Jelenlegi hely

nagy pocak

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Végső elkeseredésemben fordulok Önhöz!
Van egy 10 éves drótszőrű foxterrier kutyusunk. 8 hónapja veszítette el a társát: egy sima szőrű foxit. Együtt nőttek fel. Azóta bent van a lakásban. Lassan egy éve kezdte elveszíteni a látását. Mára már teljesen megvakult. Elég összetett a problémám és ez sajnos az állatorvosoknak köszönhető. Az egyik azt mondta hogy azért vakult meg mert van egy betegség a kutyáknál ami azt jelenti hogy idősebb korukban a szervezetük a szemüket idegen testként kezeli és ezért elhalnak a szem idegei és igy megvakul.Mondta hogy nincs mit tenni. Fogadjuk el.Hozzáteszem ez az orvos okozta a másik foxink halálát is. :( Elkezelte mert nem tudta mi a konkrét baja. Mire beismerte hogy nem tudja mi a baja addigra már késő volt. Na mindegy. Most a másik foxiért aggódunk. Egyik nap elkezdte a fűvet enni az udvaron de nagyon sokat.Ki is hányta. Legalább 5-ször hányt és utána ment a hasa. Jobban lett délutánra: nem ment a hasa és már nem is hányt csak olyan bágyadt volt.Elvittünk egy másik orvoshoz. A vizsgáat az abból állt hogy megnyomogatta a hasát. Az azt mondta hogy bélfertőzése van. Adott neki antibiotikumot, görcsoldót, és Buscopan injekciót. Azt mondta 2-3 óra múlva jobban lesz. nem igy lett. Másnap hivtuk hogy mi legyen a kutyussal erre az volt a válasz hogy majd 2-3 nap mulva jobban lesz adjunk neki Normaflort. Megitta. Főztünk neki kamillát azt is itta. Volt étvágya is csak még mindig sokat feküdözött. Elvittünk egy harmadik orvoshoz. Az is megvizsgálta mondta hogy szerinte is bélfertőzés.Megnézte a szemét és utána mondta na meg cukros a kutya. Mondtuk neki hogy mivel lehet kezelni erre ő azt mondta hogy semmivel, mert előrehaladott és azért is vakult meg. Mondta hogy vigyázzunk a táplálékkal mert erre más gyógymód nincs. Azóta láthatóan jobban van. Csak az a probléma hogy nagyon nagy a hasa és rengeteg vizet iszik amióta az orvos az első injekciót beadta. Sokat is pisil. Tegnap volt nálunk egy idős állatorvos barátunk aki már nem praktizál és mikor meglátta a kutyust egyből kérdezte hogy mi a probléma a kutyussal mert szemmel láthatóan tele van vízzel amit ha nem kezelnek megfulladhat!! Doktornő! Kérdem én mit csináljunk?? Hova vigyük?? Vagy azért mert 10 éves már nem fogja senki kezelni?? Teljesen el vagyunk keseredve!! Meg lehet állapitani ugy akármilyen betegséget pl: a cukorbetegséget hogy nem csinálnak semmilyen vizsgálatot?? pl: vérvizsgálat, ultrahang vagy bármi? Ön szerint mitől lehet ilyen nagy a hasa? Elnézést hogy ilyen hosszúra nyúlt a levelem. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Lengyel Ildikó

Kedves Ildikó!

Valóban ebben az esetben nincs kivizsgálva a kutyus. A hányás, hasmenés valóban lehetett egy fertőzés, de a többi szerintem független. Először is kellene egy vérvizsgálat, ahol a cukorbetegség kivizsgálására jó volna egy fruktózamin szintet méretni. Ha valóban cukros a kutyus, ami sok víz fogyasztásából és a sok pisilésből tényleg gyanús. Ráadásul a cukorbetegek lencsehomálya is jellegzetes tünet, akkor ésszerű diétával és inzulin minden napos injekciózásával igenis kezelhető a betegség.
A hasűri folyadékgyülem vizsgálatára szív és hasűri ultrahang kellene.
10 évesen a kutyus még egyáltalán nem öreg és egyébként is, bármilyen idős beteg megérdemli a kivizsgálást, kezelést. Vigye el az ebet egy nagyobb kórházba, vagy klinikára.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen a válaszát Doktornő! Igyekszünk megtalálni a lehető legjobb orvost aki megfelelő ellátásban részesiti a Kincsünket!

Kedves Ildikó!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia