Jelenlegi hely

Cavalier fülproblémája

Eszti482 képe
Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Cavalier King Charles Spániel fajtájú kutyusom fülproblémája miatt írok Önnek.
Kutyusom, Charlie mikor 4 hónapos volt szőrnyű baleset érte. Fent volt egy teraszon miközben egy nagyobb testű kutya fülénél fogva akarta leráncigálni. Sajnos részben sikerült, a füle aljából egy 2 cm-es darabot kiharapott. Ez a sérülés már 2 éve volt, és azóta 5. alkalommal gyullad be a kiskorában megsérült fül. Legutóbb az állatorvosunk készített egy röntgent, amin az látszik hogy a kutyusunknak nincsen füle, illetve az orvos azt mondta a kiskorában szerzett sérülése miatt letört egy porc, amit akkor nem vettek észre és rosszul hegedt vissza, ezért nem látszik a füle belső szakasza, és a termelődő fülzsír miatt mivel az elzáródás miatt nem tud kifele ürülni, van gyulladásba a fül. Elmentünk egy másik állatorvoshoz, hogy kikérjük a véleményét és végül a műtét mellett döntöttünk. Az állatorvos azt mondta, lehet hogy csak sima feltárás lesz, aminél eltávolítják a porcot, ezáltal megnyitják a füle többi részét, vagy egy bonyolultabb műtét lesz, aminél mindent eltávolítanak a fülből. Műtét közben dől el, melyik megoldás lesz a nem látott szakasz állapotától függően.
Kérdésem, hogy milyen következményekkel jár a műtét? Milyen mértékű halláskárosodás lesz várható? Hogy viselik ezt a kutyák? Milyen egyéb kockázattal jár egy ilyen fajta műtét? És mi az amivel tudok segíteni a műtét után a kutyusomnak a gyorsabb javulás érdekében?
Továbbá, most is be van gyulladva a füle, viszont soha nem duzzadt meg a fül körüli rész, ami most igen. Tegnap a fél feje, ma reggelre a nyakára lehúzódott az oedema ( az orvos szerint, ez a duzzadás), és ma délutánra pedig apadt a nyakán is, viszont főként az orra, a homloka az egyik fül körül körbe nagyobb lett. Ez lehet a fülgyulladás miatt vagy esetleg valami más betegség érte a kutyust? Esetleg lehet allergiás reakció? Étvágya van, a fülét jobban meri rázni, a kedve picit jobb lett, de még mindig nem hasonlítható a fülgyulladás előtti időre, viszont minden nap reggelre lázas lesz. Az állatorvosnál 2 napja kap Synulox, Enroxil és Metacam injekciót.
Várom mielőbbi válaszát!

Eszti (nagyon kétségbeesett gazdi)

Kedves Eszti!

Még ha teljes hallójárat kiirtást is végeznek a kutyusnál, akkor sem lesz teljesen süket. Úgy fog hallani, mintha be lenne fogva a füle, tehát tompán, de mégis hall majd. nyilván ha nem lesz hallójárat kiirtás, akkor teljesen normális módon fog hallani. A műtétet követően nyilván nagyfokú fájdalomcsillapításra lesz szükség, illetve műtéti gallér viselése a lábadozási idő alatt végig kötelező lesz. A műtétet csak akkor javasolt elvégezni ha a gyulladás teljesen megszűnt, mivel gyulladásos terület mindig vérzékenyebb és fájdalmasabb is.
Én is mindenképpen a műtétet javasolnám, mivel a kutyus még túl fiatal, hogy ilyen gyakori és komoly gyulladások legyenek a fülében.

Üdvözlettel. Dr. Farkas Patrícia

Eszti482 képe

Tisztelt Dr. Farkas Patrícia!

Köszönöm a válaszát! A műtét megvolt, túl vagyunk rajta és szerencsére minden rendben ment. Most már teljesen jól van a kutyus, egy dolgot leszámítva. Sajnos a sérült füle melletti szemével nem tud pislogni. A legbelső szemhéját már mozgatja, a könnytermelése elindult de a pislogás még nem. A műtét nagyjából 5 hete volt. Azóta műkönnyet használunk, Corneregel szemgélt és Milgammát. Mit tehetünk érte? Lenne még egy kérdésem, a műtét óta ferdén tartja a kutyus a fejét, ez így is fog már maradni?
Köszönöm előre is a válaszát!

Üdvözlettel: Eszti

Kedves Eszti!

A kiírt gyógyszereken kívül nem kell mást adni neki. A fejoldaltartás remélhetőleg javulni fog, de ez bizony hosszú időt vehet igénybe. Legyenek türelmesek.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia