Jelenlegi hely

Cica füle nem gyógyyul

Fórum: 

Kedves Doktornő!
Egy idős, 15 éves cicám füle csúcsán kb fél éve egy seb jelent meg. Ivartalanított,nőstény macska, aki többnyire a lakásban tölti az idejét. A sebet nem tartom valószínűnek, hogy verekedésből szerezte, fekete zsíros felrakódás lett a fülén és amikor letisztogattam alatta volt a seb.Hosszú ideig kenegettem mindennel: Betadine-oldat, Septosíl szemkenőcs, Tetran kenőcs, Canesten kenőcs, alkohol,de a seb semmit nem gyógyult, inkább kezdett növekedni. Elvittem állatorvoshoz, mert nem tudtam vele már mit kezdeni, aki igazából annyit mondott, hogy valószínűleg MRSA vagy Pseudomonas támadta meg, atkát nem talált a fülkenetben. Már a 4. antibiotikumos kúrán vagyunk túl, Convenia injekciót kapta 2 hónapon keresztül. A füle viszont éppen egy fokkal szebb, és nem terjed tovább a fertőzés, de hiába a Panthenolos, Kék Lukács krémes kezelés is, nincs behámosodva,eleven a seb. Kb 2 hete kiment és eltűnt 4 napra, soha nem csinál ilyet, meg is ijedtem. A mancsán egy nagy seb volt-mintha beszakadt volna a körme, és ekörül óriásira dagadt, amikor hazajött, a füle borzasztóan beszáradt véres volt. A hátán a gerince mellett lett egy nagy pukli, ami azóta sem múlt el, és a szeme felett is megjelent 2 db borsó méretű kemény göb. Nem tudom, hogy valaki ráüthetett a hátára és azért lett a csomó oda. Viszont ahogy nyúlkálok hozzá, nem látom, hogy fáj neki, legalábbis nem sír. Azonnal próbáltam etetni-itatni, viszont azóta egyáltalán nem eszik, semmit-sokat is fogyott. Csak azt amit konkrétan a szájába teszek, ez mindig alutasakos eledel. Inni sokat iszik, többet is mint szokott, úgy gondolom. Láza nincs, de egész nap fekszik, és ma reggeltől már hangja van a lélegzésének, erősen szuszog. Nem tudom mit tehetnék, ezért szeretnék segítséget kérni. Az állatorvosom nem tud már mit tenni vele, nem tudja mi lehet a baja. Azt szeretném kérdezni, hogy mit gondol mi lehet a betegsége, és van-e rá mód, hogy megmentsem.
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: Ancsa

Kedves Ancsa!

Szerintem különálló folyamatokról beszélünk. A cica nehézlégzése lehet egy megfázás következménye, amit antibiotikummal lehetne kezelni. Ez ügyben vissza kell vinni orvosukhoz, illetve ha nem is eszik-iszik, akkor infúzióra is el kell járni vele. A fület és cukorral vagy mézzel kezdeném kezelni, ami a hámosodást elő fogja segíteni és akadályozza a fertőzés terjedését is.
A cica jövőjével kapcsolatban nem szívesen bocsátkoznék jóslatokba, hiszen nincs konkrét diagnózis, és intenzív kezelésre lenne szüksége.

üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia