Jelenlegi hely

12 éves kutyus

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Már többször fordultam Önhöz tanácsért és most is a segítségét szeretném kérni.
A 12 éves keverék fiú kutyánknak van gondja mégpedig az,hogy kb. 1 hete vettük észre sokszor nyalogatja a fenekét és látni rajta,hogy a végbélnyílás meg van duzzadva.A kedve jó étvágya is van.Megpróbáltuk kamilla és bojtorján teával is mosogatni neki,de valahogy úgy tűnik nincs sok eredménye.A doktornő mit tanácsol forduljuk orvoshoz,vagy tudunk mi is segíteni valahogy?
Válaszát előre is köszönöm.

Zsuzsi

Kedves Zsuzsi!

A leírás alapján szinte biztos, hogy a kutyus bűzmirigye betelt és begyulladt. Ez idősebb korú ebeknél sokkal gyakrabban előfordulhat, mert a végbél körüli izmok kicsit gyengülhetnek és az egyébként széklet ürítés közbeni izomösszehúzódások renyhesége miatt, nem tud kinyomódni a bűzmirigy tartalma. Ennek következtében a váladék felhalmozódik és a mirigy gyulladásához veze, ami viszkető, égető érzést vált ki, és ezért nyúlkál a kutyus mindig a fenekéhez.
Azt javaslom, hogy szaladjanak el állatorvosukhoz, hogy kitisztíthassa a mirigyet és ha szükséges akkor adhasson gyulladásgátlót.
Sok gazdi megtanulja maga is kinyomni a mirigyet, de első alkalommal, főleg ha feltételezhetően gyulladt a terület, akkor érdemesebb szakember segítségét kérni, mert a nem szakszerű eljárással többet árthatunk, mint használhatunk.
Jobbulást kívánok és ha gondjuk akad nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia