Jelenlegi hely

Tengerimalac tályog

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Gömbi nevű 6 éves tengerimalacom kb. 2 éve tályoggal küzd. Most már nagyon nagy lett neki, több alkalommal kezelte már állatorvos is, de sajnos mindig kiújul. A héten vettem 100%-os teafaolajat, jól kinyomtam a tályogot, majd 2-3 cseppet becseppentettem a tályog alján lévő nyíláson. A teafaolaj (tudomásom szerint) nagyon erős baktériumpusztító hatással bír, de ahhoz, hogy a sűrű genny rendesen kitudjon ürülni ma vettem hydrogén peroxidot úgy gondolván, hogy a teafaolajjal történő kezelés előtt megpróbálom kiüríteni teljesen a váladékot. A kérdéseim a következők:
- használhatom együtt (egymás után) a két terméket?
- van esély a teljes gyógyulásra?

Gödöllő, 2013.05.22.

Tisztelettel: M. Andrea

Kedves Andrea!

Ilyen krónikus esetben őszintén szólva a legjobb választás az lenne ha malacot gázos altatásban megműtenék és kivennék a tályogot tokostól. Ezt meglehetősen gyakran végezzük és tályog tokjának eltávolításával véglegesen megoldódik a probléma.
Mivel a malacok gennye kifejezetten sűrű, nehezen kiüríthető, ezért bár kezelheti hidrogén-peroxiddal és teafaolajjal is még mindig az a valószínűbb, hogy maradni fognak túlélő baktériumok.
Ha nem vállalkozik a műtétre (ami egyébként nem bonyolult és viszonylag kicsi a kockázata) akkor én a teafaolaj helyett inkább betadint javasolnék. A kezelésnél először egy 3 %-os hidrogén-peroxidos öblítést javasolnék, majd miután kinyomkodta ezt jöhet a betadinos öblítés, amit hígítatlanul nyomhat a tályogba.
Szakmailag és a malac szempontjából is azonban a műtét lenne a legtanácsosabb!!!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!
Köszönöm gyors válaszát! Megpróbáljuk a műtétet!
Tisztelettel: Andrea

Kedves Andrea!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia