Jelenlegi hely

Láb emelgetése

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
Egyik hullámos papagájom egyfolytában emelgeti a lábait miközben az ülőrúdon, vagy akárhol ül.
Kérdésem az lenne, hogy ez normális-e, mert eddig nem csinálta. És hogy ha ez egy betegség, akkor fertőző lehet-e?
Válaszát előre is megköszönöm!

Kedves Attila!
Sokszor külső élősködő jelenléténél ilyen nyugtalanok a madarak. Ezeket a parazitákat elkaphatják az együtt tartott madarak is, ezért érdemes az egész társaságot lekezelni élősködő elleni szerrel. Erre ivermektin tartalmú spot on készítményt javasolnék, amit a tarkó bőrére kell cseppenteni és ez kiírta a külső és belső parazitákat is. Emellett természetesen a kalitkát is érdemes kitakarítani és persze a benne levő felszerelési tárgyakat is.
Lehet még ok egy talpfekély is, mikor az ülőrúd szennyezettsége miatt a talp bőre begyullad és fájdalmas a madárnak ráállni. Ilyenkor az ülőrúd gyakori fertőtlenítés mellett javasolt beburkolni puha anyaggal is, hogy kevésbé nyomja a talpat. Ha a talpfekély kialakult, akkor ott szükség lehet antibiotikumos kezelésre is, ezért viszont állatorvoshoz kell fordulnia.
Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Hullámos papgájunk 3 hónapja van velünk. Kb másfél hete vettük észre, hogy nyugalmi állapotban folyamatosan emelgeti a lábait. Sokszor odakap a csőrével, csipkedi a lábait, de külsérelmi nyomot nem látok rajta. Reptetésnél, vagy amikor játszunk vele, nem tapasztalom a lábemelgetést.
A lábán a karmok tövénél úgy látom, hogy megvastagodott a bőr, kis dudor látható, de eddig nem nagyon figyeltem a lábait, így nem tudom, hogy milyen volt régen.
Okozhatja a tüneteket valamilyen élősködő?
Nagyon köszönöm a választát:
Antal Szilvia

Kedves Szilvia!

A leírása alapján atkás fertőzés gyanúja merül fel. A kezelésre ivermektin tartalmú gyógyszert javasolnék, amit állatpatikában vény nélkül megvásárolhat. Fültisztító pálcikára cseppentve a lábat közvetlenül bekenheti vele hetente egyszer.
A kezeléssel egy időben egy nagyon alapos fertőtlenítős takarítást kell végezni a kalitkában, beleértve a berendezési tárgyakat is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!
Nagyon köszönöm a gyors választ.
Még azt szeretném megtudni, hogy mennyi ideig folytassam a kezelést, illetve mikor kell javulást tapasztalnom?
Köszönettel:
Antal Szilvia

Kedves Szilvia!

A kezelést 4 hétig szoktam javasolni hetente egyszer, de ha ennyi idő után is lát még problémát, akkor nyugodtan folytathatja addig, amíg minden tünet megszűnik.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!
Szeretnék beszámolni róla, hogy már az első kezelés után szinte teljesen megszűnt a lábemelgetés. Láthatóan szebb lett a madár lábának felszíne is, sokkal élénkebb, boldogabb lett a papagájunk. Természetesen a kezelést folytatom tovább.
Szeretném megköszönni a gyors és nagyon hatékony segítségét madárkánk nevében is!
Üdvözlettel:
Antal Szilvia

Kedves Szilvia!

Nagyon örülök a jó híreknek és persze nagyon szívesen segítettem.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia