Jelenlegi hely

Alacsony thrombocyta szám

Fórum: 

Üdvözlöm!

Kutyám pár napos vérvételének eredményében a normálnál alacsonyabb thrombocyta szám mutatkozott, egészen pontosan 131 G/L (150 - 450) [átlagos vérlemezke térfogat 17,1 f/L (8,5 - 14,5)], ami látszólag folyamatosan csökken, ugyanis az előző (februári) vérvétel során még 155 G/L volt. (Novemberben még 198 volt, viszont akkor másik géppel lett mérve, nem tudom ez számít-e, azon az eredményen 200 - 800 a normál érték.) Tavaly augusztusban 174 volt.

Ennek ön szerint mi lehet az oka? A februári és a mostani vérvétel közt változtattunk kutyám étrendjén, azelőtt Hill's májdiétás tápot kapott, fennálló májzsugorodás miatt, az lett lecserélve Eukanuba intestinal-ra, e-mellé ajánlott az orvosa napi 1 evőkanál szőlőcukrot + kevés zöldséget, (sárgarépát, zellert, de kapott kígyóuborkát is), elképzelhető, hogy ezzel van összefüggésben? Bakteriális betegségek közül van ami hasonló tüneteket okozhat? Esetleg a májzsugorodásának lehet hozzá köze?

Ön javasolna erre bármilyen készítményt? Pl. valamilyen immunerősítőt? Vagy lehet, hogy pont valamilyen autoimmun betegség okozza ezt, és akkor nem célszerű immunerősítőt adni? (pl. gyógygomba)

Egyébként sárgarépán és céklán kívül milyen zöldséget lehet még neki adni, ami esetleg segít a gyógyulásban, illetve a vérkép helyreállításában is?

Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült, de sok kérdés merült fel bennem, kicsit aggaszt a dolog.

Türelmét és válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,
László

Kedves László!

A májzsugorodással összefüggésben lehet a csökkenő vérlemezke szám. Sajnos valószínűleg folyamatosan fognak csökkenést tapasztalni, mivel a májzsugorodás is egy progresszív betegség. Autoimmun háttér nem valószínű, mivel azt már a vérképből valószínűsíteni lehetett volna.
Nem tehetnek mást mint hogy továbbra is maradnak a májvédő diétán és a kiegészítő gyógyszereken. Emellett esetleg brokkoli fogyasztását tudom még javasolni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia