Jelenlegi hely

Autoimmun betegség

Fórum: 

Kedves Doktor nő!
Szeretném kérni tanácsát 6 éves, keverék kutyusunk betegsége miatt.
A kutyusnak kb. 3 éve kezdődött a betegsége, mind a 4 lábán a lábujjak gyulladtak, majdnem minden karma össze-vissza nő.
Állatorvosunk autoimmun betegséget állapított meg és Prednisolon tabl. írt fel, melyet kisebb-nagyobb megszakítással azóta is szed, most már kb. 5 hónapja folyamatosan napi 1 tablettát. Látványos javulás nincs, és sajnos nagyon hízik a kutyus, mi pedig nagyon féltjük a mellékhatásoktól. (Nagyon rossz érzés, szinte furdal a lelkiismeret mikor beadom neki). Úgy érzem, hogy így jóval hamarabb itt hagy bennünket, ha más betegség is fellép nála, éppen ezért 1 hete csökkentettem a tablettát napi félre, (annak ellenére hogy orvosunk nem javasolta). Viszont gondban vagyok, mert most nem tudom hogy a fél tablettát mennyi ideig kell adni.
Szeretném az Ön véleményét megkérdezni még abban is, lehetne-e valamilyen természetes gyógymóddal kiváltani a szteroidot, vagy mellette adni valamit, hogy mérsékelni lehetne a mellékhatásokat.

A kuyus kb. 2 éves korában volt először beteg, amikor nagyon hányt. Laborvizsg. történt, ami nagyon rossz májeredményt mutatott. Akkor antibiotikum kezelésre meggyógyult, és ez a fajta betegség azóta nem jött elő.
Olvastam a Silegon tablettáról. Kaphatná -e ezt a kutyus, vagy valami mást kipróbálhatnánk-e?
Előre is nagyon köszönöm válaszát, tisztelettel: Nagy Regina

Kedves Regina!

Nem tiszta nekem, hogy az orvosuk milyen vizsgálatok elvégzése után jutott az autoimmun betegség következtetésére. Főleg ha eddig javulás nem volt, akkor lehetséges, hogy helyi gyulladásról és durva gombás fertőzésről van szó. Én azt javasolnám, hogy a karomból és a környéki bőrből is vegyenek mintát és küldjék laborvizsgálatra. Sajnos autoimmun betegség kezelésére embernél sem találtak a szteroidnál kíméletesebb gyógyszert. A Silegon jó májvédő, de léteznek állatgyógyászati készítmények is, melyeket vény nélkül megvásárolhat a gazdi állatpatikában.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia