Jelenlegi hely

púp

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Néhány hónappal ezelőtt vettünk egy nőstény mopsz kutyust (elméletileg 4 éves, de sokkal többnek gondolom). 2 hetente kijön a lábán egészen pontosan a 2 ujja között egy vörös púp, ettől a kutya egész lába bedagad, a kutya nem tud lábra állni, vagy ha igen sántít. Ez a púp hol az egyik lábán jön ki, hol a másikon, előfordul, hogy egyszerre több is előjön. Mi lehet ez?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Bettyna!

Érdekes a leírt kép. Elsőre arra gondoltam, hogy egy eltokolódott toklász darab, vagy egyéb növényi részecske okozza a bajt, ami időről időre egy belobban és gyulladást okoz az érintett területen. A kérdést tovább olvasva viszont kicsi a valószínűsége annak, hogy váltakozva, más és más végtagokon jelenik meg a dudor.
Azt biztosnak gondolom, hogy fellobbanó gyulladásról lehet szó, aminek az oka viszont többféle is lehet. Egyrészt azt javaslom, hogy amikor legközelebb megjelenik a púp, akkor érdemes lenne egy vérvizsgálatot végeztetni, ami hematológiai és biokémiai vizsgálatot is jelentene. A hematológiából megtudhatják, hogy milyen gyulladásos sejtek játszanak szerepet a folyamatokban, például gennyes gyulladásnál a neutrophil granulocyták száma fog nőni. A biokémia pedig abból szempontból lenne informatív, hogy megvizsgálja a szervparamétereket. Ezt egy esetleges köszvény miatt lenne jó kivizsgáltatni, ami kutyusban ritka, de néha előfordul. Ez egy steril gyulladás, és szerintem ez lehet az egyik lehetséges oka a tapasztalt tüneteknek. Felmerülnek egyéb lehetőségek is, például a faggyúmirigyek gyulladása, ami esetleg egy hosszan fennálló bőrgyulladás maradványa lehet és viszonylag gyakoribb fertőtlenítős fürdetéssel, bőrtáplálókkal, esetleg gyulladáscsökkentőkkel teljesen megszüntethető a baj.
Lehetséges akár egy allergiás reakció is, de eléggé egyedi megjelenési forma lenne ez a leírt eset. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem lehetséges.
Véleményem szerint tehát a legcélravezetőbb az ismét jelentkező tüneteknél a vérvizsgálat lenne. Még ha beigazolódik is a köszvény, az is jól kezelhető gyógyszerekkel és diétával és a kutyus életminősége nagyban javulna. Én erre a kórképre gyanakszom a leginkább, de nagyon kíváncsi lennék a véreredményekre is.
Ha kérdésük adódna még a leírtakkal is kapcsolatban, akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia