Jelenlegi hely

bágyadt, kedvetlen

Fórum: 

Kedves doktornő!

Van egy 3 éves bischon keverék kiskutyám. Múlthéten szerdán elkezdett köhögni, csütörtökön már hányt, pénteken nem bírt kakálni seggen csúszott. Az állatorvos adott neki 4 injekciót és megvizsgálta nem-e van szorulása. Az állatorvos mérgezésre gyanakodott. A kiskutyám azóta nem hányt, eszik de bizonyos ételeket fogad csak el. (előtte mindent meg evett). Kedvetlen, nem játszik, illetve nem hajlandó kimenni a lakásból (kertes házban lakunk, régen nem lehetett a lakásban bent tartani szeretett játszani az udvaron) csak az íróasztal alatt fekszik egész nap. Illetve még azt vettem rajta észre hogy fokozott gázképződése van.
Kérem adjon tanácsot hívjuk ismét ki az állatorvot hozzá, vagy várjak még egy kicsit és erősödni fog? Mi lehet a baja ami ennyire leveri? Még soha nem volt beteg, ő egy hiperaktív állandóan mozgó kutyus volt eddig.

Kedves Szklenárné!

A leírás alapján én úgy vélem bélgyulladásról lehet szó. Ebben az esetben valószínűleg az az egyetlen antibiotikum injekció, amit kapott a kutyus, nem lesz elegendő a gyógyuláshoz, hanem egy rendes kúrát kellene tartani, ami legalább 6 napig tart. A székletürítés hiányát okozhatta láz is, ami a levertséget mutató általános állapottal meglehetősen egybevág.
A jelenlegi levertséget vagy egy kis hőemelekdés, vagy a hasi diszkomfort érzet okozhatja, tehát fájlalja a pocakját és nincs kedve semmit csinálni, csak feküdni. Bele kell gondolni, hogy nekünk milyen a hangulatunk egy jó kis hasfájástól és akkor érthetővé válik a kutyus reakciója.
Én úgy gondolom érdemes lenne újra kihívniuk az orvosukat, mert mostanra már jobban kellene lennie a kutyusnak ha csak egy egyszerű gyomorrontásról lenne szó.
A fokozott gázképződés elkerülésére és az antibiotikum kúra kiegészítésének érdemes volna probiotikumot adagolni a kutyusnak, amivel a helyes baktérium flóra újboli kiépülését segíthetjük. Ezeket az állatgyógyászati termékeket állatpatikában vény nélkül megvásárolhatják.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia