Jelenlegi hely

Röpképtelen hullámospapagáj

Fórum: 

Tisztelt Doktornő !

Boldog gazdája vagyok 2 hullámos papagájnak körülbelül 5 hónapja. Egészségesek és szépek, de az egyik nem repült 5 hónapja. Bárhogy is próbálkoztam vele, nem sikerült. A kezembe vettem, és próbáltam rábírni, hogy repüljön, de mindig kiugrott belőle csapdosva a szárnyával.
Mi okozhatja ezt, el kell vinni esetleg állatorvoshoz?

Válaszát előre is köszönöm

Rácz Levente

Kedves Levente!

Több oka is lehet a röpképtelenségnek. Az egyik a szárnyak idegsérülése (de ez általában szárnylógatással együtt szokott jelentkezni), vagy például az evezőtollak valamilyen okból kialakult sérülése, mely lehet például öntépés következménye is.
A másik nagyon gyakori ok a tüdő, vagy a légzsákok gyulladása, esetleg gombás fertőzése, amikor az egyébként levegővel telt helyeken valamilyen anyag felhalmozódást tapasztalunk, ami miatt elnehezedik a test és nem tudja a levegőbe emelni magát a madár. Ebben az esetben természetesen szükség van röntgenvizsgálatra a gyanú igazolása érdekében, illetve egy esetleges gyógykezelés megkezdése céljából.
Az is lehetséges, hogy a mellizmok nem elég fejlettek például vitaminhiány miatt, amit multivitaminok adagolásával igyekezhetünk pótolni.
A helyzet tisztázása érdekében én azt javasolnám, hogy érdemes lenne állatorvosnak megmutatni a madárkát, mivel több ok is lehet a háttérben és a kezelések minden esetben eltérnek egymástól.
Természetesen ha kérdés merülne fel, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia