Jelenlegi hely

Csincsilla gondozása

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Csincsillánknak eltört a hátsó lába,az állatorvos antibiotikumot adott neki injekcióba ill.vmi sebkezelő folyadékot a lábára,mivel sebesre rágta.Négy napja kapja a Bio-Lapis probiotikumot(negyed tasakkal)és kötözzük a lábát,hogy tovább ne tudja rágni.Étvágya sajnos nincs.Az szeretném tudni hogy milyen módon etethetnénk(az összetört táp fecskendővel nem jött be)és milyen kenőcsöt kenhetünk a sebes lábára?
Összetegyük a párjával v.inkább magányosan gyógyulgasson?

Köszönettel,Mariann

Kedves Mariann!

A kis betegnek mindenképpen nyugalomra van szüksége, ezért nem ajánlot, hogy azonos legyen a párjával a tartási helye. Ha nagyon összeszoktak, akkor a két ketrecet szorsan egymás mellé lehet tenni, mert így közel maradhatnak egymáshoz, de nem zavarják a gyógyulást.
A sebre többféle kenőcsöt is kenhet, de ennek megválasztása a seb milyenségétől függ. Ha csupán kis hámhiányról van szó akkor jódoldatos (betadin) fertőtlenítés után körömvirág kenőccsel, vagy Neogranormonnal kezelhető a terület. Mind a két említett készítmény hámosító hatású.
Ha fertőzött, gyulladt a terület, akkor a jódoldatos fertőtlenítést követően antibiotikum tartalmú kenőcsre lesz szükség, melyet azonban orvosuk írhat csak fel, mivel vényköteles termékekről van szó, és állatpatikában vásárolhatják meg őket.
Az összetört tápnál jobban szoktak ízleni az étvágytalan állatoknak a pépesített bébiételek. Répás, almás, vagy valamilyen kedvelt ízesítést válasszanak. Ezeket már fecskendőből könnyebb a csini szájába adagolni és szívesebben is fogyasztják őket. 1-2 betegem ezeket a püréket kis tálból is szívesen fogyasztja. Meglepő lehet, de mesterséges táplálásnál a macska tejpótló tápszert is előszeretettel használjuk, így ennek fecskendőből való adagolásával is megpróbálkozhatnak. Emellett most nagyon fontos, hogy multivitamin készítményeket fogyasszon a csini. Ezek lehetnek por, folyadék vagy paszta állagúak is, és állatpatikában tudja megvásárolni őket természetesen recept nem kell hozzá.
Jobbulást kívánok, és ha kérdés adódna még, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia