Jelenlegi hely

malac

Fórum: 

jó napot kivánok azzal a kérdéssel forulok önhöz van egy kis malacom és most megy a hasa ez mitől lehet gondoltam hogy nem -e sok füvet adtam neki. előre is köszönöm válaszát . és mit csináljak hogy ne mennyen a hasa köszönöm.

Kedves Zoli!

Sok dolog okozhatja a hasmenést. Ennek egyik oka lehet takarmányozási, például ha sok zöldet kapott a malacka, az meghajthatta. Nem írta a malac korát, de ha már elkezdett tápot is etetni vele, akkor segíthet, ha most csak száraz formában kínálja a takarmányt, illetve csak rozs etetése is hasfogó hatású lehet.
Emellett javasolnék Önöknek vadgesztenye kivonatot, ami szintén természetes hasfogó. Állatpatikában 100 grammos kiszerelésben recept nélkül megvásárolhatja ezt a port és a takarmányba keverve adagolhatja a malacnak 4-5 napon keresztül.
Másik gyakori ok lehet a hasmenésre, hogy a malac összeszedett valamilyen fertőzést, leggyakrabban bakteriálisat. Ha a malac nagyon levert, étvágytalan, lázas akkor valószínűleg ez utóbbi lehet az ok. Ebben az esetben azonban nem lesz elég a diétáztatás és a hasfogók adagolása, hanem antibiotikumos kezelésre lesz szükség, aminek beadásához ki kell hívnia állatorvosukat.
Ha volna még kérdése, nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves dr.nő köszönöm válaszát meg próbálom amit javasot de még volna egy kérdésem a malac 9 hetes ,1 hónapja vetem de szerintem nem nő semit pedig rendesen etetem malac tápal és étel maradékal naponta 3-szor enek mi oka lehet,azt mondták hogy meg van forászva de nem adtam neki semit melegen akkor mitől nem nő semit . Válogat az enivalóban is ha nincs bene tészta féle nem nagyon eszi meg amit adok neki és a tápot magába egyáltalán nem meszi.köszönöm válaszát előre is.

Kedves Zoli!

Lehetséges, hogy a malac férges, és a paraziták elszívják előle a felvehető tápanyagokat, így nem hízik. Mindenképpen javaslok egy féreghajtást. Ezt vagy szájon át adagolható porral, vagy az állatorvosuk által beadott injekcióban kaphatja meg a malac.
Az etetéshez azt javasolnám, hogy fokozatosan igyekezzenek áttérni csak a táp, illetve dara etetésére, ha csak moslékkal keverve eszi meg a malac. Ezt úgy tudják elérni, hogy mindig egyre kevesebb moslékot kevernek be, míg a végén már csak tiszta táp, vagy dara van az állat előtt. Nem kell rohanni, a szoktatás eltarthat akár 2-2,5 hétig is.
Ha kérdése volna még, nyugodtan írjon szívesen segítek!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

jó napok köszönöm válaszát .azt szeretném kérdeszni hogy vetem a 3 hónapos malacomnak szóját ,hogy adagoljam neki mert tudom hogy sokat nem lehet adni de akkor mégis menyit adjak neki .előre is köszönöm.

Kedves Zoli!

A kapott takarmány 20 %-ban tartalmazhat szóját. A jelenlegi árak mellett, ezzel a bekeverési aránnyal jön majd ki a leggazdaságosabban a hizlalás alatt.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

jó napot azt szeretném kérdezni,hogy szoktassam rá a 3 hónapos kismalacot a malac tápra mert nem eszik csak moslékot semi képen nem eszi meg a tápot mi tegyek előre is köszönöm válaszát.

Kedves Zoltán!

Az önök számára lenne kifizetődőbb ha sikerülne tápra szoktatni a malacot. Most még tudják fedezni napi maradékokból, hozzáfőzéssel a takarmányozást, de ugyanez már lehet, hogy problémásabb lesz, mikor 200 kg-os lesz az állat. Nem mellesleg a hizlalás időtartama is lecsökkenhet a táp etetése mellett, mert koncentráltabb. Ha önöknek nem nagyon számít a hízás ideje, illetve tudják biztosítani a moslékos takarmányozást, akkor maradhat azon az állat, bár tudni kell, hogy a moslékos takarmányozást állat-egészségügyi szempontból nem javasoljuk a gyakoribb fertőzéses megbetegedések miatt.
Ha az előbbiekben leírt szempontok alapján mégis váltani szeretnének tápra, akkor érdemes először keverni a tápot moslékkal, mert akkor hamarabb megszokja az új ízt az állat és hamarosan a csak tápból álló takarmányra fog ráállni a malac.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

jó napot azzal a kérdéssel forulok önhöz hogy most 3 hónapos malacom 25 kg a testvére sokkal nagyobb pedig egy anya disznótól vannak.Meg mit jelent az hogy meg sül a disznó azt mondják hogy forrón adtam neki a moslékot hogy lehet azt észre venni.ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

Kedves Zoli!

Ahogy korábban is írtam, lehetséges, hogy a malac férges, ennek kezelésére féreghajtó port, vagy állatorvos által adott injekciós készítményt javasolnék. Mivel ketten vannak, ezért egyidejűleg a másik sertés is kapjon kezelést. Lehetséges az is, hogy a nagyobbik egyszerűen elveri a vályútól a kisebbiket és ez vezetett a nagy méretbeli különbségek kialakulásához. Ennek kezelésére talán a legjobb ha külön ólban tartja a két sertést, már ha megoldható.
A túl forrón adott moslék esetén égési sérülések kialakulhatnak a szájüregben, ilyenkor azt lehet látni, hogy nehezebb a rágás. Az állat éhes ugyan, szívesen enne, de a fájdalmasság miatt visszariad és néhány falat próbálkozás után abbahagyja a táplálkozást.
A másik ami kialakulhat forró moslék etetésénél, az a gyomorfekély. Ebben az esetben olyan mintha az állat gyomrában seb lenne és a táplálkozás során ez fájdalmasságot okozhat. Baktériumok is elszaporodhatnak itt és ez további gyulladást idézhet elő, ami ha túl mélyre terjed, akkor a gyomor falának kilyukadásához, elvérzéshez és az állat halálához vezethet.
Ha már vérzés van a hasüregben, akkor az állat haloványabb, vérszegény és a fájdalmasság miatt kevesebbet is eszik. A kezeléshez állatorvosi segítség kell, mivel antibiotikum kúra nélkülözhetetlen a gyógyulás érdekében. Az etetett mosléknak pedig kifejezetten langyosnak, vagy legalábbis inkább hidegnek, mint melegnek kell lennie.
Nagyon fontos tehát, hogy gyomorfekély gyanúja esetén feltétlenül kezeltessék a sertést állatorvosukkal.
Ha kérdése volna még, nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Jó estét, kedves doktornő. Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy van egy pár hónapos hím tengerimalacom és pár napja azt vettem észre, hogy vakarózik, és sebes a nyaka is, és a feneke is. Mikor viszket neki, akkor hallom hogy közben keservesen sír, és van mikor ki is vérzik neki. Kérem, segítsen, nem akarom hogy elpusztuljon. Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Vivien!

Atka okozta fertőzés gyanúja merül fel. Állatpatikában vásárolhat vény nélkül ivermektin tartalmú cseppeket, melyeket a nyak bőrére kell cseppenteni. Hetente egyszer egy cseppet kell adni. Ezt a kúrát 3-4 hétig kell tartani.
A kivérzett sebeket betadin oldattal naponta kétszer fertőtleníteni kell.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tesék már nekem segíteni! Merta a koca bele pusztult az elésbe,de egy kis malac a viágra jöt és nem tudom,hogy kel etetni és mivel és mijen időszakban. Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Öcsike!

Elviekben 2 óránként kell cumisüvegből etetnie a malackát. Léteznek tejpótló tápszerek malacoknak amit takarmányboltban, vagy állatpatikában vásárolhat meg. Ha ez nincs akkor esetleg kecsketejjel próbálkozhat a nevelésnél.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Áprilisban vettünk két darab nagy fehér fajtájú malacot, csak darával és táppal etettük eddig őket. Mostanra olyan 130 kg-os tömeget érték el. A úgy hallottam a szója jobban hatna a tömegnövekedésükre. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint érdemes e szójára áttérni táp helyett (vagy vegyesen szójával a tápot). Az egyik december végén lenne levágva a másik február végén előreláthatólag. Kérem írja meg véleményét, és ha érdemes áttérni, akkor kérem az ön szerint megfelelő adagolást/arányt, előre is köszönöm.

Tisztelettel Illedelem!

Kedves Illedelem!

A szója a fehérje tartalma miatt valóban értékes takarmány. A táp azonban komplexebb összetételű, ezért azt javaslom, hogy csak keverjenek szójával tápot, de teljes áttérés ne legyen.

Üdvözlettel. Dr. Farkas Patrícia