Jelenlegi hely

ivarérett nyuszi

viktorial képe
Fórum: 

Kedves Doktornő!
Május elején vásároltunk egy rövid fülű törpe bak nyuszit. Kereskedésben láttuk meg és szerettünk bele, majd két héttel később megvettük. A vásárláskor azt az információt kaptuk az eladótól, hogy 6 hetes a nyuszi. Mi azért úgy gondoljuk, hogy legalább 8 hetes lehetett mikor elhoztuk. Mozgékony, fürge, szó szerin 'duracell' nyuszi, aki sosem fárad el. Már több mint egy hónapja nálunk van, szerintünk már bőven 4 hónapos. És ivarérett. Minden jel arra mutat. A ketrece csatatér,jelölget (a fal, a padló minden tiszta pisi ettől, persze az óvintézkedést megtettük már- kapar, rág, harap. De a legrosszabb, hogy agresszív, és ránk támad. Értjük, hogy a ketrecét védi, de éppen mikor ételt adunk neki?
Tudjuk, hogy ezek a viselkedések -talán a támadás nem- normálisak ilyenkor, de van egy másik bak nyuszink, aki azért nem volt ennyire durva. Persze ők sem egyformák, ahogy mi emberek sem. Csak remélni tudjuk, hogy az ivartalanítással mindez csökken, megszűnik.
Kérdésem az, hogy mikortól lehet legkorábban ivartalanítani? Nem viseli e meg a szívét ez az állandó pörgés? Hallottunk vmi hormon csökkentő gyógyszerről. Mi a véleménye erről?
Nem tudjuk elképzelni, hogy a műtét után a gallért, hogyan fogja elviselni, ilyen viselkedés mellett. De reméljük, hogy a műtét megoldás jelenthet.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Laczó Viktória

Kedves Viktória!

Valóban a műtét önök számára erősen javallott. A műtétet bakoknál átlag 5 hónaposan végezzük, de lehet hamarabb is, ha 1,2 kg-ot eléri a nyuszi. Nyilván a tesztoszteron megviseli a szívet, nemhiába élnek a férfiak rövidebb ideig, mint a nők.
A gallért el fogja viselni, nem kell aggódni, csak levenni nem szabad a 10 napos gyógyulási idő alatt.
Az implantátum is jó lehet, de csak 1-1,5 évig szünteti meg az ivari aktivitást.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia