Jelenlegi hely

betegség

Fórum: 

Kedves Dr.Nő.
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy van egy stafford sir terrier fiú kutyusunk.És több mint való színű, hogy rühatkája van.Nagyon kivakarta és a szőre is kezd onnan ahol a seb van kihullani. Vakarózik állandóan és rágja ahogy eléri mert a hátán van.Egyre jobban terjed.Segítséget szeretnék kérni, hogy mi legyen vele a teendő mivel kell kezelni.
Előre is köszönöm a segítséget.
Mónika

Kedves Mónika!

Lehet itt még rühatkán kívül más is a baj. Ha a kutyus a feneke táján vakarja magát, akkor lehet még a bűzmirigy is gyulladt. Ennek megoldására ki kell nyomatni a mirigy tartalmát állatorvossal és érdemes gyulladáscsökkentőt is adni a kutyusnak.
Lehetséges természetesen a külső élősködő is az ok, tehát rühatka, vagy bolhanyál allergia is, ami bolhásságnál fordul elő. Rühatka kezelésénél alkalmazhat fürösztő szert is, amit vény nélkül megvehet állatpatikában, illetve léteznek a tarkó bőrére csepegtethető atkairtó készítmények, de ezek vénykötelesek, tehát orvosuknak fel kell írnia. Általában ezt a csepegtetős kezelést egyszer ismételni szükséges.
A kutyus testén végzett élősködő irtás mellett nagyon fontos, hogy a környezetét is alaposan takarítsák ki, pokrócait, párnáit mossák ki, vagy cseréljék újra.
A kikapart sebeket pedig helyileg jódoldattal (betadin) fertőtlenítsék, naponta legalább kétszer.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia