Jelenlegi hely

Sharpei

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Van egy Sharpei kutyusom, 10éves múlt árpilisban, nem betegeskedő fajta, próbáltuk óvni, ahogy lehet.
Tavaly nyáron kapott diétás tápot, illetve konzervet túlsúly miatt 29,6 kiló volt, nyár végére 27,2 lett (olyan 25kg lenne a megfelelő), szeptemberben visszaálltunk a rendes konzervre, és kapta az öreg kutyáknak való tápot. Novemberben észrevettük, hogy a hasa megnőtt. Eleinte hízásra gondoltunk. Januárban elvittük orvoshoz. Vér vizsgálat történt, de minden érték megfelelő volt. Az orvos a májával kezdte el kezelni, minden különösebb vizsgálat nélkül.
Februárban átvittük egy másik orvoshoz, ő megröntgenezte és többszöri ultrahang volt. A mája megvan nagyobbodva és a szívpumpa funkciója gyenge. Szőre hiányos, és nem nő vissza teljesen, az izomzata kicsit leépült, a hasa viszont nagy.
Februárban 31 kiló volt, jelenleg 33.5 kg. A gyógyszerek semmilyen változást nem okoznak. Nagyon sokat iszik(2-2,5liter), és sokat is pisil. Nem nagyon mozog, egész nap fekszik, sétálni napi 6szor sétál, egy alkalommal, ha jó kedve van kb. 400métert. Étvágya van, emésztése jó. Az oldalán fekve a levegőt rángatózva veszi, és fújja ki, mintha nehezen kapna levegőt, ha rendesen fekszik akkor csak olykor "puffog".

Ezeket a gyógyszereket kapja:
Furon 40mg 2*1
Spiron 50mg 2*1
Kálium-r 2*0,5
Quamatel 40mg 2*0,5
Renitec 10mg 1*1,5
Fothyron 400mg 2*0,5
Vetmed Pro-Vite 2*1
Silegon 70mg 2*1 (ezt mi adjuk neki)

Ezeknek a kutyáknak mennyi az átlag élettartam?
Illetve bármiféle tanácsot tudna adni, amivel segíthetnénk, megkönnyíthetnénk a kutyus dolgát?
Mennyire súlyos ez az állapot?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Kedves Trefy!

A leírás alapján én valószínűnek tartanék hormonális betegséget is. Ettől a szívbetegsége ténye még fennállhat, de lehetséges, hogy mellette egy hormonális betegség is van. Én elsősorban a mellékvese Cushing szindrómájára és pajzsmirigy alulműködésre gondolnék.
A hormonok vérvizsgálatával lehetne feltérképezni a helyzetet, illetve ha valóban ezek betegségéről van szó, akkor hormonpótlással lehet segíteni a helyzeten.
A sok ivás és pisilés több betegség tünete is lehet, de kiválthatja például a Furon vízhajtó is, hiszen ennek hatására sok víz ürül a szervezetből, amitől szomjas lesz a kutyus.
Mivel a gyógyszerek hatására egyelőre nincs javulás, ezért én úgy gondolom, hogy még nem biztos, hogy megtalálták a pontos kór okot.
A hormonvizsgálatok javasolnám vérből.
A shar-pei átlagos élettartama 13-15 év szokott lenni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia