0 - 300
Koleszterin ++ 7,9 mmol/L 3.2 - 6.2
Glükóz (NaF) + 5,2 mmol/L 2.8 - 4.9
Karbamid 6,1 mmol/L 2.5 - 6.7
Kreatinin 54,20 umol/L 20 - 150
KLINIKAI KÉMIA - ELEKTROLITOK
Nátrium 146 mmol/L 135 - 155
Kálium 3,60 mmol/L 3.60 - 5.60
Na/K arány + 40,56 28.80 - 40.00
Klorid 111 mmol/L 100 - 116
Kalcium 2,69 mmol/L 2.50 - 3.10
Foszfát 1,1 mmol/L 0.8 - 1.6Kezelést nem kapott.

2014. szeptember elején babesiozist kapott, 2 napba is beletelt mire kiderült mi a baja, addigra már majdnem belehalt, a kreatininje: 370 volt, veséi leálltak, lépe óriási volt, egy egész nap habos nyálkát hányt stb.
Hosszú infúziós kezelések után a krea:170 alá ment, de az emésztése katasztrofális volt.
Minden hajnalban két órakor elkezdte a „csámcsogást”, nyeldeste a nyálát, őrült módjára legelte a füvet, puffadás, gázok, gyakori hányás, epe és fehér habos nyálka volt benne.

A vese kímélése miatt kevesebb fehérjét adtam tésztával, rizzsel, de mást nem javasolt az orvos, se gyógyszert, se diétás tápot.

Vérképet készítettek és kizárták a hasnyálmirigy gyulladást :

2014.dec.-ben:

AST:
59 U/l (5-50)
ALT:
65 U/l (5-50)
UREA:
10.5 mmol/l (3.5-10)
CREA:
132 umol/l (40-170)
GLU:
0.8 mmol/l (4.5-5.5)
AMYL:
826 U/l (400-1300)
NATR:
142.6 mmol/l (140-155)
LIPAZ:
67 U/l (35-180)
GGT:
13 U/l (1-13)
GLDH:
10 U/l (1-10)
TBA:
18.2 umol/l (1-15)
PHOS:
1.6 mmol/l (0.8-1.6)
CALC:
2.1 mmol/l (2.25-2.88)
KALI:
4.7 mmol/l (3.6-5.5)
ALB:
37 gr/l (25-40)
TPROT:
69 gr/l (58-80)
ALP:
35 U/l (20-160)
LDH:
954 U/l (20-200)
CK:
345 U/l (1-100)
CHOL:
6.5 mmol/l (2.5-7)
TRIG:
0.6 mmol/l (0.6-1.2)
Fruktózamin:
217 umol/l (0-390)
TBIL:
8.2 umol/l (1.7-10)
DBIL:
1.7 umol/l (1-3.5)
KLORID:
112.4 mmol/l (100-120)

Ezután kapott Quamatel minit és prebiotikumot, de nem múltak a tünetek.
Dec. végén másik állatorvos átnézte a leleteit és nem zárta ki a hasnyálm. gyulladást sem, Hills I/D táp+Quamatel mini+Venter+Promax+ Hepato supportot kapott 2 hónapig, de a tápot kevernem kellett hússal, májjal mert nem ette, volt némi javulás, kevesebb csámcsogás, kevesebb hányás, puffadás, legelés ritkábban-alig ivott, széklete puha sárgás volt, nem hasmenés.

2015.febr.-ban újabb vérkép:

KLINIKAI KÉMIA - ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK
Összfehérje 70 g/L 55 - 75
Albumin 34,9 g/L 25.0 - 41.0
Globulin 35,1 g/L 20.0 - 45.0
A/G arány 0,99 0.60 - 1.50
ALT (GPT) 47 U/L 5 - 60
AST (GOT) 45 U/L 10 - 50
GLDH 5 U/L - 10
Alkalikus foszfatáz 128 U/L - 280
GGT 5 U/L - 9
Összbilirubin 1,3 umol/L 0.1 - 5.1
Alfa amiláz 1118,00 U/L 100 - 1200
Lipáz 158 U/L 0 - 300
CK (kreatin-kináz) ++ 542,00 U/L 20 - 225
LDH ++ 1455 U/L 20 - 250
Triglicerid + 1,85 mmol/L 0.30 - 1.20
Koleszterin ++ 7,8 mmol/L 3.2 - 6.2
Glükóz (Szérum) 3,2 mmol/L 2.8 - 4.9
Fruktózamin + 407 umol/L 187 - 386
Karbamid + 9,0 mmol/L 2.5 - 6.7
Kreatinin 89,70 umol/L 20 – 150

KLINIKAI KÉMIA - ELEKTROLITOK
Nátrium 144 mmol/L 135 - 155
Kálium 4,79 mmol/L 3.60 - 5.60
Na/K arány 30,06 28.80 - 40.00
Klorid 107 mmol/L 100 - 116
Kalcium - 2,47 mmol/L 2.50 - 3.10
Magnézium 0,88 mmol/L 0.70 - 1.00
Foszfát 1,5 mmol/L 0.8 - 1.6
KLINIKAI KÉMIA - SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK
Vas -- 12,9 umol/L 18.0 - 25.0

Kérem szépen az Ön véleményét, mi a kutyám baja és hogyan tovább,
Az orvos csak a Hills I/d táp etetését írta elő, mit tehetek még?
Előre is köszönöm válaszát.

Az előző leletekhez még hozzátenném, hogy az utolsó vérvételnél nem éhgyomorral érkeztünk, kb 2 órával azelőtt evett egy keveset. Ettől lehetnek a koleszterin és a triglicerid értékek magasabbak?

Kedves Csokimoki!

Javaslom váltsanak gyomorvédőt, például Controloc-ra. Emellett májvédőnek még Hepa-pet, vagy Glutamax tablettát javasolnám.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia