Jelenlegi hely

Szőrkopás

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

1 éves francia bulldog kan kutyusunknak pár hónap alatt fokozatosan elkezdett kopni a füléről és az orra fölötti részről a szőr, valamint állatorvos megfogalmazása szerint karfiolos a füle belseje. Mostanra már elég látványosan lekopott a szőr. Állatorvostól kaptunk stronghold cseppet kb. 3 hete, de nem javult, egy hete pedig imaverolt kentünk a fülére egy hétig. Semmi javulást nem tapasztaltunk, tovább romlott.

Segítségét szeretnénk kérni, hogy mi segíthetne, mit tudnánk még kipróbálni?

Előre is köszönöm a válaszát
Zsanett

Kedves Zsanett!

Diagnosztikai szempontból fontos és informatív lenne egy bőrkaparék vétel. Ennek a mintának mikroszkópos vizsgálatával kimutatható, hogy valóban szőrtüsző atka kórról van-e szó, vagy sem, például ha allergiás jellegű az elváltozás akkor a mintában csak normál mennyiségű atka számolható meg. Sokszor gombás fertőzés is van ilyenkor a háttérben leginkább az orrháti redőknél hiszen ott megfelelően nedves és meleg környezet van a gombák számára. A gomba gyanújának kezelésére kapták az imaverolt. Ennek használata előtt azonban én javasolnám a betadinos (jódoldat) tisztítást is, ami szárítja a bőrt és ezzel is akadályozza a gomba szaporodását.
A leírtak alapján nem lehet kizárni még az allergiát sem. Nagyon sok dolog tud allergiás reakciót kiváltani, ráadásul a francia bulldogok meglehetősen hajlamosak is rá. Első lépésnek a bűzmirigy kinyomását javasolnám, aminek teltsége és gyulladása nagyon gyakran oka a fejen kialakult allergiás reakcióknak. Ezután javasolnám a csirke és egyéb baromfik teljes kizárását az étrendből, a legjobb természetesen hipoallergén gyógytáp etetése lenne amit állatpatikában tud megvenni. Emellett semmi egyéb jutalomfalat nem adható legalább 6 héten keresztül.
Végül kiegészítő terápiának bőrtápláló olajak szájon át történő adagolását javasolnám, mely serkenti a bőr regenerálódását és a szőr növekedését. Ezeket az olajokat állatpatikában tudja megvásárolni recept nélkül.
Amennyiben a bőrkaparék vizsgálatot elvégeztetik és az eredmény szőrtüsző atka kór, úgy lehetőség van fürösztőszer alkalmazására is, de ezek vényköteles szerek, illetve van egy injekciós készítmény is, ami beadható a kutyusnak, bár ebre nincs törzskönyvezve, ezért ennek tudatában kérhetik csak orvosuktól, hogy adja be az atkaölő injekciót.
Ha kérdésük adódna még, nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia