Jelenlegi hely

Vizeletsavanyító táp

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Van egy 8éves cicám és már 3éve Royal Canin Urinary S/O tápot kap, mert megállapították, hogy húgyköve (struvit) volt! Azóta szerencsére tünetmentes. A napokban találtam egy cikket a neten, amely a következőt tartalmazta:

„Az idült vesebetegség hátterében leggyakrabban a működő veseszövet idült gyulladásos megbetegedése (szakkifejezéssel: krónikus tubulointerszticiális nefritisz) áll. Ez különböző kórokok hatására alakulhat ki, vagyis nem specifikus szövetelváltozás. A legtöbb estben ezért nem lehet meghatározni a betegség valódi okát. Általában fertőző vagy örökletes betegségek, mérgezések, daganatok vagy autóimmun folyamatok, illetve ezek együttese idézi elő a vese idült megbetegedését.
Emellett több olyan hajlamosító tényezőt is ismerünk, amelyek hozzájárulhatnak a vesék idült megbetegedéséhez:
1. Hipertireózis (a pajzsmirigy túlzott működése). Ez az idős macskák meglehetősen gyakori hormonális megbetegedése. Ezek az állatok általában magas vérnyomásban szenvednek, ami növeli a vesén átáramló vér mennyiségét. Ez felgyorsítja a vesék öregedését, de egyben segít is kompenzálni a működési zavart. Ahogy elkezdjük kezelni kezdjük a macskát a hipertireózis ellen, úgy csökken a vérnyomás és ezzel a veséken átáramló vér mennyisége is, ami veseelégtelenség kialakulásához vezethet.
2. Vizeletsavanyító táp etetése középkorú vagy idős macskákkal. A fiatal felnőtt macskák leggyakoribb alsó húgyúti megbetegedését olykor magnézium-ammónium foszfát (struvit) kristályok kialakulása okozza. Ezt megelőzendő sok tápba vizeletsavanyító anyagot kevernek, mert a savas vizeletben ez a kristály feloldódik. Ilyen tápot nem javasolt a középkorú és az idős macskákkal etetni, mert hosszú távon károsak a vesére. Ráadásul ezek etetése kálium veszteséghez is vezet, aminek tartós hiánya szintén vesebetegségre hajlamosítja az idős állatokat.
3. Húgyúti fertőzések. A vesék és/vagy a húgyhólyag fertőzése gyakran tünetmentesen zajlik és a veseelégtelenség kialakulásának fontos tényezője lehet. Ezért a vesebeteg macskák vizeletét ajánlott baktériumok jelenlétére is megvizsgálni.”

Az én cicám már nem számít fiatalnak és kicsit megijedtem, amikor ezt olvastam, hogy most jót vagy rosszat teszek a cicámmal, ha ezt a tápot adom neki folyamatosan éveken keresztül mivel ez vizeletsavanyító táp. Ön szerint tápot kellene váltanom vagy etethetem ezzel továbbra is?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Emese

Kedves Emese!

a cikk korrekt. Valóban idős cicánál hosszabb távon felmerülhet ilyen kockázat, ezért szoktunk áttérni tünetmentesség esetén vesevédő Royal Canin Renal tápra, ami védi a vesét és akadályozza a húgykő kialakulását is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm a segítségét! Eddig azt hittem, hogy a Royal Canin Urinary S/O tápot kell adnom a cicámnak folyamatosan, élete végéig, de ezek szerint nem feltétlen teszek jót ezzel. Már lassan 4éve ezt kapja, és már 8éves. Érdeklődnék, hogy milyen vizsgálatokra lenne szükség illetve ezek kb. mennyibe kerülnének Önnél, hogy kiderüljön kell-e tápot váltanom?
Köszönöm a válaszát!

Emese

Kedves Emese!

Vérvizsgálat javasolt, ami nálam 4000 forint a vérvétellel együtt. Egy hasi ultrahang még hasznos lenne a hólyag ellenőrzésére, ami 4200 forint.

Üdvözlettel: dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a segítségét, az árak elég kedvezőek és megfizethetőek! Azt hittem egy vérvétel 10000Ft körül van és az ultrahang vizsgálatot is drágábban csináltak a cicámnak évekkel ezelőtt!

Üdvözlettel: Emese

Kedves Emese!

Örülök, hogy kellemes meglepetést szereztem.

üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia