Jelenlegi hely

10 hónapos brit cicalány folyadékkal teli has

TJudit1989 képe
Fórum: 

Kedves Doktor Nő!

10 hónapos kiscicámon 4 hete azt vettem észre, hogy folyamatosan nő a hasa. Szobában tartott, de mivel néha bejár hozzánk egy kandúr cica, arra gyanakodtam, hogy vemhes. Elvittem orvoshoz, először ő is arra gyanakodott. De két hétmúlva meg lett ultrahangozva és az szerint folyadékkal van teli a hasa. Az orvos fip-re gondolt, ezért vett tőle vért,és felküldte budapesti laborba tesztre. A napokban meg is jött az eredmény, de minden értéke teljesen tökéletes, semmi eltérés nem látható, fip elisa negatív.

Az orvos azt mondta, hogy ez lehet egy fals negatív eredmény is. Az lenne a kérdésem, hogy mit tegyünk. Az orvos nem akarta megcsapolni a hasát, hogy megnézze a folyadék állagát, mert veszélyesnek ítélte.

Kap a cica antibiotikumot, vízhajtót, májvédőt és calo-pet tápszert, mert az étvágya csökkent. Viszont nagyon sokat iszik.

Lehetőségem nincs felvinni a cicát Budapestre a központi laborba, ott állítólag le tudnák tesztelni 100% biztosra. Eszembe jutott még lehetőségként az álvemhesség is.

Ön szerint ajánlatos levenni a folyadékból?

Köszönettel: Tóth Judit

Kedves Judit!

Első olvasatra nekem is rögtön a FIP gyanú volt valószínű. Az orvosuknak igaza van abban, hogy lehetséges fals negatív eredmény, ezért a vizsgálatot esetleg érdemes megismételni.
Lehet azonban más oka is a hasvízkórnak. Máj, vagy veseelégtelenség, hashártya gyulladás, daganat mind okai lehetnek a telődésnek.
Az álvemhességet nem tartom ebben az esetben valószínűnek.
Ha az orvosuk bizonyos szempontok alapján kockázatos ítélte jelenleg a hasi folyadék mintavételezését akkor ezzel nehéz vitatkoznom, mivel én nem vizsgáltam a cicust. Az viszont tény és való, hogy a mintavétel és annak elemzése nagyon sok információval szolgálhat. Ha önök vállalják a diagnózis érdekében az esetleges kockázatokat, akkor biztos vagyok benne, hogy orvosuk le fogja venni a mintát!
Amit én javasolnék még önöknek az a teljes vérkép és vizelet vizsgálat, ami szervi elégtelenség felderítéséhez nélkülözhetetlen. Ezt még a hasi folyadékból vett minta elemzésénél is fontosabbnak tartanám. A labor vizsgálati eredményeitől sokkal tájékozottabbak leszünk!
Ha kérdés volna még, vagy a leletek értelmezésében segíthetek, akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

TJudit1989 képe

Kedves Doktor Nő!

Végül elvittük a cicát a szombathelyi állatklinikára, újabb ultrahang volt és vettek le a haséból folyadékot. Sárgás színű volt, de nem sűrű, nem nyúlott, nem volt mézszerű állaga. Nem tudom ez adhat reménykedésre okot, hogy mégsem fip. A laboreredmény legkorábban pénteken lesz meg.

A másik kérdésem az lenne, hogy a vízhajtó ellenére a cicának ugyanolyan nagy a pocakja, nem apadt semennyit. Másfél hete kapja a gyógyszereket. Szabad neki konzerv eledelt is adni, vagy jobb, ha csak jó minőségű tápot kap.

Köszönettel: Tóth Judit

Kedves Judit!

Az természetesen egy jó hír, hogy nem a tipikus FIP jellegű váladékot találták a hasüregben, de nem szabad elbízni magunkat. Ezzel az eredménnyel már talán valószínűbb, hogy más kórformáról van szó, melyek közül egy-két lehetőséget az előző válaszban már felvetettem. Esetleg egy kadiológiai vizsgálat is hasznos lehet, bár ilyen fiatal egyednél kicsi valószínűsége a szívelégtelenségnek.
A takarmányozást illetően mindenképpen azt javaslom, hogy jó minőségű száraz eledel legyen amit fogyasszon a cicus.
Egyébként is a szakmai álláspont szerint mindig a száraz tápokat részesítjük előnyben a nedvesekkel szemben, mert jobb az összetételük és magasabbak a beltartalmi értékek.
Kíváncsian várom a labor eredményeket.
Addig is jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Judit!

Először is nagyon sajnálom, hogy ilyen szomorú híreket kaptak. Ha még várnak a végleges altatással, akkor megpróbálhatnak vitaminokat, immunerősítőket adagolni a cicának, melyeket állatpatikában vény nélkül megvásárolhatnak. Ilyen esetekben szteroid (prednisolon) kúrát is ki szoktunk írni a betegeknek, természetesen gyomor védelem mellett. Ezekkel a szerekkel a cica élete meghosszabbítható.

Elviekben a vírus hónapokig túlélhet a megfelelő környezetben. Fertőtlenítés mindenképpen javasolt és egy újabb cicát minimum 4-6 hónap szünet után javasolnék. Bár megoszlanak a vélemények a védőoltás hatékonyságát tekintve, ilyen előzmények mellett én mégis erősen javasolnám a FIP vakcinát, amit 16 hetes kor felett 3 hét különbséggel kell beadni a cica orr nyálkahártyájára cseppentve.
Ha minden cicabútort alaposan sikerül fertőtleníteni akkor használhatja a későbbi cicus is.
Ha kérdésük volna még, akkor nyugodtan írjanak.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

TJudit1989 képe

Kedves Doktor Nő!

Sajnos a hasból vett folyadék laborvizsgálata pozitív lett fip-re. Tegnap este hívtak fel Szombathelyről, és azt tanácsolták altassam el a cicát.

Ma el is vittem a helyi állatorvoshoz, megnézte, és azt mondta, hogy még elég jól néz ki a cica, eszeget is, dorombol, csak sokat fekszik. Nem alszik, csak fekszik és nézeget. Azt tanácsolta, hogy várjunk még az elaltatással addig, amíg el nem hagyja magát teljesen. A gyógyszereket ha nagyon macerás ne adjuk neki. Nagyon elkeseredtünk, de nem szeretnénk, hogy szenvedjen.

Kérdésem az lenne még, hogy ezt a betegséget hogyan tudjuk elkerülni a továbbiakban, érdemes e beadatni az oltást ellene. Mindenképpen szeretnék egy idő múlva egy másik cicát, és érdekelne, hogy a beteg cica bútorait később használhatja e másik cica, ha kitisztítom. Aggódom, mert a cicánk velünk aludt, szobacica lévén szinte minden díványon megfordult.

Köszönettel: Tóth Judit

Kedves Judit!

Véletlen a kérdése fölé került a válaszom!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

TJudit1989 képe

Kedves Doktor Nő!

A cicám a diagnózis után 3 héttel olyan rossz állapotba került, hogy el kellett altatni. Nagyon elszomorított a dolog, és szeretnénk ezt a betegséget elkerülni a későbbiekben.

Karácsonyra érkezik hozzánk egy brit testvérpár, ezúttal ellenőrzött kenelből és nem internetről vásárolva. Egy fehér-kék kandúr és egy kék kislány. 12 hetesen hozzuk el őket, most 1 hetesek, oltva lesznek. Mindkettő ivartalanítva lesz és addigra már egy másik lakásban fogunk lakni, nem itt, ahol a beteg cicánk élt.

Az érdekelne, hogy mi a véleménye a fip oltásról, mennyire hatékony, megéri e beadatni, van e kockázata. Még csak most kezdtem beleásni magam a kérdésbe, és azt olvastam, hogy a brit cicák hajlamosak a fip-re.

Köszönettel: Judit

Kedves Judit!

Nagyon sajnálom a cicáját, őszinte részvétem!
Az új cica FIP oltásáról azt kell tudni, hogy lényegében az orr nyálkahártyájára fecskendezett vakcináról van szó.
Szakmai berkekben megoszlanak a hatékonysággal kapcsolatban a vélemények, de az biztos, hogy ártani nem tudnak a beadatással. A semminél egészen biztos, hogy hatékonyabb és főleg úgy, hogy Önök már elvesztettek egy kedvencet ebben a betegségben én ajánlanám az oltás felvételét.
Ha izoláltan, csak szobában tartják a cicákat, akkor elégséges lehet kétévente ismételni a vakcinázást, mivel ebben az esetben valóban szükséges más fertőzött egyeddel a közvetlen érintkezés.
Ha kérdése volna még akkor nyugodtan írjon!
Az oldalon látható Blackdiamond's kennel szintén brit cica tenyészet. Ha másért nem, esztétikai élményért érdemes rá pillantani.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia