Jelenlegi hely

Beöntés utáni gyógyulás

sutazsuzsanna08 képe
Fórum: 

Kedves Doktornő!

Beöntésen átesett 8 éves magyar vizsla fajtájú kutyánk felépülésével kapcsolatban szeretném szakvéleményét és tanácsát kikérni.
Sajnos, a kutyus nem rágja meg jól az ételt, habzsol és nemrégiben a csontot sem rágta meg jól, így a vidéki állatorvostól beöntést kapott.
A kutyánknak kölyök korában sok testvére volt, így fennáll az esélye annak, hogy nem jutott neki elég eleség és azóta mindent azonnal megeszik, habzsol, nem rágja meg jól az ételt, így történt ez a csonttal is.
Az orvosi beavatkozást követően, amit megevett ételek (száraz táp, konyhai maradék, kutyaszalámi, kutyakonzerv) nem szívódnak fel a szervezetében, mert kevés idő elteltével hasmenése lesz. Általában folyékony a székletet, a beöntés óta szilárd székletet nem is volt. Az állatorvos javasolta, hogy helyreálljanak a bélbolyhai adjunk a kutyusnak 3 napig rizst, illetve még a beavatkozást követően Tisasen tabletta szedését javasolta étkezés után ha nincs széklete.
Sajnos, ezek nem értek el javulást... Köztudott, hogy a magyar vizsla testfelépítése nem zömök.. Viszont hiába adunk ennivalót a kutyusnak, egy napban akár többszöri, úgy tűnik, mintha nem szívódnak fel a szervezetében.
Szeretjük a kutyusunkat és megszeretnénk, hogy gyógyuljon.
Attól félünk, hogy nem tud elég tápanyagot felszívni a szervezetet, mert nagyon lesoványodott.
Kedves Doktornő mit javasol ebben a helyzetben?

Kellemes napot és hétvégét kívánok! :)

Köszönettel és tisztelettel

Suta Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

A későbbi székrekedések elkerülésére azt javaslom, hogy ne adjanak többet csontot a kutyusnak. Emellett javasoltnak tartanék probiotikumok adagolását is, ami például lehet probicol-H paszta, Pro-kolin paszta, Synbiotic kapszula, Florentero stb. Ilyen szereket állatpatikában vény nélkül megvásárolhat.
A táplálkozás szempontjából én olyan gyógytáp etetését javasolnám, ami kifejezetten gyenge emésztésű kutyusoknak készítenek, például Royal Canin Gastrointestinal, vagy Hill's i/d táp.
Ha ennek ellenére is megmarad a hasmenés, akkor javaslom, vegyenek le egy vérmintát laborvizsgálatra és székletből is küldjenek mintát, hogy felderíthessük a probléma gyökerét.

üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

sutazsuzsanna08 képe

Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm szíves válaszát, melyet megfogadunk és alkalmazni fogunk.

Kellemes napot kívánok!

Üdvözlettel

Suta Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia